Cum mănânc pepenele vara? Trei sfaturi ayurvedice esenţiale şi o reţetă.

0
3315
Asculta articolul.

Pe lângă binemeritatele concedii, în care relaxarea şi deschiderea către noi experiențe sunt la ele acasă, vara ne aduce şi o varietate impresionantă de încântări gastronomice. Pe de-o parte sunt cele pe care le experimentezi datorită anotimpului propriu zis, prin oferta îmbelşugată de fructe şi legume iar, pe de alta, prin varietatea tradiţiilor culinare cu care avem şansa să intrăm în contact în voiajurile noastre.

Atunci când ne gândim la perioada verii, ne vin, repede-repede-n minte, două simboluri: unul este “concediul” iar celălalt este … “pepenele”.

Păi cine-a mai văzut vară fără pepeni? Fără momentul ăla-n care stingi efectul arşiţei cu savoarea răcoritoare a unui pepene. Clipa aia în care gustul, dulceaţa şi răcoarea pepenelui explodează în gură.

Pepenele, pe cât de încântător este ca şi aliment, pe atât de greu este de digerat, cu consecinţe deseori nefaste asupra digestiei, dacă nu ştii cum şi când să îl mănânci.

Ca să fie lucrurile mai simple şi să poţi experimenta din plin beneficiile şi încântarea consumului de pepene, ţi-am pregătit 3 sfaturi din tradiţia ayurvedica şi o reţetă absolut încântătoare de smoothie pe bază de pepene.

Mai întâi sfaturile:

1. NU COMBINA PEPENELE CU NIMIC

Cu o compoziţie de aproximativ 90% apă, pepenele se digeră foarte repede (e renumita rapiditatea cu care trebuie să-l elimini ulterior, la toaletă). În momentul în care îl combini cu alte ingrediente, în timpul necesar digestiei lor, pepenele începe să fermenteze în interiorul tubului digestiv, cu consecințele de rigoare.

În plus, conforma Ayurveda, combinarea pepenelui cu îngheţată, pe cât de tentantă şi delicioasă pare, pe atât de catastrofală este pentru digestie, pentru că îţi perturbă “focul digestiv” (AGNI) şi se soldează cu o cantitate însemnată de acumulări nocive/toxine (AMA) în organism.

Reţine acest sfat ayurvedic esenţial: pepenele se mănâncă SINGUR, adică nu “fără prieteni” ci “de sine stătător”.

2. NU-L MÂNCA IMEDIAT DUPĂ PLAJĂ, RECE.

Conform tradiţiei ayurvedice, imediat după expunerea la soare, capacitatea digestivă a fiinţei umane este mult redusă. De aceea, pe cât de tentant poate fi, este de dorit să eviţi să mănânci un pepene RECE, imediat după sau în timp ce stai la plajă. În plus, varianta de a-l consuma împreună cu gheaţă este total exclusă!

 3. AJUTĂ DIGERAREA PEPENELUI

De câteva mii e ani, sfatul ayurvedic în domeniul consumului de pepene este simplu: pentru a-ţi ajuta digestia, obişnuieşte-te să mănânci pepenele cu… ghimbir.

Este o mână de ajutor binevenită, extrem de preţioasă, oferită “focului digestiv”. Vei digera mult mai bine alimentele, fără a-ți perturba capacitatea digestivă în niciun fel.

Poţi să presari direct puţină pulbere de ghimbir peste felia (sau bucata) de pepene pe care o vei mânca sau poţi să consumi ghimbirul proaspăt, în felii subţiri sau ras.

Conform Ayurveda, dacă eşti o fire care se enervează repede, dacă te confrunţi cu erupţii pe piele, arsuri stomacale, ulcer etc, evită ghimbirul sau consumă-l cu moderaţie.

La final, ca să şi punem în practică cele învăţate, îţi recomand o reţetă delicioasă de smoothie cu pepene și ghimbir. Am testat-o cateva veri la rand, spre încântarea celor dragi, cât și a mea …

Află mai multe pe pagina noastră de Facebook, urmarește-ne pe Instagram, Twitter și YouTube, înscrie-te la newsletter sau hai în taberele noastre ayurvedice de detox şi de gătit. Poți folosi și chatul din dreapta paginii.

Stiai de “Iubire în Bucate“, super cursul nostru ayurvedic de gătit personalizat? Înveți să gătești și să mănânci în perfect acord cu tipologia ta.

Dacă sfaturile ţi-au fost utile, poţi să le trimiţi unui prieten. Fă-i şi lui viața mai frumoasă (şi digestia mai eficientă).

Lasa-ne un coment mai jos cu experiența ta. Mulțumim!

Bon appetit!

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

33 + = 34