Câteva dintre miturile principale despre detoxifiere

0
3231
Asculta articolul.
Getting your Trinity Audio player ready...

… pentru că detoxifierea începe în minte.

Dai drumul la televizor, detox. Deschizi o revistă, acelaşi lucru. Oriunde te uiţi vezi “detox”, pe internet, în reclame pe marginea drumului etc. Vedetele recurg la asta, vecinii şi rudele.

În plus, ai peste tot informaţii de tot felul despre detoxifiere. Ce să crezi? Ce să nu crezi?

În acest articol ne-am propus să aruncăm o privire asupra câtorva mituri din domeniul detoxifierii.

Detoxifierea este o invenție menită să stoarcă bani de la oameni – PARȚIAL FALS!

Este adevărat că, în unele cazuri, există un interes pur comercial în spatele recomandării diferitelor produse sau cure care, în majoritatea cazurilor, nu sunt personalizate sau adaptate măcar propriei constituţii sau nevoi corporale. Datorită acestei neadecvari, cei care recurg la respectivele cure sau produse nu obţin rezultatele scontate şi etichetează întregul domeniu ca fiind “o făcătură”, ceea ce este evident greşit sau denotă neştiinţă.

Detoxifierea este un proces terapeutic autentic, aplicat cu succes de mii de ani de către diferiţi terapeuţi, în scopul eliminării acumulărilor nocive din organism şi al ameliorării diferitelor afecţiuni. Nu este o “inventive a zilelor noastre” sau a celor care lucrează în Marketing.

Detoxifierea este o prostie, corpul se detoxifică singur – PARȚIAL FALS!

Corpul are într-adevăr propriile mecanisme de eliminare a toxinelor.

Însă modul de viaţă, alimentaţia, mediul şi stresul sunt doar câţiva factori care fac ca, în nenumărate cazuri, mecanismele corporale de eliminare să fie depăşite şi să apară depuneri nocive în diferite zone, ţesuturi sau aparate ale organismului, situaţii care fac ca detoxifierea să devină un proces terapeutic mai mult decât necesar.

Nu am nevoie de detox – FALS!

Din păcate, în ultima vreme este un mit destul de des vehiculat în aproape toate mediile. Nimic mai fals!

La modul ideal, corpul “îşi face singur treaba” şi elimină ceea ce nu este necesar sau dăunător. Totuşi, în practica de zi cu zi, aşa cum am arătat şi mai sus, mecanismele de purificare ale organismului sunt de foarte multe ori depăşite de cantitatea şi frecvenţa materiilor impure pe care trebuie să le proceseze şi elimine.

În medicina naturistă se recomandă ca, în cazul unui om sănătos, acesta să realizeze măcar două cure de purificare pe an. Una primăvară şi una toamna. Primăvara, pentru a elimina toxinele generate de mâncarea conservată şi procesată din timpul iernii şi toamna pentru a pregăti organismul pentru alimentaţia şi condiţiile vitrege din timpul iernii.

Sunt raw-vegan/vegan/vegetarian/am un stil de viață sănătos, nu am nevoie de detox – FALS!

Este adevărat că, un regim alimentar cu cât este mai curat şi hrănitor, cu atât mai puţine toxine va genera în organism. Totuşi, toxinele rezultate în urma digestiei nu depind doar de curăţenia hranei ingerate ci şi de propria capacitate de metabolizare corectă a acesteia.

În plus, substanţele nocive din organism mai sunt acumulate şi prin respiraţie, datorită unui aer poluat, prin apă, prin utilizarea de cosmetice nenaturale etc.

Aşadar şi în cazul raw-veganilor vorbim despre necesitatea realizării de cure de detoxifiere.

Cu cât este mai drastică metoda/regimul, cu atât mă detoxific mai tare – FALS!

Detoxifierea nu este şi nu trebuie să se transforme într-un chin. În destul de multe cazuri, procedee şi remedii puternice sau regimuri drastice pot avea un impact dezechilibrant asupra propriilor structuri. În fond, scopul detoxifierii este obţinerea unei stări de curăţenie şi armonie în fiinţă. Efecte detoxifiante notabile pot fi obţinute cu uşurinţă prin aplicarea de metode şi remedii care să ne facă plăcere. De exemplu, există nenumărate procedee tradiţionale, extrem de complexe ca şi efecte asupra structurilor proprii dar foarte simple ca şi realizare. De exemplu, unul dintre ele este Shankprakshalana, procedeu tradiţional de purificare a întregului tract digestiv pe care îl practicăm în Detoxitabăra Holistică de aprofundare (8 zile) din mai şi noiembrie.

Detoxifierea se face doar cu sucuri – FALS!

Corect spus este “ŞI cu sucuri”. Este adevărat ca detoxifierea prin consumul de sucuri cu proprietăţi terapeutice a devenit o modă. Totuşi, ar trebui să nu uităm că moda ţine de îmbrăcăminte, nu de terapie.

Aşa cum spuneam, remediul, procedeul sau cura aleasă trebuie să fie personalizate.

Sunt contraindicate curele de detox cu sucuri în perioadele de toamnă târzie sau iarna, înafara cazurilor în care acest lucru a fost indicat în mod expres de către un cadru competent.

Pot să iau orice/să fac orice cură, bine că mă detoxifică – FALS!

Efectele notabile în redobândirea stării de sănătate se obţin prin adecvarea metodei sau remediului la structura şi nevoile proprii, la condiţiile de mediu, anotimp, vârstă etc. Altfel spus, “ceea ce este benefic pentru persoana X nu trebuie să fie şi pentru Y”.

Detoxul nu se realizează cu orice, oricând şi în niciun caz că “aşa am văzut la prietenul nostru X”.

Vă recomandăm ca, în cazul în care doriţi să realizaţi o detoxifiere a organismului să apelaţi la personal specializat în acest domeniu care să posede cunoştinţele necesare adecvării remediului la persoana care îl administrează.

Află mai multe pe pagina noastră de Facebook, urmarește-ne pe Instagram, Twitter și YouTube, înscrie-te la newsletter sau hai în taberele noastre ayurvedice de detox şi de gătit. Poți folosi și chatul din dreapta paginii.

Stiai de “Iubire în Bucate“, super cursul nostru ayurvedic de gătit personalizat? Înveți să gătești și să mănânci în perfect acord cu tipologia ta.

Dacă acest articol ţi-a fost util, poţi să îl trimiţi unui prieten. Fă-i şi lui viața mai frumoasă (şi digestia mai eficientă).

Lasa-ne un coment mai jos cu experiența ta. Mulțumim!

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

2 + 1 =