fbpx
Acasă Blog

DIAMANTUL | de ce ești sau nu unul

Eram pe scenă, când m-a trăznit ditamai epifania.

2012, mai exact.
Eram speaker la “11even” şi, după ce mi-am ţinut discursul de fix 12 minute, “Ayurveda – fii super tu”, am urcat din nou pe scenă, împreună cu toţi speakerii de până atunci, la o sesiune de Q&A cu sala.

La un moment dat, un student, din public, ne întreabă “cum să fac, să îmi recunoască Societatea valoarea”.
Întrebare aparent simplă, cu răspunsuri care mai de care sofisticato-tehnice, din partea colegilor mei, speakeri. Elementele comune ale răspunsurilor lor se învârteau în zona de “fixează-ţi targeturi – evaluează-ţi resursele – stabileşte-ţi drumul – monitorizează şi recalibrează”.
Sec şi tehnic, ştiu.

Iniţial mi-am zis să nu mă bag, că am în jurul meu oameni cu mult mai pregătiţi decât mine, că una, că alta.
Toate bune şi frumoase, până în momentul în care, spre surprinderea mea, mi-a venit o super inspiraţie.
Am luat microfonul şi simţeam cum răspunsul se “desface” în conştiinţa mea pe măsură ce-l parcurg şi-l expun public.

Ceea ce am spus atunci, mi-a rămas şi mie, ca şi un bookmark de viaţă şi, sună cam aşa:
1. Dacă o s-o aştepţi pe Doamna Societate să îţi recunoască ea valoarea, o să mori aşteptând,
2. Dacă vrei să ai succes cu adevărat, caută în tine şi vezi “unde ai cea mai mare presiune” din domeniul “pfoaiiiii, ce mi-aş dori să fac X lucru” şi apucă-te şi fă-l. Da’ ştii cum? Cu pasiune, de parcă ar fi axul vieţii tale. Chiar am inventat o mică “zicală” în domeniu – “pasiunea dă tracţiunea”.
3. Aici voiam să ajung, de fapt:
Imaginează-ţi un diamant.
Unul de ‘jdemii de carate, care aruncă jerbe de licurici cu sclipici, de fiecare dată când razele de lumină ale soarelui îl răsfaţă cu tandreţe.
Când lumina lipseşte însă, strălucirea şi toată magia pe care le creează, dispar. Te uiţi năuc în jurul tău şi nu înţelegi unde a dispărut diamantul.
Culmea, deşi nu îl vezi, diamantul este tot acolo.
El nu a dispărut niciodată.
N I C I O D A T A.

Tot timpul, totul, a fost doar o chestiune de l u m i n ă.

Vezi tu, fix aşa stă treaba şi cu tine.
Eşti un diamant.
Unul unic şi irepetabil, de o Frumuseţe şi Perfecţiune uluitoare. Magnifice.
Exact ca şi diamantul nostru, din povestea de mai sus, uneori traversezi conjuncturi favorabile de viaţă şi “lumina cade pe tine”.
Eşti fericit, radiezi şi străluceşti tot/toată.
Te vezi din depărtare.
Alteori, viaţa îţi serveşte lămâi şi nu-ţi dă şi un blender.
Suferi, te ghemuieşti în colţul tău, butonezi zombifiant telefonul şi te simţi fără valoare. Abandonat.

Uite-aşa, întreaga viaţă îţi pendulează între cele două extreme: cea de diamant strălucitor şi cea de preş din faţa pragului uşii.
Când strălucim, tuturor ne este uşor să ne vedem, să ne contemplăm (şi uneori epatăm) propria Frumuseţe. În cazul ăsta e uşor pentru toată lumea. Nu ai nevoie de super puteri.
Când nu strălucim, am fi dispuşi să apăsăm pe butonul de “repede înainte” şi să renunţăm senini la partea neagră din viaţa noastră.

Totuşi, când suferim, ar fi minunat să ne amintim că suntem fix acelaşi diamant, doar că în momentele alea, NU CADE LUMINA PE NOI.

Diamantul rămâne un diamant, atât în lumină cât şi în întuneric. Perceperea lui însă, este DOAR O CHESTIUNE DE LUMINĂ.

La fel este şi acum, în momentele pe care tocmai le trăim…
Indiferent de cât de tare ar urla ştirile la tine, de cât de sus ar sări cifrele, de cât de tare şi-ar da influencerii cu părerea, de câte garduri ar da-o, de cât de tare ar divide vaccinul societatea, există în tine o structură care nu poate fi minţită definitiv niciodată şi care are şi ea, nevoile ei.

O chemă Suflet şi urlă de foame.
O auzi?

Shine on you crazy diamond

 

Asculta si podcasturile din VITAMINA C. Click aici!

 

Acest articol nu are scopul de a diagnostica, trata sau vindeca afectiuni. In cazul existentei unor problem de sanatate te rugam sa te adresezi medicului specialist.

Află mai multe pe pagina noastră de Facebook, urmarește-ne pe Instagram, Twitter și YouTube, înscrie-te la newsletter sau hai în taberele noastre ayurvedice de detox şi de gătit. Poți folosi și chatul din dreapta paginii.

Dacă acest articol ţi-a fost util, poţi să îl trimiţi unui prieten. Fă-i şi lui viața mai frumoasă.

Lasa-mi un coment mai jos cu experiența ta. Mulțumesc!

VITAMINA C | ARTICOLE | 10 secrete esentiale pentru un regim Ohsawa de succes + 3 bonusuri gratuite fata de articol

0
VITAMINA C | ARTICOLE
VITAMINA C | ARTICOLE
VITAMINA C | ARTICOLE | 10 secrete esentiale pentru un regim Ohsawa de succes + 3 bonusuri gratuite fata de articol
/

Acest episod din Vitamina C face parte din seria care se ocupa de articolele din site, este despre “10 motive ca sa tii un regim Ohsawa”.
Gasesti articolul aici: https://holistica.ro/10-motive-ca-sa-tii-un-regim-ohsawa/

In acest podcast vei descoperi 10 efecte exceptionale ale unui regim Ohsawa, care ar trebui sa te motiveze sa duci la bun sfarsit unul, cat se poate de curand.

“Vitamina C” este o simbioză minunată între un blog şi un podcast, pentru că pur şi simplu uneori ai timp să citeşti iar alte ori ai timp să asculţi. Sfatul meu este sa ne dai “follow” pe peste tot, pe Facebook, Instagram si YouTube.

RSS Feed https://anchor.fm/s/60c47b14/podcast/rss

Urmareste Podcastul pe
Anchor https://anchor.fm/vitamina-c

Spotify https://open.spotify.com/show/04JCFv1fjZ6gELqUTGezIB?si=Mw5Za0ShREeYES7QWKEDiQ&dl_branch=1

Soundcloud https://soundcloud.com/v1taminac

Google Podcasts https://podcasts.google.com/feed/aHR0cHM6Ly9hbmNob3IuZm0vcy82MGM0N2IxNC9wb2RjYXN0L3Jzcw?sa=X&ved=2ahUKEwiyju63_oDyAhWE7rsIHQczAUQQ9sEGegQIARAC

Blog https://holistica.ro/blog/

Hai pe:
Facebook https://www.facebook.com/10nut.costin
Instagram https://www.instagram.com/1onut.costin/

Holistica

Facebook https://www.facebook.com/holistica.ro

Instagram https://www.instagram.com/holistica.ro/

 

VITAMINA C | ARTICOLE | 10 motive ca să ții un regim Ohsawa

0
VITAMINA C | ARTICOLE
VITAMINA C | ARTICOLE
VITAMINA C | ARTICOLE | 10 motive ca să ții un regim Ohsawa
/

Acest episod din Vitamina C face parte din seria care se ocupa de articolele din site, este despre “10 motive ca sa tii un regim Ohsawa”.
Gasesti articolul aici: https://holistica.ro/10-motive-ca-sa-tii-un-regim-ohsawa/

In acest podcast vei descoperi 10 efecte exceptionale ale unui regim Ohsawa, care ar trebui sa te motiveze sa duci la bun sfarsit unul, cat se poate de curand.

Sincer? Un regim Ohsawa aduce atat de multe beneficii celui care-l duce pana la capat, incat oricat am povesti despre el, tot n-ar fi de ajuns.
Daca inca nu esti 100% hotarat sa tii un regim macrobiotic nr 7 Ohsawa, dupa podcastul asta ar trebui sa stai ca pe jar si sa numeri zilele din calendar pana la urmatorul regim.

RSS Feed https://anchor.fm/s/60c47b14/podcast/rss

Urmareste Podcastul pe
Anchor https://anchor.fm/vitamina-c

Spotify https://open.spotify.com/show/04JCFv1fjZ6gELqUTGezIB?si=Mw5Za0ShREeYES7QWKEDiQ&dl_branch=1

Soundcloud https://soundcloud.com/v1taminac

Google Podcasts https://podcasts.google.com/feed/aHR0cHM6Ly9hbmNob3IuZm0vcy82MGM0N2IxNC9wb2RjYXN0L3Jzcw?sa=X&ved=2ahUKEwiyju63_oDyAhWE7rsIHQczAUQQ9sEGegQIARAC

Blog https://holistica.ro/blog/

Hai pe:
Facebook https://www.facebook.com/10nut.costin
Instagram https://www.instagram.com/1onut.costin/

Holistica

Facebook https://www.facebook.com/holistica.ro

Instagram https://www.instagram.com/holistica.ro/

VITAMINA C | ARTICOLE | Regimul 7 Ohsawa – o nestemata a curelor naturale

0
VITAMINA C | ARTICOLE
VITAMINA C | ARTICOLE
VITAMINA C | ARTICOLE | Regimul 7 Ohsawa - o nestemata a curelor naturale
/

Acest episod din Vitamina C face parte din seria care se ocupa de articolele din site, este despre “Regimul 7 Ohsawa – o nestemata a curelor naturale”.

“Vitamina C” este o simbioză minunată între un blog şi un podcast, pentru că pur şi simplu uneori ai timp să citeşti iar alte ori ai timp să asculţi. Sfatul meu este sa ne dai “follow” pe peste tot, pe Facebook, Instagram si YouTube.

RSS Feed https://anchor.fm/s/60c47b14/podcast/rss

Urmareste Podcastul pe
Anchor https://anchor.fm/vitamina-c

Spotify https://open.spotify.com/show/04JCFv1fjZ6gELqUTGezIB?si=Mw5Za0ShREeYES7QWKEDiQ&dl_branch=1

Soundcloud https://soundcloud.com/v1taminac

Google Podcasts https://podcasts.google.com/feed/aHR0cHM6Ly9hbmNob3IuZm0vcy82MGM0N2IxNC9wb2RjYXN0L3Jzcw?sa=X&ved=2ahUKEwiyju63_oDyAhWE7rsIHQczAUQQ9sEGegQIARAC

Blog https://holistica.ro/blog/

Hai pe:
Facebook https://www.facebook.com/10nut.costin
Instagram https://www.instagram.com/1onut.costin/

Holistica

Facebook https://www.facebook.com/holistica.ro

Instagram https://www.instagram.com/holistica.ro/

ALEGERILE | culegi ceea ce ai semănat

0

De câteva zile bune, subiectul principal din gândurile mele cotidiene, ăla de te urmăreşte pe unde eşti, este cel legat de “alegeri”.

Nu, nu la alea prezidenţiale, că acolo degeaba îţi baţi capul, că tot nu le desluşeşti.

Mă gândeam la cele umane.

Exact, la cele care de fapt ne-au construit şi ne-au făcut să fim ceea ce suntem în fix momentul ăsta…

La faptul că batem toba papagaliceşte pe “liberul arbitru”, fără să ne gândim cât de liber este el de fapt…

La faptul că Dumnezeu ne-a oferit Pământul ăsta minunat şi viaţa asta (atât de preţioasă şi scurtă) pe el, iar noi ne dăm la tibie unul celuilalt, fără să ne gândim că infernul sau Raiul în care trăim sunt, de fapt, o medie a alegerilor noastre din fiecare secundă…

 

La faptul că, deşi există o mulţime, absolut impresionantă, de opţiuni sănătoase, oamenii aleg în continuare, din pură prostie, ignoranţă sau lene, chestiuni care le macină sănătatea şi le chinuie existenţa (şi nu doar pe-a lor!):

– Restaurante care băga glutamat în mâncare deşi pot să nu o facă şi sa gătească onest;

– Producători care te îmbuibă de E-uri, deşi ar putea să nu;

– Oameni care consumă produse fără să îi intereseze ce scrie pe etichetă;

– Cei care beau “cola”, deşi există fresh-uri şi smoothie-uri sau… apăăă;

– Agricultorii care stropesc ogoru’ de nu mai pot să trăiască nici râmele-n pământul lor;

– Oameni care consumă zahăr, plini de o încântare inconştientă când, de fapt, au la îndemână atât de mulţi îndulcitori naturali (miere, nectar de cocos, sirop de arţar, sirop de agave, sirop de orez, curmale etc)

– Medici care recomandă cafeaua, deşi există o sumedenie de reglatoare naturale de tensiune;

– Oameni care chinuie şi apoi omoară alte fiinţe vii, doar pentru “delectarea de 3 secunde” a papilelor gustative proprii, deşi există atâtea şi atâtea alte alimente, cu mult mai sănătoase, pentru care nu e necesar să omoară nimeni. Niciun ambalaj, oricât de frumos sau colorat ar fi, nu justifică o crimă;

– Oameni care se comportă ca şi în junglă, în trafic, pe stradă, acasă, în locuri publice, cu alte fiinţe umane etc, deşi ar putea să aleagă să fie buni, iubitori, compasivi şi atenţi…

Şi câte şi mai câte…

 

Vezi tu, oricât de “liber” ar fi arbitrul pe care îl invoci, vei alege în continuare tot în funcţie de propriile scheme mentale şi obişnuinţe, date de educaţie, experienţe şi sistem propriu de valori…

Apropo, dacă “alegerea îţi aparţine”, alege ceva frumos, luminos, plin de frumuseţe şi iubire, care să creeze o realitate mai frumoasă faţă de cea anterioară.

Începând din fix momentul ăsta.

(Cel puţin eu) îţi mulţumesc de pe acum.

 

PĂTRUNJELUL | o farmacie într-o singură plantă

Probabil că nu te gândeai că frigiderul tău poate adăposti adevărate miracole. Şi totuşi, atunci când este vorba despre pătrunjel, cuvintele devin brusc inexpresive. Probabil că nu ai crede că pătrunjelul pe care îl foloseşti în reţeta ta ca şi “un alt ingredient”, cât de cât comun, are totuşi efecte atât de puternice încât a stârnit atenţia inclusiv a industriei farmaceutice şi a marilor producători internaţionali de medicamente, fiind obiectul a numeroase studii ştiinţifice.
Pătrunjelul este originar din sud-estul Europei și din vestul Asiei. Denumirea latină, “Petroselinum crispum”, vine din greacă, unde “petros” înseamnă stâncă şi face referire la habitatul stâncos din care provine planta, iar “selinon”, ţelină, denumirea specifică ce se referă la frunzele șlefuite ale multor soiuri de plante.
Pătrunjelul este planta cea mai cultivată din Europa și plantă cea mai folosită din Statele Unite. A devenit popular în epoca romană, fiind oferit sub formă de ghirlande invitaţilor la banchete, unde era consumat, de asemenea, în cantităţi mari, în hrană, pentru a reduce cazurile de intoxicare şi indigestie în urma consumului excesiv de hrană şi pentru a contracara mirosurile puternice.
În Grecia antică, pătrunjelul era la loc de cinste, fiind folosit pentru a încorona învingătorii din cadrul Jocurilor Istmice. Pătrunjelul era folosit şi pe post de remediu, iar Homer consemna chiar faptul că grecii includeau pătrunjelul în hrana cailor.
Pătrunjelul a fost cultivat încă din secolul al XVI-lea, în culturi reduse.

AI 21 DE MOTIVE SĂ-I ACORZI O ATENȚIE MAXIMĂ

1. întăritor natural al sistemului imunitar (conţinut extrem de bogat în vitaminele C şi B12, betacaroten şi clorofilă)
2. bun stimulent al sistemului nervos
3. menţine sănătatea glandei tiroide şi a suprarenalelor.
4. excelent pentru bolile sistemului ocular (cataractă, afecţiuni ale nervului optic)
5. susţine bună funcţionare a prostatei (util în hipertrofie)
6. ajută la normalizarea ciclului menstrual
7. îmbunătăţeşte nivelul de estrogen şi ajută la refacerea circulaţiei sangvine a uterului
8. stimulează funcţionarea tractului digestiv (ajută la prevenirea balonărilor şi indigestiei)
9. stimulează pofta de mâncare
10. ajută la prevenirea diabetului (conţine myricetin)
11. adjuvant în cazurile de icter
12. bun diuretic
13. antiinfecţios
14. vasodilatator
15. susţine activitatea ficatului, plămânilor şi rinichilor
16 ajută la dizolvarea calculilor renali
17. ajută la buna stare de sănătate a oaselor (îmbunătăţeşte absorbţia calciului în organism)
18. îmbunătăţeşte ritmul cardiac
19. ajută la stimularea secreţiei lactate
20. bun regenerator capilar
21. îmbunătăţeşte respiraţia

Asigura-te că nu ratezi niciun articol, abonează-te la newsletter şi conectează-te cu noi pe Facebook, Instagram, Twitter sau YouTube.

VALORI NUTRIŢIONALE
Valoarea nutrițională a pătrunjelului pentru o porție (60 g).
Adaptat din SELFNutritionData (2016); sursă originală, Baza de date națională a nutrienților USDA pentru referințe standard, versiunea 21 (USDA ARS, 2008).

Nutrient/Cantitate
Calorii 21,6
Din carbohidrați 13,3 g
Din grăsimi 4,0 g
Din proteine 4,3 g
Din alcool 0,0 g

Carbohidraţi 3.8g
Fibre alimentare 2,0 g
Amidon –
Zahăr 0,5g

Grăsimi și acizi grași
Grăsimi totale 0,5 g
Saturate 0,1 g
Grăsimi monosaturate 0,2 g
Grăsimi polinesaturate 0,1 g
Acizi grași omega3 4,8 mg
Acizi grași omega6 69,0 mg

Proteine ​​și aminoacizi
Proteină 1,8 g

Steroli
Colesterol 0,0 mg
Fitosteroli 3,0 mg

Alți constituenți
Alcool 0,0 mg
Cenușă 1,3 g
Cafeină 0,0 mg
Theobromină 0,0 mg

Apă 52,6g

Vitamine
Vitamina A5055 UI
Vitamina B
Tiamină (B1) 0,1 mg
Riboflavină (B2) 0,1mg
Niacina (B3) 0,8 mg
Acid pantotenic (B5) 0,2 mg
Vitamina B6 0,1 mg
Acid folic (viţ. B9) 91,2 mcg
Vitamina B12 0,0 mcg
Vitamina C 79,8 mg
Vitamina D –
Vitamina E (α-tocoferol) 0,4 mg
Vitamina K 984 mcg
Colină 7,7 mg
Betaină –

Minerale
Calciu 82,8 mcg
Fier 3,7 g
Magneziu 30,0 mg
Fosfor 34,8 mg
Potasiu 332 mg
Sodiu 33,6 mg
Zinc 0,1 mg
Cupru 0,1 mg
Mangan 0,1 mg
Seleniu 0.1 mcg
Fluor –

DESCRIERE AYURVEDICĂ
Rasa:
Frunze – picant/aromat, amar
Rădăcină – dulce, amar
Virya: fierbinte
Vipaka: purificator
Guna: ușor, uscat, pătrunzător (frunze), umed-uleios.
Dosha: KV – P +
Dhatu: rasa, rakta, mamsa
Srotas: mutra, anna, artava, rasa.

FORMELE DE UTILIZARE
Atât frunzele cât şi rădăcina de pătrunjel sunt foarte bogate în nutrienţi şi principii active, reprezentând un adevărat ajutor atât în terapie cât şi în îmbunătăţirea valorilor nutriţionale zilnice.
Din aceste puncta de vedere, procesarea lor trebuie să fie minimă, pentru a putea păstra cât mai intacte substanţele benefice pe care le conţine. Este recomandată prepararea pătrunjelului “la rece”, deoarece orice procesare termică va distruge din nutrient şi principiile active conţinute.

S U C U L  D E  P Ă T R U N J E L
CUM PREPARI SUCUL DIN FRUNZE PROASPETE
Poţi să alegi frunzele de pătrunjel de tulpini sau poţi folosi toată partea aeriană a pătrunjelului. Orice variantă alegi, este corectă.
Pune pătrunjelul în bolul unui blender, adăugă apă atât cât să le cuprindă.
Blendeaza totul câteva secunde până obţii o pastă fină, omogenă.
Poţi să îl bei ca atare sau, dacă vrei să-l faci să fie mai plăcut, adăugă suc de lămâie şi miere după gust.
Dacă vrei să obţii efecte terapeutice mai complexe, îl poţi combina cu spanac, morcov sau ţelină sau orice alt ingredient se pretează ţelului dorit.

CUM PREPARI SUCUL DIN RĂDĂCINĂ
În cazul folosirii rădăcinilor de pătrunjel, poţi alege mai multe variante de preparare, în funcţie de aparatele pe care le ai la îndemână în casă. Astfel, poţi folosi un storcător centrifugal, un slow juicer (extrage cel mai bine) sau pur şi simplu aparatul manual de tocat carne.
Speli bine rădăcinile de pătrunjel şi le transformi în suc, prin aparatul folosit. În cazul în care foloseşti aparate care vor lăsa rădăcina cu o textură ceva mai mare, filtrezi sucul la final.

CUM ÎL CONSUMI
Dacă doreşti să îl savurezi pe post de băutură răcoritoare, ca şi un simplu suc, poţi să îl bei oricând, diluat, cu cel puţin 30 minute înainte de masă, pe stomacul gol. Astfel absorbţia nutrienţilor şi a principiilor sale active va fi maximă.
În cazul menţinerii stării tale de bine, poţi consuma zilnic sucul proaspăt, diluat, înainte de masă principală a zilei, într-o cură de 2 săptămâni.
Dacă vrei să utilizezi sucul de pătrunjel pentru a susţine un demers terapeutic, ca şi adjuvant în diferite afecţiuni, se recomandă administrarea a 20-30ml (4-6 linguri) suc pur de pătrunjel în formă diluată, cu puţin suc de morcovi, de ţelină sau lămâie şi apă,
Foloseşte un suc care este la temperatura camerei sau dacă, din diferite motive, e necesar să îl consumi călduţ, nu îl încălzi mai mult de 40C.
Pentru efecte maxime, e necesar că sucul să fie proaspăt preparat, diluat. Nu îl depozita în frigider mai mult de 4-5 ore.

ATENŢIE!
Sucul de pătrunjel nu este recomandat femeilor însărcinate, deoarece are efecte abortive. Cele mai puternice, în acest sens, sunt seminţele sale, bogate în myristicina şi apiol, cu impact direct asupra uterului. Câteva grame sunt suficiente în declanşarea contracţiilor uterine. Rădăcină şi mai ales frunzele au efecte abortive ceva mai reduse dar deloc de neglijat.
Datorită faptului că sucul de pătrunjel este un remediu cu efecte foarte puternice, este recomandat să nu consumi sevă de pătrunjel nediluata. Se combină foarte bine cu suc de morcovi, ţelină sau lămâie.
În cazul în care depăşeşti o cantitate de 200 ml/adulţi sau 60 de ml/copii, pot apărea reacţii adverse, precum hiperexcitabilitatea nervoasă sau anumite perturbări ale sistemului digestiv şi urinar.
Cei cu alergii la plante din familia Apiaceae ar trebui să evite toate componentele și constituenții pătrunjelului (Castleman, 2009).
Atenție crescută în cazul administrării de diuretice, litiu, warfarină. Nivelurile serice ale medicamentelor pot fi crescute, deoarece planta inhibă mai multe enzime hepatice ale citocromului.
Uleiul esențial prezent în pătrunjel este un foto-sensibilizant și poate crește sensibilitatea individului la lumină atunci când este consumat în cantități mari.

S A L A T Ă   D E   P Ă T R U N J E L
Proslăvit, pe bună dreptate, în bucătărie, vei descoperi cu încântare reţete delicioase pe bază de pătrunjel proaspăt în toate bucătăriile tradiţionale.
Cea mai simplă salată se face din 2-3 legături de pătrunjel proaspăt, 3 fire de ceapă şi tot atâtea de usturoi verde, zeamă de la o jumătate de lămâie, 3-4 linguri de ulei, sare şi piper. Poţi adăuga şi o mână de crutoane şi ardei iute măcinat dacă vrei o salată “mai interesantă”.
În salatele de pe la noi, combini o mână de pătrunjel tăiat mărunt, cu 2-3 roşii, ½-1 ceapă roşie tăiată rondele, 1 ardei gras sau capia tăiat fâşii subţiri, ulei presat la rece, piper şi sare.
Interesantă este şi “Bagdunesieh”, o salată iordaniană cu pătrunjel, pe care o prepari din 2 legături de pătrunjel verde, 1 cană de iaurt natural, 2 linguri ulei sau pastă de susan (tahini), zeama de la 1 lămâie şi sare şi piper după gust.
Am păstrat la final una dintre cele mai cunoscute salate pe bază de pătrunjel proaspăt – tabbouleh. Această salată este specifică bucătăriei arabe, în special bucătăriei libaneze şi mai este cunoscută şi sub numele generic de “salată (de) bulgur” sau, în turcia, ca şi “Kisir”.
În varianta tradiţională se combină pătrunjel și bulgur fin (înmuiat în prealabil în apă) sau cușcuș, cu roșii (opărite, tăiate în cubuleţe mici), ceapă verde, ulei de măsline, suc de lămâie, sare şi piper.
O variantă a salatei tabbouleh este cea în care înlocuieşti bulgurul sau cușcușul cu quinoa fiartă.
Se condimentează cu menta proaspătă după gust.

C O N D I M E N T   Î N   M Â N C A R E
Frunzele de pătrunjel pot fi folosite la diferitele feluri de mâncare preparate, ca şi adaos, în două moduri:
Proaspete – la finalul procesului de preparare termică a felului de mâncare pe care îl găteşti, poţi toca şi adăuga Frunze proaspete de pătrunjel. Astfel deteriorarea zarzavatului este minimă şi aportul aromatic şi nutritive este maxim.
Frunzele proaspete, întregi, le poţi folosi şi pentru ornare, pentru a adăuga un o notă de prospeţime şi culoare în plus preparatului final.
Uscate usucă câteva frunze de pătrunjel, fie pe o hârtie albă, curată, lăsate la soare, fie într-un deshidrator. Dup ace frunzele s-au uscat, poţi să le depozitezi ca atare într-un borcan bine închis, la loc umbros şi răcoros. Când vrei să condimentezi un preparat, poţi să apelezi la ele, le scoţi din borcan şi fie le zdrobeşti în palmă, fie le mărunţeşti cu un cuţit sau râşniţa electrică şi le presari apoi deasupra preparatului. Poţi să le încorporezi în masa acestuia sau pur şi simplu să le laşi pe suprafaţa sa, având astfel şi un rol decorativ.

P U L B E R E A   D I N   S E M I N Ț E
Pentru a obţine pulberea din seminţe de pătrunjel ai nevoie de o râşniţă electrică sau de un mojar. Cu ajutorul lor obţii o pulbere fină pe care o vei depozita la întuneric, într-un borcan curat şi uscat, închis cu un capac ermetic pentru a împiedica evaporarea uleiurilor volatile conţinute în seminţe şi degradarea plantei.
O cantitate de jumătate de linguriţă de pulbere se administrează de 2-3 ori pe zi, cu 30 de minute înainte de mesele principale. Pulberea se plasează sublingual timp de 10 minute minim, după care se înghite cu puţină apă (de izvor).

C A T A P L A S M Ă   D I N   R Ă D Ă C I N Ă
Se mărunţeşte rădăcină de pătrunjel într-un robot „cu lamă S”, în blender sau pur şi simplu se râde pe o răzătoare fină. Rădăcina mărunţită astfel se adună într-un tifon, pe care îl plasăm apoi pe zona dorită, un de menţine, de regulă, între 30-60 de minute în funcţie de necesitate, după care se lasă pielea să se usuce liber. În mod normal, această operaţiune se repetă timp de o săptămână, dacă nu există o altă indicaţie terapeutică a medicului.

Vrei o experiență practică directă?
Vino în “Detoxitabăra holistică”, deocamdată singurul retreat de detoxifiere ayurvedică avansata sau în “Iubire în bucate” , singura tabără de nutritive ayurvedica şi gătit din România.

RESURSE
Manfrini, Andre Maciel – Recunoaşterea şi potenţialul plantelor medicinale ayurvedice utilizate în medicina populară din Comunitatea din Costa de Cima, Lagoa Do Peri, Florianapolis/SC. (Studiu, Universitatea Federal de Santa Catarina, 2009)
Medical News Today – why îs parsley şo healthy
The Herb Society Of America – Essential Facts for Parsley
Mohammad Hosein Farzaei, Zahra Abbasabadi, Mohammad Reza Shams Ardekani, Roja Rahimi, Fatemeh Farzaei – Parsley: a review of ethnopharmacology, phytochemistry and biological activities 2013
USDA National Nutrient Database for Standard References
Tudor ILIE – Un zarzavat miraculos: PATRUNJELUL
Tudor ILIE – Miracolul din grădina de zarzavat – PĂTRUNJELUL

Acest articol are strict rol de informare si nu are scopul de a diagnostica, trata sau vindeca afectiuni.
In cazul existentei unor problem de sanatate va rugam sa va adresati medicului de familie sau specialist.

DILEMĂ | știe sau nu organismul să se curețe singur?

ACUM 20 DE ANI…

O statistică din 1997 din SUA, publicată şi în cartea lui Patrick Holford „The new optimum nutrition Bible” (Biblia noii nutriţii optime), trage un semnal de alarmă asupra unei realităţi cutremurătoare. Americanii sunt „beneficiarii” unor cifre absolut halucinante când vine vorba despre substanţele chimice la care sunt expuşi: două milioane de tone de substanţe chimice folosite în industria alimentară, o sută nouăsprezece miliarde de sticle de băuturi alcoolice, trei sute șaptezeci și cinci de miliarde de țigări, patru sute de milioane de prescripții pentru analgezice și două sute cincizeci de milioane de prescripții pentru antibiotice. În plus, cincizeci de mii de substanțe chimice diferite sunt eliberate în mediul înconjurător de către industrie și aproape o mie nouă sute de milioane de litri de pesticide și erbicide sunt pulverizate pe alimente și pășuni.

Toate sunt cifre de acum peste 20 de ani.

Consideri că, între timp, s-a redus fie şi măcar vreuna dintre ele?!?

Dacă vrei, poţi găsi şi cifre actuale dar s-ar putea să-ţi sară somnul pe-o perioadă ceva mai lungă…

 

PENTRU UNII MUMĂ, PENTRU TINE „CIUMĂ”

Întreabă-i pe cei care locuiesc lângă bulevarde, de câte ori îşi şterg praful de pe rafturile bibliotecii. De cât de „respirabil” a devenit aerul din marile aglomeraţii urbane. Fără pâine sau cartofi poţi trăi, chiar şi o viaţă-ntreagă. Fără aer, nu prea. Oricum, nu mai mult de câteva minute…

Adăugă la situaţia aerului respirat pe cea a apei. Cea a unei ape care e aditivată cu clor, flor şi alte chestiuni delicioase în staţiile de epurare şi pompată apoi către tine, prin ţevi uitate de vreme şi de constructor.

Întreabă-te cât de repede fugi cu maşina la service, când îţi afişează o alarmă, sau că a sosit momentul reviziei de 15.000km. Faţă de maşină manifeşti o atenţie şi grijă uimitoare iar, pe tine, din păcate, te laşi la coada listei de „to do”. Culmea este ca filtre pentru maşina sau chiar o altă maşină poţi să-ţi cumperi relativ oricând dar, să-ţi schimbi propriul trup cu altul nou, îţi va fi ceva mai greu. Imposibil, ca s-o spunem p-aia dreaptă.

Mai adăugăm şi cât de puțin te expui la soare, cât stai în câmpuri electromagnetice prin „graţia” antenelor GSM, a routerelor wi-fi şi câte şi mai câte altele?

Vorbim şi despre mâncare? Despre parfumuri şi alte amalgamuri toxice numite, culmea, „de îngrijire personală”? Ne uitam puţin şi asupra detergenţilor şi a produselor de curăţenie?

Mmmmmm? Îndrăznim?

 

CÂND CONFUNZI IARBA VERDE CU ASFALTUL

În condiţiile astea, să crezi şi să afirmi cu tărie ca „organismul îşi face singur treaba”, că „este inteligent şi ştie să se detoxifice/cureţe singur”, denotă nu doar necunoaştere şi ignoranța ci şi o totală iresponsabilitate față de propria stare de bine.

Totul, într-o epocă a super comunicării, în care ai toată informaţia la un clic distanță. Absolut toate informaţiile şi studiile aferente îţi stau neîngrădit la dispoziţie. Accesul la ele e mai facil ca niciodată.

Și totuși …

 

POLITICA STRUŢULUI

Cum se comportă omul comun?

Păi exact ca şi struţul. Preferă să-și îngroape capul în nisip sau pur şi simplu să privească „în partea cealaltă” şi are senzaţia că „gata! Am rezolvat problema. Am scăpat elegant de un stres”.

Ne este mult mai uşor să repetăm papagaliceşte, pe nedigerate şi fără să trecem prin filtrul propriei conştiinţe, tot felul de mituri urbane false, în loc să le analizăm și să le descoperim singuri falsitatea.

De ce? Păi, cine a spus că „lenea e cucoana mare” ar trebui ridicat post mortem la rangul de profet.

E mult mai uşor ca, atunci când unul încearcă să te trezească, să îi dai repede peste nas cu o papagaliceala din folclorul urban fals, decât să taci, să deschizi urechile şi să asculţi cu adevărat mesajul, să-i pătrunzi esenţa, să te pună pe gânduri, să începi să cauţi informaţii, sa faci conexiuni și să înţelegi mai multe, să iei decizii şi să acţionezi în sensul propriei transformări şi, în final, să culegi nişte binemeritate roade minunate.

 

„EU CU CINE VOTEZ?”

Cum s-ar zice, „în turma stai la căldurică şi eşti în siguranţă”. Aşa o fi, dar cred că priveliştile încântătoare de care beneficiezi când alegi să păşeşti singur, să evadezi din turma, merita tot efortul şi frigul aparent de pe Cărare.

Bun, eşti în stare să recunoşti situaţia alarmantă la care eşti expus – chimicale, poluare, stres etc.

Toate, chestiuni deloc înfloritoare pentru fiinţa ta.

Ce faci mai departe? Care sunt paşii pe care poţi să-i faci?

  1. Citeşte din cât mai multe surse pertinente, autentice, despre detoxifiere

2. Căută să treci prin filtrul personal întreaga informaţie şi înţelege-o cât mai bine

3. Identifică procedee de purificare care se adecvează cel mai bine structurii tale, a anotimpului în care te afli şi a gradului de intoxicare în care a ajuns ființa ta acum.

4. Realizează periodic aceste procedee atât de reechilibrare cât şi de menţinere a stării de armonie proprii.

Poate te ajută şi informaţia despre Shankprakshalana şi celelalte materiale despre detox de pe site.

 

Aminteşte-ţi mereu că „practica îl face pe maestru” și că „un gram de practică face cat tone de teorie”.

Toate bune să se-adune.

Acest articol nu are scopul de a diagnostica, trata sau vindeca afectiuni. In cazul existentei unor problem de sanatate te rugam sa te adresezi medicului specialist.

Află mai multe pe pagina noastră de Facebook, urmarește-ne pe Instagram, Twitter și YouTube, înscrie-te la newsletter sau hai în taberele noastre ayurvedice de detox şi de gătit. Poți folosi și chatul din dreapta paginii.

Dacă acest articol ţi-a fost util, poţi să îl trimiţi unui prieten. Fă-i şi lui viața mai frumoasă.

Lasa-mi un coment mai jos cu experiența ta. Mulțumesc!

CRĂCIUNUL | Moșul sau Iisus?

Continuăm și in postarea asta cu “detoxifierea mentala”. In fond, este cea mai grea de facut…

Am ales sa aprofundez putin acest subiect, pentru ca intreaga nebunie starnita de goana dupa cadouri o cam cere.

Dupa cum spuneam, a face curatenie in planul mental, implica si confruntarea cu propriile sabloane, idei preconcepute, concepte osificate si credinte false.

Sa ne orientam spre miezul chestiunii de azi – “ce este de fapt Craciunul”? Este “Sarbatoarea nasterii lui Iisus” sau “Venirea lui Mos Craciun”?

Marea majoritate va raspunde ca este “Naterea Domnului” si zau daca gresesc. Dar, raspunsul REAl la intrebarea de mai sus este dat de fapt de cat timp si atentie aloci pentru fiecare dintre cei doi.

Asta este de fapt adevaratul Craciunul pentru tine.

 

Vine Mos Craciun?

Cu siguranta! Fiecare dimineata de 25 decembrie iti confirma asta. An de an.

Nu-i asculta pe cei care iti spun ca “Mosul nu exista”. Ce stiu ei? Au “crescut mari”.

Nu-i asculta nici pe cei care iti spun ca Mosul e durduliu, imbracat in rosu si cu barba alba.

De ce? Macar din 2 motive:

  • Primul, pentru ca, avand imaginea unui “Mos in carne si oase”, e normal sa ajungi sa nu mai crezi in el. Doar nu l-ai vazut niciodata pana acum, nu doar alunecand pe cos sau pe langa brad, daramite prin oras sau pe cer, intr-o sanie trasa de reni. De fapt te departezi de ceea ce este el cu adevarat: Daruire, Incantare, Minunare si Iubire. Mosul este, de fapt, toate aceste energii, care se manifesta prin tine si toţi cei din jurul tau. Simti bucurie cand daruiesti? Ei, starea asta este chiar el..
  • In al doilea rand, pentru ca imaginea Mosului, cea cu care esti atat de obinsuit, este de fapt rodul campaniilor publicitare bine ticluite ale unei singure companii. O imagine inventata de un grafician, Haddon Sundblom, contractat de catre Coca-Cola, pentru o campanie din 1931. Zicea cineva ca “repetitia este mama invatarii”?

Doar ca, mai presus decat “vine Mos Craciun”, cu indiferent cate si cat de tentante cadouri, Craciunul este totusi Sarbatoarea Suprema – Nasterea Mantuitorului, Iisus Hristos.

Fara acest moment de Gratie, nu am putea vorbi despre Crestinism.

In ce alegi sa crezi?

Asculta si podcasturile din VITAMINA C. Click aici!

Acest articol nu are scopul de a diagnostica, trata sau vindeca afectiuni. In cazul existentei unor problem de sanatate te rugam sa te adresezi medicului specialist.

Află mai multe pe pagina noastră de Facebook, urmarește-ne pe Instagram, Twitter și YouTube, înscrie-te la newsletter sau hai în taberele noastre ayurvedice de detox şi de gătit. Poți folosi și chatul din dreapta paginii.

Dacă acest articol ţi-a fost util, poţi să îl trimiţi unui prieten. Fă-i şi lui viața mai frumoasă.

Lasa-mi un coment mai jos cu experiența ta. Mulțumesc!

10 secrete esenţiale pentru un regim Ohsawa de succes

Esti ocupat sau conduci si nu poti sa citesti articolul? Nicio problema!
Apasa butonul “play” mai jos.

Regimul Ohsawa nr 7 este unanim considerat ca fiind cel mai restrictiv dintre toate regimurile oferite de către George OHSAWA în cadrul Macrobioticii. Este un regim care poate fi greu de dus cu bine până la capăt, datorită în special a lipsei diversităţii de gusturi din preparate, cu care suntem atât de obişnuiţi de obicei.

Nu rata niciun articol! Abonează-te la newsletter şi conectează-te cu noi pe Facebook, Instagram, Twitter sau YouTube.

Pentru a-ţi oferi cât mai multe şanse de reuşită, asigură-te că ai luat în calcul şi aceste 10 secrete:

Asigură-te că ai acces permanent la hrană
Este probabil motivul principal, din cauza căruia se ratează majoritatea regimurilor Ohsawa. Alimentaţia de regim fiind foarte strictă, dacă ţi se face foame şi nu te-ai asigurat că „ţi-ai pus ceva de acasă”, îţi este foarte greu să îţi procuri bucatele „din jur”. Poţi alege să comanzi orez fiert la un restaurant, dar va trebui să specifici că nu îl vrei preparat cu ulei sau fiert cu legume, ci „doar cu apă şi sare”. În cazul ăsta depinzi de seriozitatea şi gradul de încărcare al bucătarului. Poţi încerca să cumperi cereale expandate, din cerealele agreate în regim, de la magazinele naturiste. Asigură-te totuşi că este doar o soluţie de compromis, punctuală, care nu se transformă într-un obicei. Uscăciunea excesivă a cerealelor expandate poate să ajute la apariţia constipaţiei în timpul regimului. O situaţie nedorită.

Programează-te corect mental.
Un alt lucru vital în regim. Încă înainte să începi regimul, fă-ţi o programare mentală corectă – „nu vor fi gusturi”, „10 zile trec (şi dacă aș merge cu spatele – glumă)”, „consum doar mâncare gătită cu ingrediente de regim”, „nu fac rabat”, „oricâte fantezii culinare aş avea, am tot timpul să le satisfac DUPĂ regim”, „îmi amintesc mereu că ţin acest regim din motivul X” etc.
O bună şi corectă setare mentală te va ajuta să duci cu bine regimul până la capăt. Te ajută să ai aşteptări corecte şi te fereşte de eventualele amăgiri, care vin la pachet cu dezamăgirile corespondente.

Rămâi focalizat pe obiectivele setate inițial.
Este foarte important să nu îţi schimbi setarea mentală de la începutul regimului, oricum nu cu una inferioară şi să nu te defocalizezi de pe obiectiv. Lucrurile care te motivează sunt extrem de importante şi nu este de dorit să le înlocuieşti cu diferite frustrări, datorită pierderii focalizării iniţiale.
Până la urmă, a păstra focalizarea asupra unui anumit aspect, pe o perioadă mai lungă de timp, este totuşi un atribut de tip Yang al minţii.

Nu fă compromisuri
Ştii? E ca şi o lege nescrisă: “cu cât este abstinenţa mai mare, cu atât cresc şi tentaţiile”. Pe parcursul regimului este foarte posibil să te confrunţi cu diferite tentaţii, majoritatea culinare, ambalate frumos de către minte în chestiuni inofensive de genul “lasă că merge și așa”, “doar n-o fi foc” etc. Adică, să fim serioşi, ce poate să se petreacă dacă „scapi la o banană”, de exemplu? Evident că nu se petrece mai nimic din punct de vedere al chimiei organismului dar, „evenimentul cu banana” tocmai ţi-a arătat cât de bine stai la capitolul autocontrol, voinţa, discernământ etc. Plus că, nu te apuci să ţii un regim doar ca să-l bifezi, ca să ai cu ce te mândri în faţa prietenilor şi a colegilor de birou. Nu despre asta este regimul Ohsawa.

Documentează-te sau întreabă.
Pot exista cazuri în care să te apuci de un regim Ohsawa doar pentru că ai auzit de la alţii, că l-ai văzut pe X că l-a ţinut şi „uite ce bine se simte! Vreau şi eu!” sau din alte motivaţii de acelaşi gen.
Ca şi la orice al lucru, e de dorit să te documentezi înainte să începi ceva. Cum s-ar zice, „să ştii în ce te bagi”. Pe de-o parte începi cât mai conştient regimul şi, pe de altă, te fereşti de situaţii de genul „ăăă, păi nu ştiam asta”.
Pe scurt, cu cât mai clare îţi sunt lucrurile de la început, cu atât îţi sporeşti şansele de reuşită. Desigur, dacă apar chestiuni neprevăzute pe parcurs, documentează-te din surse autorizate sau întreabă.

Consumă suficientă apă
În cazul regimului, apa este un ingredient extrem de important, deşi nu aduce neapărat un aport de energie yang (excepţie făcând apa de izvor), aportul unei cantităţi suficiente de apă te va ajuta să eviţi constipaţia. Ingredientele pe care le fierbi, le vei fierbe într-o cantitate mai mare de apă, iar cantitatea de apă pe care o bei trebuie să fie semnificativ mai mare decât cea consumată de obicei. De exemplu, George OHSAWA recomanda ca orezul să fie fiert într-o proporţie de 1/6 cu apa.

Consumă o cantitate suficientă de hrană.
Asigură-te că mănânci o cantitate mai mare de hrană decât de obicei, cel puţin în prima parte a regimului. Mâncarea de regim este mult mai uşor digerabilă decât cea pe care o consumi în mod obişnuit. Odată ce avansezi şi zilele trec, cantitatea de hrană se va reduce, direct proporţional cu scăderea şi armonizarea intensităţii digestiei. Este un lucru normal, care nu trebuie să te alarmeze.
În orice zi de regim ai fi, nu uita totuşi că energia Yang pe care fiinţa ta o asimilează vine… din mâncare. Nu din lipsa ei.

Asigură-ţi o varietate de preparate, suficientă pentru minte.
Desigur, poţi ţine regimul 7 Ohsawa şi doar cu orez fiert. Au fost cazuri. Dar „ar fi păcat”.
Regimul este în sine destul de spartan, nu e necesar să îl faci să fie şi mai mult de atât. În fond, a te răsfăţa, chiar şi în regim, este o dovadă de iubire de sine.
În concluzie, asigură-te că îţi oferi un meniu destul de variat, atât cât să te simţi confortabil pe toată durata regimului. Există, desigur şi cazul celor care „aleargă după reţete” în timpul regimului şi, care, pierd destul de mult timp preţios căutând noi şi noi reţete şi moduri de a păcăli austeritatea regimului. Nu este ceva ce ar trebui să faci şi tu.
Indiferent cât de tare te-ai împotrivi să ieşi din propria zonă de confort, un regim Ohsawa o s-o facă în locul tău. Adăugă la asta şi virtuţile austerităţii autoimpuse.

Nu te solicită inutil.
Este posibil să te simţi foarte energic, datorită aportului mărit de energie Yang şi poţi fi tentat fie să te agiţi mai mult, să sari peste ore de somn, fie să te expui iarna inutil la frig etc. Ca şi orice alt domeniu, moderaţia este cheia. În fond, capacitatea de control este unul dintre efectele energiei Yang în fiinţa umană.
Ar fi minunat să înţelegem că, un regim nr 7 Ohsawa, este cu mult mai mult decât o simplă dietă alimentară. Contează nu doar ceea ce mănânci ci şi atitudinea lăuntrică, stările proprii, conştientizările pe care le avem etc. Este o ocazie minunată pentru a ne dezvolta disciplina lăuntrică, puterea de control şi focalizare, tenacitatea, hotărârea, discernământul şi alte facultăţi care au un rol dominant în propria noastră stare de bine şi calitate a vieţii.

Ai răbdare.
Eşti nerăbdător să treacă timpul sau să apară efectele regimului? Felicitări, tocmai ai adăugat un element împovărător nou. E adevărat că ar trebui să îţi aminteşti de „călătoria este mai importantă decât destinaţia”. Un regim Ohsawa nu se ţine „ca să treacă cât mai repede sau uşor”, ci pentru efectele minunate pe care le aduce în fiinţă, pentru transformările care apar în fiecare zi în toate planurile. De ce să nu le savurezi? De ce să le nesocoteşti, stând cu ochii pe ceas şi pe zilele din calendar? De ce să îţi îngreunezi viaţa socotind secundele? Savurează pe îndelete ceea ce ai. Vorba proverbului „fă Rai din ce ai”.

Citeste aici articolul integral despre ce este un regim nr 7 Ohsawa.

Află aici 10 motive pentru care merită să ții un regim Ohsawa.

Află mai multe pe pagina noastră de Facebook, urmăreşte-ne pe Instagram, Twitter și YouTube, înscrie-te la newsletter sau hai în taberele noastre ayurvedice de detox şi de gătit. Poți folosi și chatul din dreapta paginii.

Ştiai de “Iubire în Bucate“, super cursul nostru ayurvedic de gătit personalizat? Înveți să gătești și să mănânci în perfect acord cu tipologia ta.

Dacă acest articol ţi-a fost util, poţi să îl trimiţi unui prieten. Fă-i şi lui viața mai frumoasă (şi “mai Yang”).

Lasă-ne un coment mai jos cu experiența ta. Mulțumim!

Regimul 7 OHSAWA | o nestemată a curelor naturale

Esti ocupat sau conduci si nu poti sa citesti articolul? Apasa play mai jos.

E super simplu – asculta podcastul cu acest articol.

Conceptul de Yin şi Yang este unul de bază în tradiţia spirituală chineză. Jocul celor două energii polar opuse este considerat ca fiind la baza stării de armonie sau perturbare a intrebului Univers cât şi a elementelor sale constitutive.

Yin – literal se traduce prin prin “loc întunecos, pantă sau deal nordic, mal sau râu sudic, noros, sumbru”. El este elementul întunecat, inerţial, pasiv, feminin, rece, lunar, minus, introvertit și corespunde nopții şi elementelor apă şi pământ.

Yang – literal se traduce prin “loc însorit, pantă sau deal sudic, mal sau râu Nordic, strălucire solară”. Este elementul luminous, dinamic, active, masculine, fierbinte, solar, plus, extrovertit, și corespunde zilei şi elementelor foc şi vânt.

Acesta este un articol de sinteză, care îţi prezintă, pe scurt, regimurile Ohsawa şi, în particular, regimul nr 7. Vei putea citi în curând, pe site-ul nostru, articole dedicate fiecărui aspect în parte prezentat aici.

Asigură-te că nu ratezi niciun articol, abonează-te la newsletter şi conectează-te cu noi pe Facebook, Instagram, Twitter sau YouTube.

CE ESTE UN “REGIM OHSAWA”

“Regimurile Ohsawa” poartă în mod evident numele celui care le-a creat, dr George OHSAWA, una dintre figurile marcante ale Macrobioticii.

Dieta macrobiotică pusă la punct de către dr. OHSAWA în anii ’60 şi, ulterior, de către discipolii sai (unul dintre cei mia cunoscuti fiind  Michio KUSHI), are ca şi principiu guvernator aducerea şi menţinerea în stare de echilibru a energiei Yin cu cea Yang.

Regimurile Ohsawa sunt în număr de şapte şi, de la primul până la ultimul, devin din ce în ce mai restrictive, din punct de vedere alimentar. Baza tuturor regimurilor Ohsawa o reprezintă grânele integrale, dieta fiind completată cu diferite produse sezoniere, din regiunea în care trăieşti. Regimul Ohsawa nr 1 este cel mai permisiv si variat in ingrediente, în timp ce regimul nr. 7 ajunge să fie compus exclusiv din grâne (4 la număr).

Regimul #7 Ohsawa este, de asemenea, o minunată pregătire pentru Sărbătorile creştine ale Paştelui şi Crăciunului, o adevărată asceză alimentară, excepţională în perioadele de post, perfect compatibilă cu acestea din toate punctele de vedere.

 DE CE ESTE NECESAR UN REGIM OHSAWA

Tradiţia taoistă consideră că echilibrul şi menţinerea în această stare a celor două energii fundamentale, polar opuse, Yin şi Yang, reprezintă secretul şi garantul stării de armonie.

Având în vedere că majoritatea covârşitoare a alimentelor de astăzi sunt de tip Yin, la care se mai adaugă şi anumite forme de procesare a alimentelor Yang care le transformă tot în alimente cu energie Yin, efectul generat în fiinţa noastră este o acumulare excesivă de energie de tip Yin. Drept urmare, rezultat final este reprezentat de stări şi apoi afecţiuni de tip Yin sau extrem Yin, printre care se numără şi, din punct de vedere al taoismului, obezitatea, frigiditatea și impotența, scleroză multiplă şi majoritatea formelor de cancer.

Având în vedere aceste lurcruri, apare necesitatea stringentă a realizării, de mai multe ori pe an, a unor cure care aduc un aport semnificativ de energie Yang în organism, pentru a putea rebalansa, cât de cât, stare de echilibru dintre energia Yin şi cea Yang, din fiinţa noastră.

Citeste aici 10 motive pentru care merită să ții un regim Ohsawa.

CUM FUNCŢIONEAZĂ

În fiinţa umană, această stare de echilibru Yin-Yang trebuie să se regăsească la toate nivelurile – fizic, emoţional, mental şi chiar şi spiritual.

  Având în vedere că toate cele patru planuri sunt interconectate, o acţiune destul de intensă asupra unuia dintre ele, menţinută suficient de mult timp, va începe să producă efecte şi în celelalte planuri. În fond, acesta este unul dintre principiile care fundamentează orice forma de terapie.

Bazându-ne pe acest principiu, cel mai uşor ne va fi să acţionăm în plan fizic, asupra corpului fizic. Cum facem asta? Simplu ca “bună ziua”, prin intermediul mâncării.

Din acest motiv, regimul Ohsawa nr 7 este despre „a manca alimente Yang”. Pe parcursul regimului poate să apară un fenomen de respingere a hranei sau fata de anumite ingrediente. Această situație trebuie evitată și înlăturată cât mai grabnic, imediat cum apare, deoarece atat hrana, luata ca și un întreg, cât și fiecare ingredient al ei au rolul lor foarte bine stabilit în structura acestui regim genial.

REGIMUL NR 7

Este considerat ca fiind regimul care “aduce cel mai mare aport de energie Yang, în cel mai scurt timp”. Cu siguranţă că acum îţi va reţine atenţia, pentru că o merită din plin!

Aşa cum spuneam, acesta este ultimul şi cel mai restrictiv din seria de 7 regimurir Ohsawa.

Poate fi un regim provocator nu pentru că faci foamea, ci pentru că este foarte strict şi nu prea ai gusturi:

  • este strict, “sever de strict” (dacă ar fi să forţăm limba română), pentru faptul că ingerarea de alimente (solide şi lichide) este atât de bine gândită încât efectul de acumulare masivă de energie de tip Yang apare aproape exclusiv din alimentația din cură,
  • “nu prea ai gusturi” din două motive – în primul rând pentru că ingredientele folosite la prepararea mâncării din timpul regimului au gust dulce, sărat şi rar amar şi sunt slabe ca şi intensitate şi, în al doile rând, pentru că ţi-ai educat greşit gustul, ingerând alimente cu întăritoare de gust, puternic sărate sau cu adaos mare de zahăr. Astfel, ceea cu tu consideri ca fiind un gust sărat sau dulce “normal” este, de fapt, un nivel foarte ridicat pentru aceste gusturi. Din acest punct de vedere, Regimul Ohsawa nr 7 este un excelent reeducator al gustului, un moment de repornire a acestuia şi setare pe valori normale.

ÎN CE CONSTĂ

Fiind foarte restrictiv, regimul nr 7 are o componență relativ simplă:

  • mâncarea

Poţi mânca doar grâu, orez, mei și hrişcă, pe care le poţi combina cum vrei, cu sare, apă şi/sau foc. Acestea sunt SINGURELE ingrediente de pe TOATĂ DURATA regimului.

Poţi folosi și orez “normal”, decorticat, dar Ohswa recomandă orezul integral sau brun.

Hrişca şi meiul se pot înmuia în apă, peste noapte, şi pot fi consumate ca atare (pentru cei care au o alimentație taw-vegană, de exemplu).

ATENŢIE! Germinarea si fermentare sunt strict interzise, deorece transformă energia ingredientelor din Yang în Yin!

  • durată

Regimul Ohsawa nr 7 ţine 10 zile. EXACT 10 zile, nicio zi în minus, nicio zi în plus. În cazul în care doriţi să ţineţi mai multe regimuri consecutive, din diferite motive, se va face o pauză de 3-5 zile între ele. În perioada de pauză, veţi consuma doar alimente de tip yang, uşor digerabile, cu un aport nutritiv crescut. Postul negru sau cel doar cu apă, sunt admise în timpul regimului, fara a face însă excese în aceste direcții.

  • interdicţii
  • consumul oricărui alt aliment (solid său lichid) preparat din alte ingrediente decât cele enumerate mai sus,
  • folosirea de îndulcitori de orice fel, ulei sau lamâie,
  • consumul de alcool și/sau cafea,
  • este de dorit să elimini complet fumatul pe toată durata regimului,
  • evită somnul în timpul zilei.

LUCRURI DE CARE SĂ ȚII CONT

  • urmăreşte să ai o viaţă cât mai echilibrată din punct de vedere al cantităţii de mâncare ingerate, ore de somn, efort depus în timpul zilei, stres etc,
  • nu te expune inutil la frig, dacă e iarnă, sau la condiţii meteo nefavorabile,
  • evită supra efortul,
  • nu te agita inutil,
  • mănâncă și mestecă mai mult decât de obicei. Energia Yang vine DIN MÂNCARE!
  • cultivă, mai mereu, o stare interioară bună, plină de optimism, veselie şi recunoştinţa.

EFECTE

  • reduce cantitatea de radicali liberi din sânge,
  • limpezime şi claritate considerabilă a minţii,
  • digestia devine mult mai bună,
  • ajută la reglarea secreţiilor hormonale,
  • tenul devine curat şi luminos,
  • ochii vii şi strălucitori,
  • forţa interioară şi poftă de viaţă sunt mult amplificate,
  • îmbunătăţește controlul asupra energiei vitale şi sexuale,
  • ajută la vindecarea impotenţei.
  • ajută la  normalizarea greutății,
  • armonizează forma corporală,
  • conferă rezistenţa la temperaturi extreme,
  • transpiraţia se reduce cantitativ și are un miros mai puţin intens.
  • ajută la diminuarea poftelor şi a diferitelor dependenţe alimentare

Dacă eşti în Braşov, poţi ţine un regim Ohsawa nr 7 livrat de către restaurantul raw&vegan rawdia, din câte ştim, este singurul restaurant din ţară care oferă această facilitate la momentul scrierii acestui articol.

Află mai multe pe pagina noastră de Facebook, urmăreşte-ne pe Instagram, Twitter și YouTube, înscrie-te la newsletter sau hai în taberele noastre ayurvedice de detox şi de gătit. Poți folosi și chatul din dreapta paginii.

Dacă acest articol ţi-a fost util, poţi să îl trimiţi unui prieten. Fă-i şi lui viața mai frumoasă (şi “mai Yang”).

Lasă-ne un coment mai jos cu experiența ta. Mulțumim!

 

G-1HKZCBKRQN