Daniela NANE | actrița cu suflet de înger

0
3774
Asculta articolul.
Getting your Trinity Audio player ready...

Despre Daniela nu poţi scrie decât la superlativ. Este actriţă a teatrului Bulandra, are 20 de ani de scenă, a jucat in peste 1000 de reprezentaţii, roluri in 7 seriale de televiziune, a interpetat diferite personaje in peste 20 de filme, a fost invitată în nenumărate emisiuni TV, prezentă pe coperta majorităţii revistelor de prestigiu din România, proiecte personale impresionante şi, mai presus de toate, o mamă exemplară.

S-a născut pe 29 Noiembrie 1971 la Iasi. La 20 de ani a devenit prima Miss România după evenimentele din 1989. Peste cateva luni, în luna mai 1991, a participat la concursul Miss Universe. A absolvit Academia de Teatru si Film in 1995, urmând apoi cursurile de master ale Ligii Europeane a Institutelor de Arta din Amsterdam si Berlin. Are un mastersat in Cultura, civilizatie si teatru japonez la Universitatea din Osaka. În prezent joacă la Teatrul Bulandra. Debutul i-a fost remarcat si a primit doua premii de interpretare la Festivalurile din Timisoara si din Iasi, in 1995.

În 1993 a debutat în film, jucând rolul lui Carolyn în “Invisible: The Chronicles of Benjamin Knight. Are multe aparitii Tv, fiind de asemenea şi prezentatoare a multor festivaluri de moda, film si cultura.
Anul acesta (2014) este unul foarte bogat pentru Daniela, este ambasador oficial al drepturilor consumatorilor europeni în cadrul Comisiei Europene, a fost declarata “Femeia Anului” de către revista Avantaje, primind premiul pentru “Responsabilitate şi Implicare socială” şi, nu în ultimul rând, a lansat două filme noi pe marile ecrane. Este vorba despre “Dreptul la viaţă”, unde i-a avut ca şi parteneri pe Gerard Depardieu şi Harvey Keitell şi filmul german “Unsere große Zeit”, unde a interpretat în limba germană rolul cehoaicei Helenka.

A pornit intr-un turneu prin Romania, in care a sustinut un emotionant recital de poezie crestina, la care s-a adaugat impetuozitatea interpretarii pianistei Ioana Maria Lupascu.

A practicat balet clasic, ski, patinaj, înot, echitatie, tir cu arcul şi are o licenta navala. În prezent, pe lângă activitatea actoricească intensă, Daniela este implicată şi în foarte multe proiecte personale. Ţine lecţii de actorie pentru copii şi adulţi în cadrul Studioului Daniela Nane, cei mai buni copii fiind distribuiţi în roluri din diverse spectacole organizate de Studio. Cel mai cunoscut este “Crăciunul Jucăriilor”, acesta fiind primul musical din România jucat de copii pentru copii.

O activitate poate mai puţin cunoscută a Danielei este cea de organizator de tabere tematice pentru copii, la munte şi la mare. În aceste tabere, copiii beneficiază de traineri atestaţi şi urmează cursuri de actorie, canto si cascadorie, învaţă să călărească, să tragă cu arcul, sa inoate, să se orienteze şi să supravieţuiască în pădure şi petrec clipe de neuitat alături de prieteni noi.

Cum ai început viaţa „în lumina reflectoarelor” şi cum a evoluat ulterior?

Raspunsul ar trebui sa fie vast, ca sa incapa totul, asa ca ma rezum in a spune ca am urcat prima oara pe o scena profesionista de teatru in anul intai de facultate, cand regretatul regizor si profesor Ion Cojar mi-a dat sansa de a juca pe scena Teatrului National din Bucuresti, in “Vassa Jeleznova”, alaturi de unii dintre cei mai buni actori ai tarii: Florina Cercel, George Constantin, Gheorghe Cozorici… In ultimul an de facultate m-a distribuit dna Catalina Buzoianu in premiatul “Patul lui Procust”, oferindu-mi un debut fulminant. Am fost angajata pentru scurt timp la Theatrum Mundi (actualul Metropolis), dupa care destinul meu m-a dus la Bulandra, unde sunt si astazi.

Panorama vietii tale este impresionanta. Ai jucat teatru, ai aparut in filme, ai avut emisiuni de televiziune etc. O viata complexa, traita intens. Care consideri ca sunt experientele care ti-au schimbat viata si ce anume ai invatat din ele?

Sa stii ca experientele care mi-au schimbat viata nu au nici o legatura cu viata profesionala, ci cu descoperirea celei spirituale. Una din marcantele mele perioade din viata a fost cea in care, la 19 ani, am citit “Jurnalul fericirii”, de Nicolae Steinhardt, o carte care m-a atins pana in adancul sufletului si mi-a schimbat viziunea despre spiritualitate.

Ce inseamna pentru tine “arta autentica”?

Arta autentica este aceea care iti mijloceste apropierea de metafizic, de divinitate, ca autor sau doar ca receptor.

Ce este teatrul initiatic? Cat de mult mai exista el astazi?

Orice comunicare autentica pe o scena este teatru initiatic, atunci cand esti introdus intr-o lume necunoscuta, intr-o lume a sentimentelor si emotiilor, a descoperirilor despre forta omului sau a universului… Prin catharsis se produce o purificare emotionala, psihica si mentala, cum descrie si Aristotel in a sa “Poetica”.

Cum iti dai seama ca ai facut ceva de valoare?

Nu stiu daca e treaba mea sa ma gandesc permanent la acest lucru… Pe mine ma preocupa cat de mult ajuta arta mea sufletele celor care o recepteaza. Atunci cand, dupa comediile de la Bulandra, publicul aplauda ovationand minute in sir, sunt sigura ca oamenii vor purta in suflet mult timp acea bucurie, la care se vor putea intoarce cu gandul ori de cate ori vor dori. Cand, dupa vreun spectacol de muzica si poezie precum cel de la Ateneul Roman cu pianista Ioana Maria Lupascu, vin la noi oameni care ne multumesc cu ochii in lacrimi de emotie pentru acele clipe, simt ca imi implinesc parte din misiunea pe acest Pamant.

Cum arata mediul in care te simti cel mai bine?

Natura a fost din totdeauna favorita mea, locul in care ma regenerez cel mai repede … Peisajul meu ideal contine padure, apa si stanci…

Omul se cunoaste dupa cei cu care se insoteste. Ai multi prieteni? Ce fel de oameni sunt?

Am multe cunostinte, dar putini prieteni. Sunt oameni buni, spirituali, inteligenti si creativi.

Cum te relaxezi, cum reuşeşti să rămâi tu insăţi?

Am sansa ca munca pe care o fac sa-mi fie si bucurie. Confucius spunea “Alege-ti o profesie pe care s-o iubesti si nu va trebui sa muncesti nici o zi din viata”. Pot sa spun ca ma numar printre fericitii care lucreaza cu bucurie tot ceea ce fac.

Cât de importantă consideri că este căutarea spirituală în obţinerea unei vieţi armonioase şi fericite?

Esentiala! Totul vine de la Dumnezeu si tot ce fac este inchinat Lui.

Cat de sanatos traiesti? Te ingrijesti de sanatatea ta? Esti atenta la ceea ce mananci? Folosesti medicamente? Ce înseamnă pentru tine un stil de viaţă sănătos?

Intr-un mediu extrem de poluat precum cel din Bucuresti, este absolut necesar sa fiu atenta la ce mancam, eu si copilul meu si in ultima vreme ne-am apropiat de bucataria raw. De sapte ani nu-i mai dau fiului meu nici un medicament alopat, absolut niciunul! Ne tratam exclusiv homeopat si naturist iar fiul meu Codrin, desi cand era pe medicatie alopata facea destul de frecvent crize de astm, de cand a trecut pe remedii natursite nu a mai facut niciuna. Tot asa am descoperit si produsele Steaua Divina in care am mare incredere. Cel mai mult ne plac sucurile naturale.

Ce parere ai despre terapiile naturiste?                                                                            

Sunt convinsa ca Dumnezeu a creat remedii pentru orice dezechilibru al omului si ca ele sunt mult mai eficiente decat chimicalele si nu au efecte secundare.

Esti implicata in proiecte sociale? Care? De ce le-ai intitiat?

Colaborez de opt ani cu Fundatia World Vision si in fiecare luna platesc o bursa de studii pentru un copil capabil din mediul rural care, fara acest ajutor, n-ar mai fi putut urma liceul. Ajutand un astfel de copil, ii ajuti si pe cei din jurul lui si viitoarea lui familie, pentru ca, mai apoi, se vor ajuta si ridica unii pe ceilalti. Oricine are un salariu decent poate face aceasta donatie.

Poti sa-i trimiti un gand bun Danielei, la info@danielanane.ro. Raspunde cu mare drag.

Citeste celelalte interviuri Holistica aici, comenteaza pe pagina sau grupul nostru de Facebook, inscrie-te la newsletter sau lasa-ne un comentariu mai jos.

Află mai multe pe pagina noastră de Facebook, urmarește-ne pe Instagram, Twitter și YouTube, înscrie-te la newsletter sau hai în taberele noastre ayurvedice de detox şi de gătit. Poți folosi și chatul din dreapta paginii.

Stiai de “Iubire în Bucate“, super cursul nostru ayurvedic de gătit personalizat? Înveți să gătești și să mănânci în perfect acord cu tipologia ta.

Dacă acest articol ţi-a fost util, poţi să îl trimiţi unui prieten. Fă-i şi lui viața mai frumoasă (şi digestia mai eficientă).

Lasa-ne un coment mai jos cu experiența ta. Mulțumim!

Fiecare dintre articolele de pe site-ul Holistica.ro au eclusiv un rol de informare si nu au scopul de a diagnostica, trata sau vindeca afectiuni. In cazul existentei unor problem de sanatate va rugam sa va adresati medicului specialist.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

76 − = 73