Asculta articolul.
Getting your Trinity Audio player ready...
|
… sau ascultă podcastul. Conține cateva informatii bonus față de articol.
Gheea e pur şi simplu ca o “iubire la prima vedere”. Pardon, degustare. Odată ce ai intrat în contact cu ea, nu ai cum să nu o adori! Greu poți găsi suficient de multe cuvinte de laudă la adresa ei, cuvinte care să poată să redea, cât de cât, ce dar minunat i-a făcut Dumnezeu omului, prin Ghee.
Gheea este o adevărată declaraţie de iubire a Divinului către Om.
Acesta este un articol de sinteză, care îţi prezintă, pe scurt, untul clarifiat. Vei putea citi în curând pe site-ul nostru articole dedicate fiecărui aspect în parte prezentat aici.
Asigura-te că nu ratezi niciun articol, abonează-te la newsletter şi conectează-te cu noi pe Facebook, Instagram, Twitter sau YouTube.
Ce este
Gheea, sau GHRITA în sanscrită, mai este cunoscută de către occidentali şi sub denumirea de “unt clarifiat”, pentru că este o grăsime pură, obţinută direct şi exclusiv din unt. Are o aromă excelentă şi un gust senzaţional, nu mai conţine nicio urmă de apă, lactoză sau cazeină sau orice alte impurităţi. În plus, nu are limită de vârsta la consum, fiind indicată atât copiilor cât şi celor vârstnici.
Gheea provine din Asia, fiind foarte mult folosită în bucătăria indiană şi în medicina AYURVEDA (cu o vechime de peste 5000 ani), unde este considerată un aliment şi remediu sacru, cu proprietăţi excepţionale asupra sănătăţii, de rearmonizare, purificare, hrănire, reîntinerire etc.
De unde o procuri
Până acum am identificat trei variante de procurare:
- o prepari tu – caz care poate fi mai anevoios dacă te-ai hotărât să foloseşti în mod regulat Ghee, nu stai bine cu timpul sau nu ai un robot de bucătărie pe care să-l programezi şi să facă el singur totul (de tip Thermomix) sau nu stai bine cu răbdarea ca să prepari untul clarifiat în oală, acasă. Cazul cel mai fericit şi comod dintre toate este să ai robotul. Te scuteşte de timp, efort şi stres.
- o cumperi – pare cea mai comodă variantă, e ceva mai costisitoare decât cea de la punctul anterior. Când cumperi o Ghee dintr-un magazin naturist, citeşte cu mare atenţie eticheta. Unii producători adăugă arome în ea. Fii foarte atent să NU CUMPERI Ghee “vegetală”. E făcută din ulei de palmier şi alte uleiuri care nu au nimic în comun cu untul. De obicei, cea făcut din unt are o vacă desenată pe ambalaj, dar nu e neapărat o regulă.
- “suni un prieten” care are – cu siguranţă acesta este un caz izolat, unul de urgenţă. Nu vei putea apela la el în mod regulat, oricât de bun prieten ţi-ar fi. Poate doar dacă e producător de Ghee.
Deci, cea mai ieftin şi comodă variantă este să o faci tu, dacă ai un robot de gătit care fierbe controlat. Altfel, alege varianta care te avantajează cel mai mult. Deşi, având în vedere cât de benefic este consumul de ghee, merită orice efort depus.
Cum se prepară
Gheea se obţine prin fierberea untului, într-un vas pe care să îl umple aproximativ până la jumătate. Prin procesare termică se înlătură masa proteică a laptelui, apa, prin evaporare şi alte componente solide, prin spumă care se adună la suprafaţa lichidului cât şi prin depunerile solide de pe fundul tigăii.
Se începe prin încingerea unui vas în care am pus untul tăiat în cubuleţe. Vasul trebuie să fie atât de mare, încât untul sa îl umple aproximativ jumătate.
Se foloseşte un foc de intensitate medie spre mică şi se amestecă des în untul care fierbe, spumându-se de câte ori este necesar.
La final, atunci când avem un lichid galben, clar, cu depuneri pe fundul oalei, oprim focul, lăsăm câteva minute la răcit şi, când untul clarifiat s-a mai răcit puţin (nu complet, la temperatura camerei), îl turnăm printr-un tifon într-un borcan de sticlă, curat şi uscat.
Cum o foloseşti
Se foloseşte atât intern cât şi extern.
Intern ca şi aliment sau ca remediu. Are un punct de fumigaţie foarte înalt (252⁰C/485,6°F) şi este una dintre grăsimile ultra recomandate pentru gătit. Nu dezvoltă carcinogeni prin încălzire, are un gust excelent, nu expiră şi are o sumedenie de efecte excepţionale asupra tractului digestiv şi a sistemului circulator. Untul clarifiat este, cu siguranţă, una dintre grăsimile cu efecte extrem de benefice, care ar trebui să fie tot timpul în bucătăria şi meniul tău.
Extern se foloseşte în masajele de diferite tipuri, precum şi în celebrele terapii PANCHAKARMA, de rearmonizare şi purificare, din cadrul sistemului medical străvechi, AYURVEDA.
Cum o depozitezi
Odată ce a fost preparat, untul clarifiat este extrem de stabil, în sensul că, dacă nu intră în contact direct cu apa (de pe lingură, umezeala din atmosferă etc), nu râncezeşte și îşi păstrează proprietăţile sute de ani.
În India, Gheea este lăsată moştenire din generaţie în generaţie.
Pentru a o depozita, poţi să alegi fie frigiderul, fie un loc cu temperatura mediului ambient, fie poţi să o ţii şi direct expusă la soare. Singurul lucru care se va schimba este soliditatea ei, nu şi calitatea.
Depozitarea untului clarifiat este foarte simplă. Îl ţii unde vrei tu. De obicei la îndemână.
Dacă îl pui în frigider se va întări, dacă îl ţii în mediul ambient va avea o consistenţă mai moale iar, dacă îl ţii în soare, va deveni un ulei auriu, pe care îl solidifici din nou băgându-l câteva minute la frigider.
Pentru faptul că nu se alterează dacă îl ţii la soare, este un companion de nădejde în concediile de la mare.
Ce conţine
Gheea are un conţinut eminamente benefic pentru întreaga fiinţă umană:
- vitaminele A, D, E şi K. Împreună cu uleiul de peşte, sunt singurele grăsimi care conţin vitamina A, cu rol de menţinere a integrităţii ţesutului epitelial din întregul organism. În plus, vitaminele A şi E sunt antioxidante, cu efect de reducere a radicalilor liberi din organism;
- beta-caroten, pigment rosu-portocaiu pe care organismul uman îl transformă în pro-vitamina A (retinol);
- acid linoleic conjugat (CLA), într-o cantitate de aproximativ 4-5% din volum. Acid gras cu efect anti-inflamator puternic, care ajută la arderea grăsimilor şi a dezvoltării corecte a organismului, susţine bună sănătate a aparatului cardio-vascular;
- acizi graşi, majoritatea cu catenă scurtă, printre care şi acid butiric, dar şi trigliceride cu lanţ mediu, care sunt acizi graşi folosiţi de către ficat pentru a produce energie imediată (nu se depozitează), numite şi ketone exogene;
- cazeina şi lactoza, proteinele din lapte care ne pot ţine departe de el, sunt complet eliminate în procesul de preparare a untului clarifiat. Cazeina, principala proteină a laptelui, are o structură similară cu cea a glutenului.
În AYURVEDA se spune că, datorită componenţei sale, untul clarifiat este complet asimilat de către organism.
Ce beneficii are
Atât textele sacre ayurvedice cât şi cercetările ştiinţifice ulterioare, spun la unison acelaşi lucru – untul clarifiat este extrem de benefic consumului uman, cu efecte multiple.
Pe scurt, beneficiile sale sunt următoarele:
- acţionează benefic asupra sistemului nervos,
- stimulează digestia,
- îmbunătăţeşte memoria,
- creşte rezistenţa organismului,
- întăreşte sistemul imunitar,
- ajută la protejarea şi îmbunătăţirea vederii.
- tonic, reîntineritor, nutritiv (textele ayurvedice spun că „hrăneşte toate ţesuturile şi organele”)
- antianemic
- detoxifiant (împiedică acumulările toxice numite „AMA” în medicina AYURVEDA)
- adjuvant în caz de otrăviri
- ajută la reducerea colesterolului
- stimulează digestia
- scade aciditatea gastrică
- bun în caz de tuse cronică, bronşită şi astm (împreună cu anumite amestecuri din plante)
- adjuvant în afecţiuni biliare
- ajutor preţios în cazurile de insomnie – o linguriţă de ghee în lapte cald, seara la culcare induce somnul în mod natural
- adjuvant în epilepsie
- adjuvant în cazuri de tulburări de memorie
- se foloseşte cu rezultate bune în afecţiuni ale pielii
- ajută la o mai bună absorbţie a nutrienţilor liposolubili;
- consumul regulat duce la o bună lubrifiere a mucoaselor şi a pielii, creşte strălucirea părului, unghiilor şi pielii.
Ghee vs Unt
Iată în continuare câteva aspecte care diferenţiază net Gheea de untul din care provine:
- efecte complexe, multiple şi benefice asupra stării de sănătate a întregului organism,
- tolerat mai bine de către cei care prezintă alergii la produse lactate sau intoleranţă la lactoză,
- prezintă proprietăţi deosebit de valoroase din punct de vedere nutritiv, faţă de unt,
- nu conţine lactoză şi cazeină,
- poate fi consumată într-o cantitate mai mare decât untul,
- gust mult mai bun,
- punct de fumigaţie mai mare – 252⁰C faţă de unt (120⁰-150⁰C),
- nu dezvoltă substanţe cancerigene prin încălzire, la gătit,
- efect de alcalinizare uşoară, faţă de cel de aciditate produs de unt,
- nu conţine grăsimi hidrogenate/trans, periculoase pentru starea de sănătate a organismului,
- nu are termen de valabilitate,
- nu râncezeşte.
Nu degeaba, în cultura indiană, Gheea este denumită “aur lichid”.
Află mai multe pe pagina noastră de Facebook, urmarește-ne pe Instagram, Twitter și YouTube, înscrie-te la newsletter sau hai în taberele noastre ayurvedice de detox şi de gătit. Poți folosi și chatul din dreapta paginii.
Stiai de “Iubire în Bucate“, super cursul nostru ayurvedic de gătit personalizat? Înveți să gătești și să mănânci în perfect acord cu tipologia ta.
Dacă acest articol ţi-a fost util, poţi să îl trimiţi unui prieten. Fă-i şi lui viața mai frumoasă (şi digestia mai eficientă).
Lasa-ne un coment mai jos cu experiența ta. Mulțumim!