Asculta articolul.
Getting your Trinity Audio player ready...
|
Mii de ore petrecute pe scenă, sute de concerte date pe patru continente, colaborări muzicale ingenioase, premii peste premii, o voce divina și un suflet de înger. Felicia FILIP este un nume care a trecut demult granițele țării, iar vocea să este cea a unei soprane unanim apreciate. Aș putea spune că are tot ceea ce-i trebuie unui adevărat exemplu, demn de urmat: credință, sfințenie, puritate, umilință, forță interioară, bogăție sufletească și putere de a se minuna.
Ana Felicia FILIP s-a născut la Slatina în zodia Pești.
Și-a început studiile muzicale ca violonistă, instrument pe care l-a studiat preț de 12 ani. Apoi a devenit studentă de canto la Academia de muzică din București, pe care a absolvit-o în 1985. Aici a întâlnit-o pe profesoara sa de canto, artista de mare renume Georgeta Stoleriu, care îi este și în prezent profesoară de canto.
Felicia a debutat la Braşov în 1985 în Rigoletto și Traviata. A fost solistă la Teatrul Liric din Braşov până în anul 1990, apoi solistă a Operei Naționale din București.
Anul 1991 a fost un an plin de daruri, atât sufletești cât și profesionale. Felicia s-a măritat cu regizorul și tenorul dr. Cristian Mihăilescu și tot atunci a apărut și primul angajament în străinătate la Teatrul din Basel, Elveţia, în „Traviata” de Verdi.
A cântat cu mari dirijori pe majoritatea scenelor importante din întreaga lume. În mai 1998, cotidianul francez „L’est Republicain” o încoronează pe tânăra soprana română ca fiind „Noua regină a Traviatei”.
2004 îi aduce Felicie FILIP gradul de Comandor al Ordinului „Meritul Cultural”, titlu decernat de către Ion ILIESCU, pe atunci Președintele României. În noiembrie 2010, a obținut titlul de Doctor în Muzică la Universitatea Naţională de Muzica din Bucureşti. Recent, soprana a obținut încă un titlu onorific, acela de „Persoană Emerită”, decernat de către Preşedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin.
Felicia FILIP a realizat adevărate recorduri în muzică. Internațional, este singura cântăreaţă din lume care a câştigat toate premiile internaţionale „Mozart” iar național, este prima soprană care a colaborat cu o trupă rock, IRIS. Albumul Athenaeum a apărut în anul 2000, fiind urmat apoi de o nouă colaborare, șapte ani mai târziu, pentru melodiile „De vei pleca” și „Baby” de pe albumul “Iris 30 de ani: Cei ce vor fi”.
În cele ce urmează ne vom ocupa mai puțin de cariera absolut remarcabilă a sopranei Felicia FILIP și ne vom ocupa mai mult de “Felicia”, Omul care a reușit toate aceste realizări de calibru.
Aveți o viață bogată, cu realizări de calibru. Ce înseamnă “sa trăieşti viaţa la maximum”?
Fiecare om vine pe pământ cu o misiune precisă. El trebuie să-şi folosească toate harurile cu care este înzestrat, toată energia de care dispune, pentru a-şi duce la îndeplinire această misiune. Acesta este, după părerea mea, sensul expresiei “a-ţi trăi viaţa”.
Care este cheia succesului sopranei Felicia FILIP?
Faptul ca îşi trăieşte viaţa la maximum în fiecare zi, în fiecare clipă.
Care este mesajul pe care ați urmărit să-l transmiteți de-a lungul întregii cariere?
Indiferent de circumstanţe, în jurul nostru găsim și lucruri minunate de care să ne bucurăm, care să ne modeleze sufletul, pentru a deveni mai buni, mai frumoşi și mai altruişti. Cred ca arta are această menire nobilă iar acesta este crezul după care mi-am clădit întreaga carieră.
Aveți un artist care v-a fost model de-a lungul vieții? Ce personalități culturale apreciați?
Sunt convinsă că societatea noastră are nevoie de modele și că lipsa acestora duce la un dezechilibru care se poate reflecta pe toate palierele existenței. Nu pot spune că am avut un singur model, dar viaţa este generoasă cu mine, oferindu-mi o serie de întâlniri esenţiale ce au contribuit la desenarea profilului meu de astăzi. Apreciez personalităţile culturale care îşi asumă destinul și talentul. Drumul spre desăvârşirea talentului reprezintă o adevărată Golgota.
Pentru o parte din generația tânără ați devenit cunoscută datorită proiectului IRIS, “Athenaeum”. Cum a apărut această colaborare? Cu cine v-ar plăcea să realizați acum un duet?
Sensibilizată de proiectul muzical dintre Montserrat Caballe și Freddy Mercury, propunerea de colaborare cu formaţia IRIS m-a găsit pregătită pentru un astfel de demers. Succesul proiectului a constat în faptul că ne-a apropiat unii de ceilalţi din punct de vedere artistic, păstrându-ne în acelaşi timp fiecăruia personalitatea muzicală binecunoscută de până atunci. Acest fapt a avut ca rezultat binefăcător apropierea tinerilor atât de rock, cât și de operă, ceea ce este, să recunoaştem, un fapt benefic.
După întâlnirea cu IRIS a urmat o experiență specială cu formaţia K1, alături de care am întreprins turnee minunate în țară dar și în multe capitale europene. Tot o întâlnire care mi-a făcut plăcere a fost și cea cu formaţia Compact și cu şlagărul “Fata din vis”. Nu pot uita concertele de la Ateneul Roman susţinute împreună cu Berty Barbera sau apariţiile televizate în care am cantat piese din melosul popular alături de Dinu Iancu Salajanu. Iată dar ca sunt deschisa la colaborări cu artişti de valoare indiferent de stilul de muzica abordat.
Ce proiecte de viitor aveți?
Ele sunt legate în primul rand de activitatea mea de solista de opera. În afara spectacolelor curente voi finaliza un proiect mai vechi, “Vocea umană” de Francisc Poulenc, în care voi fi singură pe scenă timp de 2 ore. Este un pariu îndrăzneţ, un rol pe care puţine interprete din lume l-au abordat până acum. Voi lansa simultan 2 albume a căror înregistrare a fost finalizată. E vorba despre “Balade din Carpaţi” alături de formaţia K1, o sinteză a succeselor noastre de peste hotare și “Fata din vis”, o trecere în revistă a hiturilor rock-ului românesc din toate timpurile. În perspectivă, am în vedere un alt proiect amplu intitulat “Mândru să fii român” în care, împreună cu K1 dar și cu alti artişti de mare valoare, să fructificăm melodiile româneşti pe care le fredonam din totdeauna, îmbrăcate în haine ritmice și instrumentale moderne.
Se știe că un artist depune un efort imens pe scenă. Întreaga să ființă participă la realizare actului artistic. Atât din punct de vedere fizic, emoţionat cât și mental. Ce însemnă “să fii în formă maximă” pentru o soprană? Ce eforturi implică?
A cânta pe scenă este, aşa cum spuneţi, o performanță. Corpul trebuie antrenat aidoma unui sportiv. Pentru aceasta se impune o viaţă riguroasă, orele de studiu alternând cu cele de odihnă, cu o stricteţe desăvârşită. O componentă esenţială este hrănirea, care trebuie să respecte toate descoperirile nutriţioniştilor, atât de numeroase în ultima perioadă. Mâncarea este atât de numeroasă și diversificată iar tu trebuie să știi să alegi înțelet, exact ceea ce se potrivește cel mei bine pentru tine. Suplimentele alimentare au intrat în viaţa noastră aducând beneficii considerabile, atâta sănătăţii cât și performanței artistice. În ceea ce mă priveşte folosesc, aproape în exclusivitate, produsele DACIA PLANT. Am fost profund impresionată de vizita pe care am făcut-o la sediul acestei firme de prestigiu. Nu mi-am putut imagina că există în România un asemenea complex, cu utilaje de ultima generaţie, cu materie primă de cea mai bună calitate dar, mai ales, cu profesionişti desăvârşiţi care respectă cu stricteţe tehnologia dar și normele de protecţie și igienă a produselor. La rândul lor, aceste produse mi-au îmbunătăţit considerabil starea de sănătate cât și performanțele ca și artist.
Cum faceți față stresului?
În acest sens revin mai întâi la ideea de viaţa cumpătată, echilibrul interior, odihnă, la toate acestea adăugându-se credinţă în forţă divină. În plus, în continuarea răspunsului la întrebarea precedentă, mă ajută și anumite suplimente alimentare de la DACIA PLANT.
Care sunt cele mai frumoase amintiri pe care vi le-a dăruit scena?
Îi mulţumesc bunului Dumnezeu că mi-a dăruit o viaţă artistică plină de satisfacţii. Am cântat până acum pe 4 continente, în sute și sute de spectacole și concerte. Mi-ar fi greu să mă opresc numai la unele. Oricum, nu lipsesc dintre acestea momentele în care am fost pe scena alături de soţul meu, tenorul și regizorul Cristian Mihăilescu. Ele au reprezentat o prelungire a minunatei noastre vieţi de familie
Ce părere aveţi despre lumea muzicala de astăzi? Cât de mult mai avem de-a face cu diferite valori în muzică?
Convingerea mea este ca muzica se împarte doar în două categorii: bună și mai puțin bună. Nu cred că genurile diferenţiază artiştii ci valoarea individuală a acestora. Am abordat deopotrivă opera, concertul vocal-simfonic, recitalul cameral dar și rock-ul ori muzica de influență populară. Selecţia valorilor o face publicul și în acest sens importantă este instruirea acestuia începând de pe băncile școlii. Aici o responsabilitate deosebită o are mass-media, cunoscut fiind impactul acesteia în rândul oamenilor. Promovarea valorilor muzicale autentice va duce la modelarea gustului românilor.
Cum arată o zi din viaţa dvs?
Am şansa să străiesc o viață plină de culoare în care nicio zi nu seamănă cu cealaltă. Există mereu provocări artistice dar și responsabilităţi sociale și de imagine. Constante rămân doar odihna, hrana echilibrată, studiul zilnic și rugăciunea.
Concret, cum vă pregătiți pentru un spectacol?
Pregătirea unui spectacol începe din momentul în care ți se încredinţează un rol. Exista mai întâi studiul partiturii, studiul operei compozitorului în ansamblul ei, a circumstanţelor istorice în care se desfăşoară acţiunea. Vin apoi repetiţiile cu pianul și apoi cu dirijorul. În acest punct eşti pregătit să începi repetiţiile de regie, cu toate satisfacţiile pe care ți le aduc, dar și cu munca neobosită pentru a aprofunda rolul din punct de vedere scenic, de a te antrena pentru efortul fizic ce îl presupune. Și, în fine, momentul spectacolului, cu bucuria emoţiilor dinaintea întâlnirii cu publicul. Aplauzele de la final sunt rodul acestui efort conjugat și care niciodată nu trebuie să poarte numele de “muncă”.
Știu că țineți cu mare rigurozitate posturile creștine. Care este vizunea dvs despre îmbinarea practicii spirituale cu viața socială, materială?
Îmi place să cred că, împreună cu soţul meu suntem trăitori întru credinţă. Posturile fac de mult parte din viaţa noastră. Le ţinem cu bucurie și fără efort, fără sentimentul că am face un sacrificiu. Ele ne dau o stare de echilibru, o lumină în suflet, care speram să radieze și spre cei din jurul nostru, fie ei prieteni, colegi sau spectatori.
Se știe că un om de artă autentic este un om de spirit. Ce înseamnă “să fii un om de spirit”? Cât de importantă este prezența divină în viața unui artist?
Divinitatea este prezentă în viaţa fiecărui om, indiferent dacă respectivul conştientizează sau nu acest lucru. Credinţa în Dumnezeu este cea care a inspirat marii creatori ai lumii, fie ei compozitori, scriitori, pictori sau sculptori. Interpretul la rândul său intra în contact cu divinitatea în momentul în care acesta creează, mulţumind în felul acesta pentru harul cu care a fost binecuvântat. Personal, încerc prin cântul meu să dăruiesc celor din jur ceva din bucuria întâlnirii mele cu divinitatea.
Dacă ați putea da timpul înapoi, ce anume ați schimba?
În general sunt împăcată cu ceea ce am făcut până acum. Poate mi-aş fi dorit mai mult să le spun celor de lângă mine cât de mult îi iubesc, ce reprezintă în viaţa mea și cât de mult au contribuit la succesele mele. Voi încerca pe viitor să le spun mai des toate acestea și multe alte lucruri frumoase și adevărate.
Setul de întrebări “STAS”:
- Se spune ca “viaţa este cel mai mare dar de la Dumnezeu”. Ce aţi făcut cu el până acum?
Am încercat, prin tot cea ce fac, să-i mulţumesc lui Dumnezeu pentru acest dar miraculos.
- Care sunt valorile și filosofia de viaţă?
Am ajuns la concluzia că valoarea cea mai importantă, pe care trebuie să o păstrezi neîntinată, este caracterul. Din el decurg toate celelalte, cărora li se adăugă inteligența, puterea de muncă și sănătatea.
- Ce faceţi pentru a deveni un om mai bun?
Trăiesc în credinţă noastră creştină, convinsă fiind de faptul că “daca dragoste nu e, nimic nu e”.
- Din ce în ce mai mulţi oameni au nevoie de ajutor. Cum i-aţi alege pe cei care merită ajutorul dumneavoastră?
Eu cred că destinul îi alege aducându-i pe ei, cu problemele și nevoile lor, în viaţa mea. La rându-mi încerc să ma apropii de ei, să le înţeleg suferinţele și, după puterile mele, să îi ajut și să-i alin.
Află mai multe pe pagina noastră de Facebook, urmarește-ne pe Instagram, Twitter și YouTube, înscrie-te la newsletter sau hai în taberele noastre ayurvedice de detox şi de gătit. Poți folosi și chatul din dreapta paginii.
Stiai de “Iubire în Bucate“, super cursul nostru ayurvedic de gătit personalizat? Înveți să gătești și să mănânci în perfect acord cu tipologia ta.
Dacă sfaturile ţi-au fost utile, poţi să le trimiţi unui prieten. Fă-i şi lui viața mai frumoasă (şi digestia mai eficientă).
Lasa-ne un coment mai jos cu experiența ta. Mulțumim!
Fiecare dintre articolele de pe site-ul Holistica.ro au doar rol de informare si nu au scopul de a diagnostica, trata sau vindeca afectiuni. In cazul existentei unor problem de sanatate va rugam sa va adresati medicului specialist.