Ce au descoperit cercetătorii despre detoxifiere?

0
2260
Asculta articolul.

Detoxifierea este o realitate sau un mit? Avem nevoie de ea sau corpul nostru face față oricăror provocări ale mediului? Dr. John Douillard explică câteva principii simple care te ajută să înțelegi de ce nu toate curele de detoxifiere sunt făcute la fel și care este secretul unei detoxifieri reușite.

În timp ce foarte multe programe de detoxifiere se axează pe prezentări atractive, testimoniale, marketing și nu pe studiile științifice care s-au făcut până acum, asta nu înseamnă că toate programele de detox sunt o prostie, cum susțin unii terapeuți.

În acest articol găsești informații despre stimularea detoxifierii naturale a organismului și despre beneficiile unor programe bine documentate care nu ar trebui să fie ignorate – mai ales în lumea toxică în care trăim.

DE CE DETOXIFIERE?

Mulți experți cred că abilitatea naturală de detoxifiere a organismului este perfectă și nu poate fi îmbunătățită. Organismul are capacitatea de a se proteja singur de excesele pe care le facem, chiar și de cele mai nocive toxine, cum ar fi metalele grele, dar expunerea excesivă la acești dăunători și un sistem nervos stresat duc la slăbirea funcției digestive sau de detoxifiere.

Aceasta face ca aceste toxine ce depășesc puterea de eliminare naturală a corpului să se instaleze mai ales în celulele de grăsime și în țesutul cerebral. Trăim într-o lume ciudată în care mercurul se găsește în peștele oceanic de pe mesele restaurantelor și în frunzele verzi ale unui număr mare de legume din zonele mai poluate, iar alte metale grele care au inundat atmosfera ne inundă apoi hrana. Este esențial ca în aceste condiții să ai un sistem digestiv puternic și căi de detoxifiere funcționale – iar acestea pot fi obținute cu tehnici inteligente de curățare care sunt susținute de descoperirile științei moderne.

ŞTIINŢA DETOXIFIERII AYURVEDICE: DETOXIFIEREA LIPOFIL-MEDIATĂ

Toxinele din mediu, cum ar fi pesticidele, conservanţii, metalele grele şi substanţele toxice industriale sunt liposolubile și/sau „lipofile”. Astfel de toxine lipofile au fost asociate cu perturbările hormonale, suprimarea sistemului imunitar, tulburări de reproducere, mai multe tipuri de cancer şi alte boli.

mass traditional ayurvedic cu leiAyurveda ajută la distrugerea acestor toxine lipofile utilizând o procedură „lipofil-mediată” de detoxifiere, unde grăsimile ingerate și cele aplicate extern determină eliminarea efectivă a toxinelor din organism. Sunt necesare mai multe studii cu privire la metodele de detoxifiere lipofil-mediate, însă există deja câteva cercetări care susţin această metodă de detoxifiere.

Pe baza abordării ayurvedice de a folosi grăsimile naturale pentru eliminarea toxinelor din corp, există studii cu rezultate impresionante. Într-un studiu cu 88 de subiecţi, 48 dintre ei au urmat o cură de detoxifiere de 7 zile cu ghee (unt clarificat) pentru a elimina toxine lipofile, alături de o dietă vegană, fără grăsime, carne sau lactate. Cercetătorii au măsurat nouă bifenili policlorurați din mediu şi opt pesticide. Ei au văzut o scădere de 46% din numarul de bifenili policlorurați măsurați, precum şi o scădere de 56% a pesticidelor.

Aceste rezultate sugerează că detoxifierea lipofil-mediată poate fi eficientă în reducerea greutăţii corporale și a toxinelor liposolubile.

Surprinzător, există mai multe practici ayurvedice bazate pe uleiuri, inclusiv masajul zilnic cu ulei (Abhyanga), înghiţirea acestuia, aplicațiile cu ulei în urechi, ochi sau pe întregul cap, şi alte tehnici care sunt bazate pe ideea de detoxifiere lipofil-mediată care cer o analiză ulterioară.

BENEFICIILE TURMERICULUI PENTRU DETOXIFIERE

Într-un alt studiu, s-a dovedit că turmericul te protejează de daunele radicalilor liberi de mercur. A fost demonstrat şi că stimulează detoxifierea organismului, glutationul şi superoxid-dismutaza, protejând ficatul de mercur. Tot turmericul stimulează enzimele să catalizeze în ficat, rinichi şi creier, sprijinind funcţionarea optimă a acestor organe, chiar și în prezenţa mercurului. În cadrul studiului, concentraţiile de mercur au scăzut, ca urmare a consumării turmericului înainte şi după expunerea la mercur.

BENEFICIILE IGNORATE ALE SAUNEI

În multe părţi ale Europei de Nord, sauna este considerată a fi o componentă esenţială a unui stil de viaţă sănătos. În urma unui studiu, s-a ajuns la concluzia că:

Sauna poate fi folosită foarte eficient pentru anumite probleme cardiovasculare şi ca un mijloc de creştere a mobilizării liposolubile xenobiotice. Când este utilizată pentru a reduce tensiunea arterială şi pentru a intensifica fluxul de sânge şi funcţionarea inimii, sunt suficiente 15 minute de saună. Când se doreşte sporirea mobilităţii metalelor grele şi xenobioticelor chimice, sunt necesare sesiuni mai lungi care trebuie monitorizate de un medic. Dar, pentru oricare din aceste utilizări, sauna este o metodă sigură şi eficientă pentru sănătatea noastră și ar trebui să fie utilizată mai des.

Într-un alt studiu, sauna s-a dovedit folositoare pentru sănătatea endoteliului – mucoasa peretelui arterial. Mulţi experţi cred că sănătatea şi elasticitatea peretelui endotelial este un indicator al stării generale de sănătate a organismului.

CONCLUZII

În timp ce aceasta este doar o scurtă incursiune în cercetarea metodelor de detoxifiere care sunt susţinute de ştiinţă, există multe proceduri de acest gen care cer mai multe investigaţii înainte de a fi comercializate ca programe de detox. Dar a spune că nu există cercetări care susţin detoxifierea este pur şi simplu greșit.

Organismul se poate detoxifia cu succes doar atunci când sistemul digestiv funcţionează corect. Când încercăm să ne curăţăm corpul, lucru pe care cred că ar trebui să îl luăm în considerare cu toţii, ar trebui sa ne axăm pe sprijinirea sistemului digestiv şi, în cele din urmă, autonomia acestuia (nu dependenţa de pastile sau de prafuri), iar scopul final ar trebui să fie de refacere a organismului, nu de epuizare.

Află mai multe pe pagina noastră de Facebook, urmarește-ne pe Instagram, Twitter și YouTube, înscrie-te la newsletter sau hai în taberele noastre ayurvedice de detox şi de gătit. Poți folosi și chatul din dreapta paginii.

Stiai de „Iubire în Bucate„, super cursul nostru ayurvedic de gătit personalizat? Înveți să gătești și să mănânci în perfect acord cu tipologia ta.

Dacă acest articol ţi-a fost util, poţi să îl trimiţi unui prieten. Fă-i şi lui viața mai frumoasă (şi digestia mai eficientă).

Lasa-ne un coment mai jos cu experiența ta. Mulțumim!

Fiecare dintre articolele de pe site-ul Holistica.ro au doar rol de informare si nu au scopul de a diagnostica, trata sau vindeca afectiuni. In cazul existentei unor problem de sanatate va rugam sa va adresati medicului specialist.

Sursa: http://lifespa.com/you-can-detox-your-body-research-supports-cleansing/

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

+ 11 = 19