Micul dejun Kollath – secretul titanilor urbani

0
6555
Asculta articolul.
Getting your Trinity Audio player ready...

Micul dejun Kollath mai are puţin şi aniversează centenarul. Este una dintre cele mai cunoscute şi apreciate reţete de către nutriţioniştii de azi, care face ca făina de grâu să devină uşor asimilabilă, fără să fie preparată termic in prealabil.

CINE ESTE WERNER KOLLATH?
Profesorul Werner (Georg) Kollath, dietetician și doctor în medicină, s-a născut pe 11 iunie 1892 în Goleniow, Polonia şi a decedat la vârsta de 78 de ani, la 19 noiembrie 1970, în Porza, Elveția.
Kollath a fost un om de știință de etnie germana și origine poloneză, unul dintre cei mai fervenţi susţinători şi promotori ai medicinei alternative din timpul si dupa cel de-al Treilea Reich.
Tatăl său, George Kollath, fost medic de medicină generală, şi-a pus o amprentă definitorie asupra destinului tânărului Werner care a studiat medicina în Leipzig, Freiburg, Berlin şi Kiel iar, în timpul Primului Război Mondial, a activat ca şi medic de campanie.
După război, şi-a continuat studiile în Marburg, Germania, unde, în 1920, a obţinut doctoratul în medicină şi dreptul de practică. Întreaga sa activitate s-a desfăşurat în domeniul bacteriologiei, igienei și al nutriției.
Kollath este cel care a introdus, în 1953, termenul “probiotic”, descriind faptul că probioticele sunt în opoziţie cu dăunătoarele antibiotice şi a definit “probiotika” drept acele  “substanţe active care sunt esenţiale pentru o dezvoltare sănătoasă a vieţii individului”.
Întreaga activitate a lui Kollath din domeniul nutriţiei a fost recunoscută în anii 50’ şi 60’ de către “Internaţionale Gesellschaft für Nahrungs- und Vitalstoff-Forschung” (IVG) Uniunea Mondială pentru protejarea vieţii, iar în 1957 a primit medalia de aur Bircher-Benner (Maximilian Oskar Bircher-Benner – fost un medic elvețian, om de știință şi pionier în domeniul nutriției integrale, a inventat în jurul anului 1900 binecunoscutul “Musli”, pentru pacienţii din spitalul său).
Cea de-a 17-a ediţie a lucrării sale “Die Ordnung unserer Nahrung” – Ordonarea alimentației noastre a fost publicată în 2005 şi este considerată şi astăzi una dintre cele mai importante lucrari din domeniului nutriţiei bazat pe alimente integrale.
Kollath a inventat o metodă de conservare a grânelor şi a unora dintre legume, fără a folosi procesarea termică sau chimicale, metodă ce îi poartă numele şi, în germană, se numeşte “collatieren”.
De-a lungul întregii sale vieţi, Dr. Werner Kollath a scris 326 de articole ştiinţifice şi 28 de cărţi. Fundaţia “Werner şi Elisabeth Kollath” are sediul în Bad Soden, Germania şi desfăşoară o activitate
dedicată promovării studiilor ştiinţifice în sănătatea şi alimentaţia holistică.

MICUL DEJUN KOLLATH
Micul dejun Kollath este apreciat în mod deosebit de către nutriţioniştii din întreaga lume, atât datorită nutrienţilor conţinuţi cât şi a efectelor avute asupra sănătăţii organismului uman.
În 1951, Micul dejun Kollath se vindea deja în Germania, în reţeaua magazinelor Reformhaus.
Elementul inedit pe care această reţetă îl aducea la vremea ei era faptul că s-a folosit făina integrală de grâu, care nu este tratată termic şi, totuşi, este uşor asimilabilă de către organism. Folosind în acest fel făina de grâu, obţinem o făină uşor fermentată, cu o valoare nutriţională excepţională şi, în plus, nutrienţii nu sunt distruşi de prepararea termică, astfel încât vom regăsi toate vitaminele (în special complexul vitaminelor B) şi mineralele pe care Natura le-a pus acolo.
Reţetă de bază este simplă, uşor şi la îndemână de preparat, ieftină şi extrem de sănătoasă. În plus, la modul de preparare descris mai jos, pot fi adăugate diferite ingrediente, în funcţie de gustul preferat de fiecare.
Datorită faptului că Micul dejun Kollath nu este obţinut prin încălzire, este perfect compatibil cu alimentaţia raw-vegana.
Cei care suferă de boala Celiacă vor consulta medicul sau nutriţionistul înaintea consumului.

CUM ÎL PREPARĂM?
Ingrediente
1 porţie | reţeta originală
– 2-3 linguri cu vârf făină integrală de grâu, pe cât posibil proaspăt măcinată;
– Apă cât să depăşească cu aproximativ o lăţime de deget nivelul făinii;
– 1-2 linguri zeamă de lămâie;
– 15-20 g fructe uscate (pot fi mărunțite);
– 100 g de mere proaspăt rase.

Ce am mai adăuga noi
– 1-2 linguri stafide;
– 1 banană;
– 1-1,5 linguri nucă românească;
– Miere după gust (atenţie dacă vă doriţi un preparat raw sau vegan);
– Orice alte fructe de sezon, bine coapte (goji, kiwi, afine, ananas etc).

Preparare
Se pun la înmuiat, în apă, peste noapte: făina de grâu şi, după caz, nuciferele, goji, stafidele şi orice alte fructe uscate vrei să foloseşti. Utilizează câte un recipient separat pentru fiecare ingredient în parte. Nivelul apei trebuie să fie la aproximativ o grosime de deget deasupra ingredientului pus la înmuiat.
Fiecare vas se acoperă şi se lasă aşa până dimineaţă.
ATENŢIE! În cazul făinii integrale de grâu, turnăm încet apa peste făină şi amestecăm în acelaşi timp, până ne asigurăm că apa a ajuns la fundul vasului şi întreaga făină este amestecată bine cu apa. Continuăm apoi să mai turnăm apă, până când nivelul apei depăşeşte cu aproximativ o lăţime de deget nivelul făinii.
Dimineaţă, când dorim să savurăm deliciosul Mic dejun Kollath, scurgem cu atenţie apa, inclinând vasul în care a fost pusă la înmuiat făina integrală. Această apă o punem deoparte deoarece cu ajutorul ei vom regla la final consistenţa dorită a preparatului.
Făina scursă o punem într-o farfurie adâncă sau un castron (sticlă, lemn, ceramică sau lut).
Scurgem şi celelalte ingrediente puse peste noapte la înmuiat şi le adăugăm, rând pe rând, peste făină.
La final adăugăm cele 1-2 linguri de zeamă de lămâie şi cele 100g mere proaspăt rase. Dacă vrem, adăugăm şi mierea.
Amestecăm totul şi suntem atenţi să obţinem o pastă nu foarte lichidă. Consistenţa finală o reglăm adăugând din apa scursă de la făina integrală de grâu.

BENEFICIILE CONSUMULUI REGULAT
– Dispare senzația de foame falsă;
– Dispare senzația de greutate în stomac;
– În cercetările sale, Dr. Kollath spunea că a reușit stoparea albirii firelor de păr și revenirea lor culoarea naturală;
– Dr. Kollath a observat un număr semnificativ de cazuri în care paradontoza a fost oprită şi a înregistrat ameliorări considerabile;
– Resimţim un plus de energie și dinamism cu impact direct în îmbunatăţirea stărilor psihice;
– Armonizează, în timp, greutatea corporală:
– Persoanele supraponderale resimt o stare de saţietate, resultând o diminuare cantitativă a meselor următoare;
– Persoanele slabe sau anemice vor avea o poftă de mâncare crescuta si o digestive mult mai bună;
– Combate eficient constipația şi asigură un tranzit optim;
– Eficiența activităţilor fizice și intelectuale, derulate de-a lungul zilei, este mult îmbunătățita;
– Atenția și concentrarea cresc;
– Rezistența la stres este mult îmbunătăţită;
– Optimizează digestia datorită conținutului bogat în enzime;
– Conţine vitamine, în special complexul vitaminelor B;
– Are efect detoxifiant, conţine antioxidanţi ce elimină radicalii liberi din organism;
– Este susţinută întărirea oaselor, în caz de fracturi, sutura fiind mai rapidă;
– Fortifică unghiile;
– Tenul devine normal, fără erupţii, eczeme sau furuncule.

Vrei să pui în practică?
Hai în tabăra ayurvedica degătitsau în cea de detox! În “Iubire în bucate” ne începem dimineţile cu Micul dejun Kollath, învățăm să îl adaptăm fiecărei tipologii ayurvedice şi, în plus, ai şansa să înveţi şi tu cum să mănânci în perfectă armonie cu tipologia ta, ce tipologie ai şi câte şi mai câte.
Dacă ţi-a fost util articolul, lasă-ne un comment mai jos, postează pe Facebook, Instagram șiTwitter o poză cu preparatul bucătărit de tine iar, urmarește-ne pe YouTube, înscrie-te la newsletterdacă ai o întrebare sau vrei să ne trimiţi un gând, foloseşte chatul din dreapta paginii.
Mulţumim!

Toate bune sa se-adune!

Stiai de “Iubire în Bucate“, super cursul nostru ayurvedic de gătit personalizat? Înveți să gătești și să mănânci în perfect acord cu tipologia ta.

Dacă sfaturile ţi-au fost utile, poţi să le trimiţi unui prieten. Fă-i şi lui viața mai frumoasă (şi digestia mai eficientă).

Lasa-ne un coment mai jos cu experiența ta. Mulțumim!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

3 + 3 =