PĂTRUNJELUL | o farmacie într-o singură plantă

0
2274
Asculta articolul.
Getting your Trinity Audio player ready...

Probabil că nu te gândeai că frigiderul tău poate adăposti adevărate miracole. Şi totuşi, atunci când este vorba despre pătrunjel, cuvintele devin brusc inexpresive. Probabil că nu ai crede că pătrunjelul pe care îl foloseşti în reţeta ta ca şi “un alt ingredient”, cât de cât comun, are totuşi efecte atât de puternice încât a stârnit atenţia inclusiv a industriei farmaceutice şi a marilor producători internaţionali de medicamente, fiind obiectul a numeroase studii ştiinţifice.
Pătrunjelul este originar din sud-estul Europei și din vestul Asiei. Denumirea latină, “Petroselinum crispum”, vine din greacă, unde “petros” înseamnă stâncă şi face referire la habitatul stâncos din care provine planta, iar “selinon”, ţelină, denumirea specifică ce se referă la frunzele șlefuite ale multor soiuri de plante.
Pătrunjelul este planta cea mai cultivată din Europa și plantă cea mai folosită din Statele Unite. A devenit popular în epoca romană, fiind oferit sub formă de ghirlande invitaţilor la banchete, unde era consumat, de asemenea, în cantităţi mari, în hrană, pentru a reduce cazurile de intoxicare şi indigestie în urma consumului excesiv de hrană şi pentru a contracara mirosurile puternice.
În Grecia antică, pătrunjelul era la loc de cinste, fiind folosit pentru a încorona învingătorii din cadrul Jocurilor Istmice. Pătrunjelul era folosit şi pe post de remediu, iar Homer consemna chiar faptul că grecii includeau pătrunjelul în hrana cailor.
Pătrunjelul a fost cultivat încă din secolul al XVI-lea, în culturi reduse.

AI 21 DE MOTIVE SĂ-I ACORZI O ATENȚIE MAXIMĂ

1. întăritor natural al sistemului imunitar (conţinut extrem de bogat în vitaminele C şi B12, betacaroten şi clorofilă)
2. bun stimulent al sistemului nervos
3. menţine sănătatea glandei tiroide şi a suprarenalelor.
4. excelent pentru bolile sistemului ocular (cataractă, afecţiuni ale nervului optic)
5. susţine bună funcţionare a prostatei (util în hipertrofie)
6. ajută la normalizarea ciclului menstrual
7. îmbunătăţeşte nivelul de estrogen şi ajută la refacerea circulaţiei sangvine a uterului
8. stimulează funcţionarea tractului digestiv (ajută la prevenirea balonărilor şi indigestiei)
9. stimulează pofta de mâncare
10. ajută la prevenirea diabetului (conţine myricetin)
11. adjuvant în cazurile de icter
12. bun diuretic
13. antiinfecţios
14. vasodilatator
15. susţine activitatea ficatului, plămânilor şi rinichilor
16 ajută la dizolvarea calculilor renali
17. ajută la buna stare de sănătate a oaselor (îmbunătăţeşte absorbţia calciului în organism)
18. îmbunătăţeşte ritmul cardiac
19. ajută la stimularea secreţiei lactate
20. bun regenerator capilar
21. îmbunătăţeşte respiraţia

Asigura-te că nu ratezi niciun articol, abonează-te la newsletter şi conectează-te cu noi pe Facebook, Instagram, Twitter sau YouTube.

VALORI NUTRIŢIONALE
Valoarea nutrițională a pătrunjelului pentru o porție (60 g).
Adaptat din SELFNutritionData (2016); sursă originală, Baza de date națională a nutrienților USDA pentru referințe standard, versiunea 21 (USDA ARS, 2008).

Nutrient/Cantitate
Calorii 21,6
Din carbohidrați 13,3 g
Din grăsimi 4,0 g
Din proteine 4,3 g
Din alcool 0,0 g

Carbohidraţi 3.8g
Fibre alimentare 2,0 g
Amidon –
Zahăr 0,5g

Grăsimi și acizi grași
Grăsimi totale 0,5 g
Saturate 0,1 g
Grăsimi monosaturate 0,2 g
Grăsimi polinesaturate 0,1 g
Acizi grași omega3 4,8 mg
Acizi grași omega6 69,0 mg

Proteine ​​și aminoacizi
Proteină 1,8 g

Steroli
Colesterol 0,0 mg
Fitosteroli 3,0 mg

Alți constituenți
Alcool 0,0 mg
Cenușă 1,3 g
Cafeină 0,0 mg
Theobromină 0,0 mg

Apă 52,6g

Vitamine
Vitamina A5055 UI
Vitamina B
Tiamină (B1) 0,1 mg
Riboflavină (B2) 0,1mg
Niacina (B3) 0,8 mg
Acid pantotenic (B5) 0,2 mg
Vitamina B6 0,1 mg
Acid folic (viţ. B9) 91,2 mcg
Vitamina B12 0,0 mcg
Vitamina C 79,8 mg
Vitamina D –
Vitamina E (α-tocoferol) 0,4 mg
Vitamina K 984 mcg
Colină 7,7 mg
Betaină –

Minerale
Calciu 82,8 mcg
Fier 3,7 g
Magneziu 30,0 mg
Fosfor 34,8 mg
Potasiu 332 mg
Sodiu 33,6 mg
Zinc 0,1 mg
Cupru 0,1 mg
Mangan 0,1 mg
Seleniu 0.1 mcg
Fluor –

DESCRIERE AYURVEDICĂ
Rasa:
Frunze – picant/aromat, amar
Rădăcină – dulce, amar
Virya: fierbinte
Vipaka: purificator
Guna: ușor, uscat, pătrunzător (frunze), umed-uleios.
Dosha: KV – P +
Dhatu: rasa, rakta, mamsa
Srotas: mutra, anna, artava, rasa.

FORMELE DE UTILIZARE
Atât frunzele cât şi rădăcina de pătrunjel sunt foarte bogate în nutrienţi şi principii active, reprezentând un adevărat ajutor atât în terapie cât şi în îmbunătăţirea valorilor nutriţionale zilnice.
Din aceste puncta de vedere, procesarea lor trebuie să fie minimă, pentru a putea păstra cât mai intacte substanţele benefice pe care le conţine. Este recomandată prepararea pătrunjelului “la rece”, deoarece orice procesare termică va distruge din nutrient şi principiile active conţinute.

S U C U L  D E  P Ă T R U N J E L
CUM PREPARI SUCUL DIN FRUNZE PROASPETE
Poţi să alegi frunzele de pătrunjel de tulpini sau poţi folosi toată partea aeriană a pătrunjelului. Orice variantă alegi, este corectă.
Pune pătrunjelul în bolul unui blender, adăugă apă atât cât să le cuprindă.
Blendeaza totul câteva secunde până obţii o pastă fină, omogenă.
Poţi să îl bei ca atare sau, dacă vrei să-l faci să fie mai plăcut, adăugă suc de lămâie şi miere după gust.
Dacă vrei să obţii efecte terapeutice mai complexe, îl poţi combina cu spanac, morcov sau ţelină sau orice alt ingredient se pretează ţelului dorit.

CUM PREPARI SUCUL DIN RĂDĂCINĂ
În cazul folosirii rădăcinilor de pătrunjel, poţi alege mai multe variante de preparare, în funcţie de aparatele pe care le ai la îndemână în casă. Astfel, poţi folosi un storcător centrifugal, un slow juicer (extrage cel mai bine) sau pur şi simplu aparatul manual de tocat carne.
Speli bine rădăcinile de pătrunjel şi le transformi în suc, prin aparatul folosit. În cazul în care foloseşti aparate care vor lăsa rădăcina cu o textură ceva mai mare, filtrezi sucul la final.

CUM ÎL CONSUMI
Dacă doreşti să îl savurezi pe post de băutură răcoritoare, ca şi un simplu suc, poţi să îl bei oricând, diluat, cu cel puţin 30 minute înainte de masă, pe stomacul gol. Astfel absorbţia nutrienţilor şi a principiilor sale active va fi maximă.
În cazul menţinerii stării tale de bine, poţi consuma zilnic sucul proaspăt, diluat, înainte de masă principală a zilei, într-o cură de 2 săptămâni.
Dacă vrei să utilizezi sucul de pătrunjel pentru a susţine un demers terapeutic, ca şi adjuvant în diferite afecţiuni, se recomandă administrarea a 20-30ml (4-6 linguri) suc pur de pătrunjel în formă diluată, cu puţin suc de morcovi, de ţelină sau lămâie şi apă,
Foloseşte un suc care este la temperatura camerei sau dacă, din diferite motive, e necesar să îl consumi călduţ, nu îl încălzi mai mult de 40C.
Pentru efecte maxime, e necesar că sucul să fie proaspăt preparat, diluat. Nu îl depozita în frigider mai mult de 4-5 ore.

ATENŢIE!
Sucul de pătrunjel nu este recomandat femeilor însărcinate, deoarece are efecte abortive. Cele mai puternice, în acest sens, sunt seminţele sale, bogate în myristicina şi apiol, cu impact direct asupra uterului. Câteva grame sunt suficiente în declanşarea contracţiilor uterine. Rădăcină şi mai ales frunzele au efecte abortive ceva mai reduse dar deloc de neglijat.
Datorită faptului că sucul de pătrunjel este un remediu cu efecte foarte puternice, este recomandat să nu consumi sevă de pătrunjel nediluata. Se combină foarte bine cu suc de morcovi, ţelină sau lămâie.
În cazul în care depăşeşti o cantitate de 200 ml/adulţi sau 60 de ml/copii, pot apărea reacţii adverse, precum hiperexcitabilitatea nervoasă sau anumite perturbări ale sistemului digestiv şi urinar.
Cei cu alergii la plante din familia Apiaceae ar trebui să evite toate componentele și constituenții pătrunjelului (Castleman, 2009).
Atenție crescută în cazul administrării de diuretice, litiu, warfarină. Nivelurile serice ale medicamentelor pot fi crescute, deoarece planta inhibă mai multe enzime hepatice ale citocromului.
Uleiul esențial prezent în pătrunjel este un foto-sensibilizant și poate crește sensibilitatea individului la lumină atunci când este consumat în cantități mari.

S A L A T Ă   D E   P Ă T R U N J E L
Proslăvit, pe bună dreptate, în bucătărie, vei descoperi cu încântare reţete delicioase pe bază de pătrunjel proaspăt în toate bucătăriile tradiţionale.
Cea mai simplă salată se face din 2-3 legături de pătrunjel proaspăt, 3 fire de ceapă şi tot atâtea de usturoi verde, zeamă de la o jumătate de lămâie, 3-4 linguri de ulei, sare şi piper. Poţi adăuga şi o mână de crutoane şi ardei iute măcinat dacă vrei o salată “mai interesantă”.
În salatele de pe la noi, combini o mână de pătrunjel tăiat mărunt, cu 2-3 roşii, ½-1 ceapă roşie tăiată rondele, 1 ardei gras sau capia tăiat fâşii subţiri, ulei presat la rece, piper şi sare.
Interesantă este şi “Bagdunesieh”, o salată iordaniană cu pătrunjel, pe care o prepari din 2 legături de pătrunjel verde, 1 cană de iaurt natural, 2 linguri ulei sau pastă de susan (tahini), zeama de la 1 lămâie şi sare şi piper după gust.
Am păstrat la final una dintre cele mai cunoscute salate pe bază de pătrunjel proaspăt – tabbouleh. Această salată este specifică bucătăriei arabe, în special bucătăriei libaneze şi mai este cunoscută şi sub numele generic de “salată (de) bulgur” sau, în turcia, ca şi “Kisir”.
În varianta tradiţională se combină pătrunjel și bulgur fin (înmuiat în prealabil în apă) sau cușcuș, cu roșii (opărite, tăiate în cubuleţe mici), ceapă verde, ulei de măsline, suc de lămâie, sare şi piper.
O variantă a salatei tabbouleh este cea în care înlocuieşti bulgurul sau cușcușul cu quinoa fiartă.
Se condimentează cu menta proaspătă după gust.

C O N D I M E N T   Î N   M Â N C A R E
Frunzele de pătrunjel pot fi folosite la diferitele feluri de mâncare preparate, ca şi adaos, în două moduri:
Proaspete – la finalul procesului de preparare termică a felului de mâncare pe care îl găteşti, poţi toca şi adăuga Frunze proaspete de pătrunjel. Astfel deteriorarea zarzavatului este minimă şi aportul aromatic şi nutritive este maxim.
Frunzele proaspete, întregi, le poţi folosi şi pentru ornare, pentru a adăuga un o notă de prospeţime şi culoare în plus preparatului final.
Uscate usucă câteva frunze de pătrunjel, fie pe o hârtie albă, curată, lăsate la soare, fie într-un deshidrator. Dup ace frunzele s-au uscat, poţi să le depozitezi ca atare într-un borcan bine închis, la loc umbros şi răcoros. Când vrei să condimentezi un preparat, poţi să apelezi la ele, le scoţi din borcan şi fie le zdrobeşti în palmă, fie le mărunţeşti cu un cuţit sau râşniţa electrică şi le presari apoi deasupra preparatului. Poţi să le încorporezi în masa acestuia sau pur şi simplu să le laşi pe suprafaţa sa, având astfel şi un rol decorativ.

P U L B E R E A   D I N   S E M I N Ț E
Pentru a obţine pulberea din seminţe de pătrunjel ai nevoie de o râşniţă electrică sau de un mojar. Cu ajutorul lor obţii o pulbere fină pe care o vei depozita la întuneric, într-un borcan curat şi uscat, închis cu un capac ermetic pentru a împiedica evaporarea uleiurilor volatile conţinute în seminţe şi degradarea plantei.
O cantitate de jumătate de linguriţă de pulbere se administrează de 2-3 ori pe zi, cu 30 de minute înainte de mesele principale. Pulberea se plasează sublingual timp de 10 minute minim, după care se înghite cu puţină apă (de izvor).

C A T A P L A S M Ă   D I N   R Ă D Ă C I N Ă
Se mărunţeşte rădăcină de pătrunjel într-un robot „cu lamă S”, în blender sau pur şi simplu se râde pe o răzătoare fină. Rădăcina mărunţită astfel se adună într-un tifon, pe care îl plasăm apoi pe zona dorită, un de menţine, de regulă, între 30-60 de minute în funcţie de necesitate, după care se lasă pielea să se usuce liber. În mod normal, această operaţiune se repetă timp de o săptămână, dacă nu există o altă indicaţie terapeutică a medicului.

Vrei o experiență practică directă?
Vino în “Detoxitabăra holistică”, deocamdată singurul retreat de detoxifiere ayurvedică avansata sau în “Iubire în bucate” , singura tabără de nutritive ayurvedica şi gătit din România.

RESURSE
Manfrini, Andre Maciel – Recunoaşterea şi potenţialul plantelor medicinale ayurvedice utilizate în medicina populară din Comunitatea din Costa de Cima, Lagoa Do Peri, Florianapolis/SC. (Studiu, Universitatea Federal de Santa Catarina, 2009)
Medical News Today – why îs parsley şo healthy
The Herb Society Of America – Essential Facts for Parsley
Mohammad Hosein Farzaei, Zahra Abbasabadi, Mohammad Reza Shams Ardekani, Roja Rahimi, Fatemeh Farzaei – Parsley: a review of ethnopharmacology, phytochemistry and biological activities 2013
USDA National Nutrient Database for Standard References
Tudor ILIE – Un zarzavat miraculos: PATRUNJELUL
Tudor ILIE – Miracolul din grădina de zarzavat – PĂTRUNJELUL

Acest articol are strict rol de informare si nu are scopul de a diagnostica, trata sau vindeca afectiuni.
In cazul existentei unor problem de sanatate va rugam sa va adresati medicului de familie sau specialist.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

− 5 = 2