Regimul 7 OHSAWA | o nestemată a curelor naturale

0
9206
Asculta articolul.

Esti ocupat sau conduci si nu poti sa citesti articolul? Apasa play mai jos.

E super simplu – asculta podcastul cu acest articol.

Conceptul de Yin şi Yang este unul de bază în tradiţia spirituală chineză. Jocul celor două energii polar opuse este considerat ca fiind la baza stării de armonie sau perturbare a intrebului Univers cât şi a elementelor sale constitutive.

Yin – literal se traduce prin prin „loc întunecos, pantă sau deal nordic, mal sau râu sudic, noros, sumbru”. El este elementul întunecat, inerţial, pasiv, feminin, rece, lunar, minus, introvertit și corespunde nopții şi elementelor apă şi pământ.

Yang – literal se traduce prin „loc însorit, pantă sau deal sudic, mal sau râu Nordic, strălucire solară”. Este elementul luminous, dinamic, active, masculine, fierbinte, solar, plus, extrovertit, și corespunde zilei şi elementelor foc şi vânt.

Acesta este un articol de sinteză, care îţi prezintă, pe scurt, regimurile Ohsawa şi, în particular, regimul nr 7. Vei putea citi în curând, pe site-ul nostru, articole dedicate fiecărui aspect în parte prezentat aici.

Asigură-te că nu ratezi niciun articol, abonează-te la newsletter şi conectează-te cu noi pe Facebook, Instagram, Twitter sau YouTube.

CE ESTE UN “REGIM OHSAWA”

“Regimurile Ohsawa” poartă în mod evident numele celui care le-a creat, dr George OHSAWA, una dintre figurile marcante ale Macrobioticii.

Dieta macrobiotică pusă la punct de către dr. OHSAWA în anii ’60 şi, ulterior, de către discipolii sai (unul dintre cei mia cunoscuti fiind  Michio KUSHI), are ca şi principiu guvernator aducerea şi menţinerea în stare de echilibru a energiei Yin cu cea Yang.

Regimurile Ohsawa sunt în număr de şapte şi, de la primul până la ultimul, devin din ce în ce mai restrictive, din punct de vedere alimentar. Baza tuturor regimurilor Ohsawa o reprezintă grânele integrale, dieta fiind completată cu diferite produse sezoniere, din regiunea în care trăieşti. Regimul Ohsawa nr 1 este cel mai permisiv si variat in ingrediente, în timp ce regimul nr. 7 ajunge să fie compus exclusiv din grâne (4 la număr).

Regimul #7 Ohsawa este, de asemenea, o minunată pregătire pentru Sărbătorile creştine ale Paştelui şi Crăciunului, o adevărată asceză alimentară, excepţională în perioadele de post, perfect compatibilă cu acestea din toate punctele de vedere.

 DE CE ESTE NECESAR UN REGIM OHSAWA

Tradiţia taoistă consideră că echilibrul şi menţinerea în această stare a celor două energii fundamentale, polar opuse, Yin şi Yang, reprezintă secretul şi garantul stării de armonie.

Având în vedere că majoritatea covârşitoare a alimentelor de astăzi sunt de tip Yin, la care se mai adaugă şi anumite forme de procesare a alimentelor Yang care le transformă tot în alimente cu energie Yin, efectul generat în fiinţa noastră este o acumulare excesivă de energie de tip Yin. Drept urmare, rezultat final este reprezentat de stări şi apoi afecţiuni de tip Yin sau extrem Yin, printre care se numără şi, din punct de vedere al taoismului, obezitatea, frigiditatea și impotența, scleroză multiplă şi majoritatea formelor de cancer.

Având în vedere aceste lurcruri, apare necesitatea stringentă a realizării, de mai multe ori pe an, a unor cure care aduc un aport semnificativ de energie Yang în organism, pentru a putea rebalansa, cât de cât, stare de echilibru dintre energia Yin şi cea Yang, din fiinţa noastră.

Citeste aici 10 motive pentru care merită să ții un regim Ohsawa.

CUM FUNCŢIONEAZĂ

În fiinţa umană, această stare de echilibru Yin-Yang trebuie să se regăsească la toate nivelurile – fizic, emoţional, mental şi chiar şi spiritual.

  Având în vedere că toate cele patru planuri sunt interconectate, o acţiune destul de intensă asupra unuia dintre ele, menţinută suficient de mult timp, va începe să producă efecte şi în celelalte planuri. În fond, acesta este unul dintre principiile care fundamentează orice forma de terapie.

Bazându-ne pe acest principiu, cel mai uşor ne va fi să acţionăm în plan fizic, asupra corpului fizic. Cum facem asta? Simplu ca “bună ziua”, prin intermediul mâncării.

Din acest motiv, regimul Ohsawa nr 7 este despre „a manca alimente Yang”. Pe parcursul regimului poate să apară un fenomen de respingere a hranei sau fata de anumite ingrediente. Această situație trebuie evitată și înlăturată cât mai grabnic, imediat cum apare, deoarece atat hrana, luata ca și un întreg, cât și fiecare ingredient al ei au rolul lor foarte bine stabilit în structura acestui regim genial.

REGIMUL NR 7

Este considerat ca fiind regimul care “aduce cel mai mare aport de energie Yang, în cel mai scurt timp”. Cu siguranţă că acum îţi va reţine atenţia, pentru că o merită din plin!

Aşa cum spuneam, acesta este ultimul şi cel mai restrictiv din seria de 7 regimurir Ohsawa.

Poate fi un regim provocator nu pentru că faci foamea, ci pentru că este foarte strict şi nu prea ai gusturi:

 • este strict, “sever de strict” (dacă ar fi să forţăm limba română), pentru faptul că ingerarea de alimente (solide şi lichide) este atât de bine gândită încât efectul de acumulare masivă de energie de tip Yang apare aproape exclusiv din alimentația din cură,
 • “nu prea ai gusturi” din două motive – în primul rând pentru că ingredientele folosite la prepararea mâncării din timpul regimului au gust dulce, sărat şi rar amar şi sunt slabe ca şi intensitate şi, în al doile rând, pentru că ţi-ai educat greşit gustul, ingerând alimente cu întăritoare de gust, puternic sărate sau cu adaos mare de zahăr. Astfel, ceea cu tu consideri ca fiind un gust sărat sau dulce „normal” este, de fapt, un nivel foarte ridicat pentru aceste gusturi. Din acest punct de vedere, Regimul Ohsawa nr 7 este un excelent reeducator al gustului, un moment de repornire a acestuia şi setare pe valori normale.

ÎN CE CONSTĂ

Fiind foarte restrictiv, regimul nr 7 are o componență relativ simplă:

 • mâncarea

Poţi mânca doar grâu, orez, mei și hrişcă, pe care le poţi combina cum vrei, cu sare, apă şi/sau foc. Acestea sunt SINGURELE ingrediente de pe TOATĂ DURATA regimului.

Poţi folosi și orez “normal”, decorticat, dar Ohswa recomandă orezul integral sau brun.

Hrişca şi meiul se pot înmuia în apă, peste noapte, şi pot fi consumate ca atare (pentru cei care au o alimentație taw-vegană, de exemplu).

ATENŢIE! Germinarea si fermentare sunt strict interzise, deorece transformă energia ingredientelor din Yang în Yin!

 • durată

Regimul Ohsawa nr 7 ţine 10 zile. EXACT 10 zile, nicio zi în minus, nicio zi în plus. În cazul în care doriţi să ţineţi mai multe regimuri consecutive, din diferite motive, se va face o pauză de 3-5 zile între ele. În perioada de pauză, veţi consuma doar alimente de tip yang, uşor digerabile, cu un aport nutritiv crescut. Postul negru sau cel doar cu apă, sunt admise în timpul regimului, fara a face însă excese în aceste direcții.

 • interdicţii
 • consumul oricărui alt aliment (solid său lichid) preparat din alte ingrediente decât cele enumerate mai sus,
 • folosirea de îndulcitori de orice fel, ulei sau lamâie,
 • consumul de alcool și/sau cafea,
 • este de dorit să elimini complet fumatul pe toată durata regimului,
 • evită somnul în timpul zilei.

LUCRURI DE CARE SĂ ȚII CONT

 • urmăreşte să ai o viaţă cât mai echilibrată din punct de vedere al cantităţii de mâncare ingerate, ore de somn, efort depus în timpul zilei, stres etc,
 • nu te expune inutil la frig, dacă e iarnă, sau la condiţii meteo nefavorabile,
 • evită supra efortul,
 • nu te agita inutil,
 • mănâncă și mestecă mai mult decât de obicei. Energia Yang vine DIN MÂNCARE!
 • cultivă, mai mereu, o stare interioară bună, plină de optimism, veselie şi recunoştinţa.

EFECTE

 • reduce cantitatea de radicali liberi din sânge,
 • limpezime şi claritate considerabilă a minţii,
 • digestia devine mult mai bună,
 • ajută la reglarea secreţiilor hormonale,
 • tenul devine curat şi luminos,
 • ochii vii şi strălucitori,
 • forţa interioară şi poftă de viaţă sunt mult amplificate,
 • îmbunătăţește controlul asupra energiei vitale şi sexuale,
 • ajută la vindecarea impotenţei.
 • ajută la  normalizarea greutății,
 • armonizează forma corporală,
 • conferă rezistenţa la temperaturi extreme,
 • transpiraţia se reduce cantitativ și are un miros mai puţin intens.
 • ajută la diminuarea poftelor şi a diferitelor dependenţe alimentare

Dacă eşti în Braşov, poţi ţine un regim Ohsawa nr 7 livrat de către restaurantul raw&vegan rawdia, din câte ştim, este singurul restaurant din ţară care oferă această facilitate la momentul scrierii acestui articol.

Află mai multe pe pagina noastră de Facebook, urmăreşte-ne pe Instagram, Twitter și YouTube, înscrie-te la newsletter sau hai în taberele noastre ayurvedice de detox şi de gătit. Poți folosi și chatul din dreapta paginii.

Dacă acest articol ţi-a fost util, poţi să îl trimiţi unui prieten. Fă-i şi lui viața mai frumoasă (şi „mai Yang”).

Lasă-ne un coment mai jos cu experiența ta. Mulțumim!

Fiecare dintre articolele de pe site-ul Holistica.ro au doar rol de informare si nu au scopul de a diagnostica, trata sau vindeca afectiuni. In cazul existentei unor problem de sanatate va rugam sa va adresati medicului specialist.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

+ 40 = 42