Florentina OPRIŞ | Premiul “Femeia anului 2009” pentru Iniţiativă în Sprijinul Semenilor

0
2081
Asculta articolul.
Getting your Trinity Audio player ready...

S-a născut în Braşov (aspect important pentru noi :)), de Sânziene, într-o zi de sărbătoare a soarelui şi a dragostei. La 9 luni făcea pentru prima oară febră musculară. Mai târziu a devenit o vegetariană convinsă. Este absolventă a Facultăţii de Sport din Arad şi are un masterat în acelaşi domeniu.   A primit premiul “Femeia anului 2009 “.  Este gazda a două emisiuni de succes la Prima TV. A desfăşurat multiple campanii naţionale de conştientizare a oamenilor şi de promovare a unui stil de viaţă sănătos. Este căsătorită cu Sorin Opriş, fost sportiv de performanţă, care este şi producătorul şi regizorul emisiunilor sale. Este o femeie plină de viaţă şi dinamism, aproape tot timpul zâmbitoare, duioasă la telefon şi eficientă pe platourile de filmare.

 

Am deosebita plăcere de a sta de vorbă cu Florentina Opriş, “Femeia anului 2009”. Pentru ce ai primit acest premiu?

Am avut parte de o mare bucurie şi onoare ca, la cea de 12-a ediţie a premiilor „Femeia Anului”, să mi se înmâneze premiul “Femeia anului 2009” pentru Iniţiativă în Sprijinul Semenilor, cu atât mai mult cu cât Maia Morgenstern a fost cea care mi l-a oferit. A fost o recunoaştere a activităţii pe care o desfăşor. Sunt conştientă că acest premiu însumează efortul, dar mai ales rezultatele activităţilor pe care le-am întreprins de-a lungul timpului. De asemenea, reprezintă şi un impuls, un motiv de a merge mai departe, ţinând cont tot timpul că aceasta este misiunea mea, de a impulsiona cât mai multă lume să facă ceva pentru sănătatea sa, ea fiind stâlpul activităţilor pe care le iniţiază.

D20_7013Totul a început cu emisiunile mele de la Prima TV – „Sport cu Florentina”, program matinal difuzat în fiecare zi şi „Sport, Dietă & o Vedetă”, difuzată sâmbăta, prin care am vrut să atrag atenţia oamenilor că un stil de viaţă sănătos aduce atât de multe beneficii vieţii noastre, care este tot mai încărcată de probleme şi griji. Campania naţională „Alege Să Fii Sănătos!” a fost lansată pentru a înlesni ideea de informare, educare şi direcţionare a oamenilor către o viaţă sănătoasă. Alimentaţia echilibrată şi mişcarea regulată îmbunătăţesc, pe lângă condiţia fizică, şi starea de spirit, stima de sine, reduc stresul, pe scurt, ne prelungesc viaţa.

Toată lumea caută elixirul vieţii sănătoase. Ei bine, acesta a fost şi este tot timpul sub nasul nostru.

 

Ce faci acum pentru educarea oamenilor şi pentru ca mesajul tău să ajungă la ei?

Acum mă ocup în continuare de conştientizarea oamenilor asupra unui stil de viaţă sănătos, prin intermediul celor două emisiuni de la Prima TV, în care promovez alimentaţia echilibrată, prin prepararea în cadrul emisiunii de sâmbătă a unor reţete sănătoase, gătite de un bucătar profesionist. De asemenea, abordez mişcarea ca fiind un ingredient absolut obligatoriu pentru un trai sănătos şi, nu în ultimul rând, port discuţii cu vedete invitate şi cu specialişti, despre alimentaţie, terapii alternative, vacanţe, gândire pozitivă, fiecare dintre acestea deţinând un rol important în tot acest ansamblu numit stil de viaţă sănătos .

În plus, mă ocup direct de desfăşurarea propriu-zisă a campaniei „Alege Să Fii Sănătos!”, care cuprinde mai multe proiecte. Primul a fost iniţierea în mai multe parcuri din România, cu implicarea primăriilor şi a sponsorilor, a “traseului Florentina “, care este alcătuit din 8 obiecte din lemn postate în jurul unei piramide, simbolul campaniei. Pe piramidă, se pot găsi notate sfaturi pentru un stil de viaţă sănătos, dar şi exerciţiile ce pot fi efectuate la fiecare punct de lucru. Spaţiul este personalizat şi original, conceput pentru practicarea sportului în aer liber, atât de către copii, cât şi de cei maturi sau aflaţi la vârsta a treia. Îl puteţi găsi în parcurile bucureştene Kisseleff, Herăstrău, Tineretului, dar şi în parcurile din Braşov şi Reşiţa, urmând în curând şi alte parcuri din ţară.

florentina-opris2Tot în cadrul campaniei „Alege Să Fii Sănătos!”, am lansat programul PhoneNutrition pentru telefonul mobil, unul dintre cele mai complexe şi revoluţionare programe de acest fel la nivel mondial, de control al greutăţii, alimentaţiei şi promovare a unei vieţi sănătoase, program care s-a bucurat de un real succes. Acţiunile în şcoli au fost bine primite, copiii fiind foarte receptivi la informaţiile pe care le-am oferit în cadrul manifestărilor.

Un alt proiect drag mie se numeşte „Traseul Sănătăţii Tale”, a avut un impact foarte bun în primele două ediţii şi se va desfăşura în continuare.

Planurile mele includ şi lansarea unei cărţi (care va conţine secrete de sănătate şi frumuseţe) şi crearea unui produs.

Veţi găsi pe site-ul meu (www.florentina.ro) şi pe site-ul campaniei (www.alegesafiisanatos.ro) toate detaliile despre activităţile mele.

 

Care consideri că sunt ingredientele unui mod de viaţă sănătos?

Sănătatea este privită de foarte multe persoane ca fiind un cont inepuizabil într-o bancă elveţiană sigură. Ar putea fi aşa, dacă am adopta un stil de viaţă sănătos. Pentru mine, acest lucru este foarte important şi implică cel puţin 8 direcţii.

Hidratarea este un pas de bază, pentru că organismul nostru este constituit în proporţie de 70-80% din apă, iar calitatea şi cantitatea apei pe care o consumăm, este foarte importantă.

Alimentaţia echilibrată este un alt punct important în cadrul acestui stil de viaţă şi asta deoarece alimentele pot să contribuie la buna stare a sănătăţii sau, dimpotrivă, să o perturbe. Depinde doar de noi cum gătim şi ce alimente alegem, iar acest lucru trebuie să-l facem în cunoştinţă de cauză. Pe scurt, cam acest lucru încerc să îl fac: să formez oamenii şi ei să aleagă în deplină cunoştinţă de cauză.

Sportul este un factor important în a menţine, preveni sau rezolva anumite probleme de sănătate, dar şi în a ne îmbunătăţi aspectul fizic. Cei aproximativ 800 de muşchi ai corpului trebuie puşi la treabă în fiecare zi prin diferite activităţi. Chiar şi munca în gospodărie este o activitate binevenită, care solicită organismul.

Detoxifierea ajută organismul să se elibereze de toxinele acumulate pe diferite căi de-a lungul timpului. Nu putem trăi într-un glob de sticlă, dar putem să ne ajutăm de remediile naturale din plante, pentru a elimina o cantitate importantă de reziduuri din corp.

Momentele de relaxare, week-end-urile sau vacanţele, ar trebui să fie momentele în care ne încărcăm bateriile, petrecându-le pe cât posibil în zone mai puţin poluate, făcând activităţi care să ne ajute să ne relaxăm, nu stresându-ne cu diverse lucruri.

Un stil de viaţă sănătos trebuie să includă şi ajutorul pe care ni-l dau terapiile alternative. Să-ţi faci timp, din când în când, pentru un masaj, o baie cu plante aromatice, sunt lucruri care ţin de respectul pe care îl ai pentru tine.

Gândirea pozitivă ne poate influenţa în a accepta un stil de viaţă sănătos. Aşa că trebuie să lucrăm şi la acest capitol. A ne ruga înainte de masă, este o practică ce ar trebui să îşi găsească din nou loc în viaţa noastră, pentru a ne face mai buni, pentru a ne lumina sufletul şi pentru a ne readuce la adevăratele valori ale vieţii.

Controalele efectuate periodic ajută la depistarea din timp a eventualelor afecţiuni. Trebuie să ţinem seama şi de acest aspect atunci când ne dorim un stil de viaţă sănătos.

 

Este foarte clar că, general vorbind, ceea ce eşti în acest moment ca şi om se datorează alegerilor pe care le faci în fiecare clipă. Pe tine, ce te-a făcut să conştientizezi nevoia adoptării unui stil de viaţă sănătos?

Încă de mică, am avut un stil de viaţă echilibrat, ca urmare atât a educaţiei pe care am primit-o în familie, cât şi a vieţii sportive. Aceste lucruri sunt foarte importante pentru mine şi am vrut ca ceea ce am dobândit, din punct de vedere al cunoştinţelor, să ajungă la cât mai mulţi oameni. Astfel, au luat naştere proiectele mele. Era nevoie de o astfel de iniţiativă socială, deoarece oamenii tind să ignore importanţa mişcării în viaţa lor. În afară de asta, la noi nu există programe de informare şi educare în privinţa unui trai sănătos. Stilul de viaţă ne influenţează foarte mult sistemul imunitar, de care depinde supravieţuirea noastră pe această planetă. Viitoarele mămici determină prin stilul lor de viaţă starea de sănătate a copiilor. Elevii şi studenţii au de multe ori, un mod de viaţă dezordonat din punct de vedere al alimentaţiei şi al efortului fizic, ceea ce duce la un randament scăzut din punct de vedere intelectual, precum şi la apariţia diferitelor dezechilibre. Şi sănătatea persoanelor vârstnice poate fi îmbunătăţită printr-un stil de viaţă sănătos. Mi-am propus să urmăresc să ajut cât mai mulţi oameni să îndrepte această stare de fapt, deoarece putem preveni bolile şi degenerarea fizică şi psihică şi putem trăi o viaţă lungă şi fericită, dacă ne educăm şi ne deprindem să trăim sănătos prin sport şi alimentaţie corectă.

 

Ştiu din proprie experienţă că este uneori extrem de greu să-ţi schimbi obiceiurile, fie ele alimentare, fie mentale, totuşi, aşa cum zicea cineva “la capăt, doar învingătorii se întâlnesc”. Ce părere ai despre adoptarea un regim de viaţă vegetarian?

Recomand cu tărie acest tip de alimentaţie, deoarece ajută la stabilirea unui echilibru în organism, furnizează toţi nutrienţii necesari şi previne o sumedenie de probleme de sănătate, duce la reducea tensiunii arteriale şi a colesterolului (prin lipsa grăsimilor saturate) şi, implicit, elimină riscul bolilor cardiovasculare. Nutrienţii din fibrele alimentare prezente în legume, fructe, leguminoase şi cereale au efecte deosebite, în special în combaterea cancerului.

Care consideri că sunt beneficiile alimentaţiei vegetariene comparativ cu cea “comună”?

Din proprie experienţă pot să spun că beneficiile unei alimentaţii vegetariene sunt numeroase, mai ales că am adoptat această dietă de mult timp. Meniul vegetarian este bazat pe o mare varietate de mâncăruri săţioase, delicioase şi sănătoase. În mare, se evită carnea, laptele, ouăle şi produsele derivate. Este bine de ştiut faptul că un aport de proteine de cea mai bună calitate, precum şi toţi aminoacizii esenţiali, îl asigură consumul de leguminoase (fasole, soia, mazăre, linte, bob, etc), care sunt foarte bine asimilate şi folosite de către organism. Alimentaţia vegetariană are un conţinut crescut de vitamine, minerale şi glucide de calitate superioară.

Alimentaţia “comună” este bazată pe consumul de carne, ouă şi lactate. Carnea constituie una dintre sursele importante de proteine, dar ea se dovedeşte a fi săracă în minerale, vitamine şi hidraţi de carbon. Consumând carne, creşte riscul apariţiei cancerului de colon, mamar şi de prostată, prin numărul mare de toxine şi grăsimi care îngreunează de fapt digestia şi rămân în organismul uman săptămâni, luni, sau chiar ani de-a rândul. De asemenea, carnea accelerează îmbătrânirea. Am găsit toate aceste lucruri, împreună cu beneficiile unei alimentaţii vegetariene, expuse foarte interesant într-o carte pe care am citit-o şi lansat-o în România, numită “Studiul China”.

 

Cât de curate consideri că sunt fructele şi legumele pe care le cumpărăm din magazine?

Când vine vorba de alimentele cumpărate din magazinele de astăzi, nu pot spune că am cea mai mare încredere în modalitatea lor de cultivare. Există prea multe produse de import, ceea ce indică în mod clar utilizarea unor chimicale pentru menţinerea acestor legume cât de cât proaspete, tari şi colorate. Cu acest lucru nu sunt DELOC de acord.

De aceea, prefer să cumpăr, de cele mai multe ori, din piaţă, de la comercianţii noştri locali. Este adevărat că Bucureştiul nu-mi oferă garanţia că produsele vin chiar din grădinile proprii ale vânzătorilor, dar mă străduiesc să găsesc produse curate, în plus, îmi place să intru în discuţii cu oamenii la piaţă şi, în felul acesta, urmăresc să-mi dau seama de provenienţa şi calitatea produselor.

Care a fost cea mai eficienta cură pe care ai făcut-o? Ce te-a motivat s-o faci?

De mică am fost o fire sportivă. De aceea, nu am avut niciodată probleme de greutate dar, la toate acestea se adaugă un secret: de pe vremea când eram copil, am învăţat de la mama ca 2 zile pe săptămână, miercurea şi vinerea, să nu mănânc niciun produs de origine animală, doar vegetală.

Periodic, cel puţin o săptămână pe sezon, consum alimente cât mai puţin gătite, pe cât posibil crude. De-a lungul timpului am încercat, din curiozitate, diverse cure gen mono-aliment (cure de struguri, pepene, afine). Aceste cure ajută foarte mult la detoxifierea organismului. Am ţinut de curând o cură de detoxifiere foarte eficientă, de o săptămână, care consta în a consuma alternativ, o zi de sucuri de fructe, iar în celaltă zi sucuri de legume, seminţe de in şi ceai de plante. Toate şi-au adus contribuţia la buna funcţionare a organismului.

 

Cum arată o zi din viaţa ta?

Sunt un om normal cu preocupări diverse, dar totuşi nu uit să îmi fac timp pentru a mă îngriji. Îmi încep dimineaţa consumând o sticlă de apă sărăcită în deuteriu, cu proprietăţi anti-aging şi de eliminare a toxinelor, pentru a-mi întări sistemul imunitar. Apoi, fac cel puţin 30 de minute de mişcare la mine acasă. Urmează, obligatoriu, micul dejun. Încerc, pe cât posibil, să-i pregătesc prânzul fiului meu Loren. Ziua continuă cu telefoane, mail-uri, întâlniri, diverse filmări etc. Seara mă găseşte la diverse evenimente mondene. Ar mai fi zilele cu filmări pentru emisiunile mele de la Prima TV, ceea ce înseamnă înregistrări de dimineaţă până seara, cu emoţiile şi grijile aferente acestei activităţi.

Ce părere ai despre educaţia despre sănătate care se face în prezent?

Observ în ultima vreme că sănătatea este din ce în ce mai promovată în România, prin diverse programe şi proiecte, guvernamentale şi nu numai. Fie că este vorba de proiecte şcolare, familiare sau competiţii de orice gen, mass media anunţă în fiecare zi mesaje de promovare a alimentaţiei echilibrate şi a exerciţiilor regulate.

În multe ţări, educaţia pentru sănătate este obligatorie în şcoli. La noi însă, problema rămâne la nivel de investiţii, iar educaţia fizică se pare că nu constituie o prioritate pentru autorităţile noastre.

Cât de sănătos consideri că trăiesc românii?

Cred că foarte mulţi dintre ei ştiu teoretic ce implică un stil de viaţă sănătos, dar foarte puţini aplică aceste lucruri, din diferite motive. În ceea ce priveşte alimentaţia, recent s-au efectuat studii care arată că 250 000 de români consumă mâncare de tip fast-food în fiecare zi. Alte câteva milioane iubesc bucătăria tradiţională românească, bogată în preparate din carne şi lactate, care sunt hipercalorice şi conţin multe grăsimi. Din fericire, există şi români care, din dorinţa de a arăta şi a se simţi mai bine, adoptă o dietă mai diversificată, constând în fructe, legume, cereale integrale şi peşte.

În privinţa mişcării, trend-ul de a merge la sală pare să fi prins şi la noi, iar acest lucru mă bucură, dar totuşi există anumite comodităţi ale timpului în care trăim, care ne fac să nu ne mai folosim corpul pentru a face diverse activităţi fizice. Ar trebui să mai uităm, din când în când (de cel puţin 3-4 ori pe săptămână) de telecomandă, lift, maşină personală ori mijloc de transport în comun şi să urmărim să facem plimbări cât mai lungi sau să practicăm mai des sportul ori jocul preferat. Orice tip de mişcare aduce un oarecare beneficiu.

Pot spune că am întâlnit mulţi oameni, de-a lungul derulării campaniei „Alege Să Fii Sănătos!”, care îmi urmăreau activitatea de ceva vreme şi îmi mărturiseau că, schimbându-şi stilul de viaţă într-unul mai activ, au redescoperit energia şi sănătatea din tinereţe.

 

Ce i-ai sfătui pe cititorii noştri?

Atitudinea contează mult mai mult decât am crede. Există şi un dicton pe această temă, care spune că „atitudinea creează aptitudinea”. Îndreaptă spatele şi priveşte cutezător înainte, umerii căzuţi şi spatele înconvoiat creează impresia de neputinţă, în timp ce spatele drept denotă independenţă şi încredere în sine. Le recomand cu dragă inimă să facă multă mişcare, să se plimbe în natură, să nu se piardă în muncă şi rutină, sa fie inventivi în bucătărie, să mănânce cât mai colorat, mai natural şi mai puţin gătit şi să râdă cu poftă şi din tot sufletul cu fiecare ocazie. E esenţial. Aceştia sunt primii paşi către Fericire. Secretul longevităţii şi al sănătăţii stă în stilul de viaţă sănătos.

Este foarte important să ţinem cont de toate aspectele care conduc către acest dar de preţ: Sănătatea. Trebuie să păstrăm un echilibru în toate domeniile vieţii: profesie, familie, sănătate, prieteni şi credinţă, pentru a fi cu adevărat fericiţi şi sănătoşi. Haideţi să facem un joc de imaginaţie: consideraţi că sunteţi un jongleur care urmăreşte să menţină în aer cinci mingi, fiecare dintre ele reprezentând cariera, familia, sănătatea, prietenii şi credinţa. Curând veţi observa că profesia este ca o minge de cauciuc care, chiar dacă este scăpată pe jos, va sări din nou, pe când celelalte patru mingi, sunt mult mai fragile. Dacă ne scapă una dintre ele, se poate ciobi sau chiar sparge. În consecinţă, fiecare dintre noi poate să aleagă care sunt adevăratele valori pe care îşi construieşte viaţa. Fiecare dintre noi alege clipă de clipă în care dintre ele trebuie să investească încrederea şi efortul său conştient.

Cu drag,

Florentina OPRIŞ şi Ionuţ COSTIN

Află mai multe pe pagina noastră de Facebook, urmarește-ne pe Instagram, Twitter și YouTube, înscrie-te la newsletter sau hai în taberele noastre ayurvedice de detox şi de gătit. Poți folosi și chatul din dreapta paginii.

Stiai de “Iubire în Bucate“, super cursul nostru ayurvedic de gătit personalizat? Înveți să gătești și să mănânci în perfect acord cu tipologia ta.

Dacă sfaturile ţi-au fost utile, poţi să le trimiţi unui prieten. Fă-i şi lui viața mai frumoasă (şi digestia mai eficientă).

Lasa-ne un coment mai jos cu experiența ta. Mulțumim!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

56 − = 48