Cum alegi uleiul cu care găteşti. Ce este punctul de fumigaţie.

0
73
Asculta articolul.
Getting your Trinity Audio player ready...

Cum s-ar zice, “uleiul nostru cel de toate zilele”… Îl folosești în mai toate mâncărurile – în salate, presărat peste hummus, la prăjit şi la mai câte.
Bun, vrei să găteşti ceva pe foc şi nu ştii ce ulei să foloseşti?
Hai să desluşim împreună misterul şi care sunt câteva elemente esenţiale când e vorba să alegi un ulei pentru gătit.

CE ESTE PUNCTUL DE FUMIGAŢIE
Punctul de fumigație al unui ulei este temperatura la care uleiul începe să se descompună și să producă fum vizibil. Este un parametru important în gătit, pentru că indică limită până la care uleiul poate fi utilizat, fără a genera compuși dăunători sau fără a-i afecta gustul și proprietățile.

CE SE PETRECE LA PUNCTUL DE FUMIGAŢIE
Degradare chimică – la această temperatură, moleculele din ulei încep să se descompună. Acest lucru poate elibera substanțe toxice, precum acroleina, care dă un gust amar și poate irita ochii și tractul respirator.
Formare de compuși nocivi – pot fi generate substanțe precum aldehidele sau hidrocarburile aromatice policiclice (PAH), mai ales dacă uleiul este supraîncălzit pentru perioade lungi sau reutilizat.
Pierdere de nutrienți – la temperaturi mari, vitaminele și antioxidanții (cum ar fi polifenolii din uleiul de măsline) se degradează.

Citește aici articolul despre clasificarea uleiurilor în funcţie de punctul de fumigație

FACTORI CARE INFLUENŢEAZĂ PUNCTUL DE FUMIGAŢIE
Gradul de rafinare:
Uleiurile rafinate au puncte de fum mai ridicate, deoarece impuritățile și compușii organici care fumegă la temperaturi mai mici sunt eliminați în timpul procesului de rafinare.
Uleiurile nerafinate sau presate la rece au puncte de fum mai scăzute, dar păstrează mai mulți nutrienți.

Compoziția chimică:
Uleiurile bogate în grăsimi săturate (ex.: uleiul de cocos) sunt mai stabile la căldură decât cele bogate în grăsimi nesaturate (ex.: uleiul de floarea-soarelui).

Proaspăt vs. Reutilizat:
Uleiul reutilizat (care a mai fost folosit măcar o dată) sau oxidat (stătut) are un punct de fum mai scăzut.

DE CE ESTE IMPORTANT PUNCTUL DE FUMIGAŢIE
Sănătate: supraîncălzirea unui ulei peste punctul de fum poate genera substanțe cancerigene și iritante.
Gust: o dată ce uleiul începe să fumege, gustul devine amar și neplăcut.
Eficiență: alegerea uleiului potrivit pentru o metodă de gătit specifică (sote, prăjire/deep fry, coacere) ajută la obținerea celor mai bune rezultate.

 

Află mai multe pe pagina noastră de Facebook, urmăreşte-ne pe Instagram, Twitter și YouTube, înscrie-te la newsletter sau hai în taberele noastre ayurvedice de detox şi de gătit. Poți folosi și chatul din dreapta paginii.

Dacă acest articol ţi-a fost util, poţi să îl trimiţi unui prieten. Fă-i şi lui viața mai frumoasă.

Lasă-ne un comentariu mai jos cu experiența ta. Mulțumim!

Fiecare dintre articolele de pe site-ul Holistica.ro au doar rol de informare şi nu au scopul de a diagnostica, trata sau vindeca afecţiuni. În cazul existenţei unor problem de sănătate vă rugăm să vă adresaţi medicului specialist.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

− 5 = 4