Postul | Vindecare și transformare

0
7494
Asculta articolul.
Getting your Trinity Audio player ready...

Unde se termină regimul alimentar și unde începe postul? Departe de a fi doar o abţinere de la hrană, postul este suportul prin care omul poate apela la resurse, fizice, vitale, mentale, spirituale la care în mod obişnuit nu bănuiește că ar avea acces.

Considerat de unii drept abţinere de la hrană, de alţii – acţiune de control conştient al instinctelor primare ori hrănire sufletească și spirituală, el constituie şi un mijloc de vindecare redutabil, cu condiţia să fie realizat în mod adecvat.

Există numeroase forme de post chiar în cadrul aceleiaşi religii, de la o zonă geografică la alta întâlnind noi şi noi variante, care în esenţă merg în aceeaşi direcţie: purificarea, rafinarea, întărirea voinţei şi a credinţei, vindecarea trupului şi a sufletului.

Cea mai uşoară formă de post este cea în care nu se consumă nici un fel de produse de origine animală, iar cea mai solicitantă este postul complet (în care nu se consumă nici un aliment, ci doar apă) timp de mai multe zile, sau chiar săptămâni.

Diferenţa dintre un regim alimentar şi post

Medicina a descoperit şi ea postul, pornind însă de la premizele sale, şi l-a numit regim alimentar. Nu se poate pune însă o echivalenţă între post şi ceea ce se înţelege în mod obişnuit prin regim alimentar (privit adesea ca “regim de spital”), deoarece noţiunea de post este mult mai amplă:

  1. prin regimul alimentar se urmăreşte doar depăşirea unor boli cauzatoare de suferinţe, în timp ce prin post se urmăreşte eliminarea din rădăcini a suferinţei, prin transformarea conştientă a omului care a angrenat acel post.
  2. regimul alimentar este văzut, în general, ca adresându-se corpului, în timp ce, prin post, se acţionează conştient asupra fizicului, minţii şi a sufletului
  3. în regimul alimentar, motivaţia este de ordin vital: “fac aceasta pentru a nu mă pune în pericol”, în timp ce în post motivaţia provine din planuri mai profunde, având un substrat afectiv şi spiritual
  4. regimul alimentar “cheamă în ajutor” forţa curativă a substanţelor, a alimentelor, în timp ce postul urmăreşte simultan şi trezirea unor resurse lăuntrice extraordinare prin angrenarea cu eficienţă a rugăciunii, a ritualurilor religioase, a unor forme de respiraţie, etc.
  5. Regimul alimentar se face sub imperiul necesității, fiind corelat cu privarea, suferința sau nevoia, în timp ce postul se realizează ca urmare a înțelegerii, fiind însoțit de ușurință, bucurie și entuziasm.
Ce nu este postul

Elementul esențial care face diferența între un post și o dietă este scopul pentru care faci aceasta. În post este necesară înainte de toate urmărirea unui scop binefăcător, de a-ți îmbunătăți condiția interioară, sufletească și spirituală, de vindecare sau armonizare.

În plus, postul va presupune întotdeauna consumarea unor alimente pure, lipsite de nocivitate şi care să aducă armonie. Există numeroase ”produse de post” care sunt însă extrem de procesate și care nu mai corespund intenției de împrospătare a întregului organism.

 Un regim alimentar nu este post atunci când:
  1. folosim alimente dăunătoare, care – chiar dacă nu sunt ”interzise” – au o acțiune contrară celei purificatoare scontate (exces de zahăr, alcool, cafea, produse cu aditivi chimici, băuturi carbogazoase cu îndulcitori, mâncare stătută sau reîncălzită de multe ori, mâncare super-procesată, etc.)
  2. continuăm consumul unor excitante cum ar fi: tutunul, alcoolul, cafeaua, nelăsând răgaz trupului pentru a se reechilibra natural.
  3. este ţinut fără un scop clar definit sau cu un scop banal, lipsit de conotaţii profunde, transformatoare. (Exemple în acest sens sunt: înfometarea doar pentru a slăbi; înfometarea ca modalitate de şantaj în scopuri revendicative etc.)
  4. menținem atitudini negative, sau realizăm acțiuni profund dăunătoare pentru noi sau ceilalți.
 Postul şi vindecarea

Te-ai fi gândit oare că la ora actuală în Rusia, Germania sau Elveția postul negru (doar cu apă) este realizat alături de terapii convenționale în multe spitale de stat, unde tratamentele sunt compensate, sau în clinici moderne unde tratamentele sunt extrem de costisitoare? Ți-ai imaginat oare că sunt la ora actuală sute de oameni care apelează la această modalitate pentru a se vindeca de unele boli grave, incluzând bolile articulare grave, cancerul, afecțiunile hepatice, bolile de piele? Documentarul alăturat este o dovadă impresionantă a unor aspecte încă greu de înțeles pentru majoritatea oamenilor care consideră că mesele zilnice reprezintă punctele centrale ale zilei…


De mii de ani, postul este folosit ca modalitate curativă, dovedindu-se o terapie de o eficienţă cu totul excepţională. În România, până acum mai puţin de un secol şi jumătate, postul a fost un adevărat mod de viaţă. Oamenii ţineau minte succesiunea evenimentelor orientându-se după cele patru perioade principale de post ale anului.

În bolniţele (mici spitale) de pe lângă mănăstiri, postul era la mare cinste şi era considerat drept scara pe care urcă credinciosul care cere tămăduirea de la Dumnezeu. Unii vraci populari, cum erau cei din faimoasele cete de tămăduitori – căluşarii, ţineau cu sfinţenie post negru înainte de a începe demersurile de vindecare.

Medicina modernă a explicat în parte mecanismele fiziologice ale postului. Dar aceste consideraţii fiziologice privitoare la abţinerea de la consumul anumitor alimente sau la repausul alimentar total, nu sunt decât o parte a unui întreg mult mai amplu în care sunt implicate toate componentele umane – atât corpul cât și nivelul psiho-mental.

Postul – modalitate de reglare a metabolismului

Deși hrana ar trebui să ne dea energie la fiecare masă, alimentația dezechilibrată modernă perturbă metabolismul și în mod paradoxal constatăm că ajungem să avem un sistem digestiv și un corp obosit. Postul vine în acest context ca o întrerupere a unui cerc vicios. Corpului i se redă răgazul și energia necesară pentru a reechilibra procesele metabolice și mai ales pentru a putea elimina în mod corect produșii reziduali.

 Iată ce apare în momentul în care postim:
  1. procesul digestiei consumă mai puţină energie, pentru că alimentele de post sunt mult mai uşoare (dacă se ţine post complet atunci nu este consumată deloc energie în procesul de digestie), procesele de eliminare vor fi mult intensificate, organismul putându-şi folosi într-o măsură mult mai mare resursele pentru eliminarea toxinelor
  2. nu se produc acumulări de noi toxine, deoarece alimentele de post sunt pure, motiv pentru care eliminarea începe în “sectoare” până atunci neglijate
  3. echilibrul unor procese extrem de fine cum ar fi cele enzimatice, endocrine, imunitare, este favorizat prin renunţarea, în cadrul postului, la alimentele cu grad ridicat de toxicitate, care adesea “derutează” organismul.
  1. apare o stare cu totul excepţională de reactivare a inteligenței naturale a trupului, care face ca procese de refacere, regenerare și vindecare să se producă în mod firesc, ca o revenire la normal a mai multor funcții corporale.
Postul și starea lăuntrică

Modificările în alimentaţie au repercursiuni asupra întregii vieţi psiho-mentale a fiinţei umane. Michael Crawford remarca in cartea sa Nutrition and Evolution, faptul că de-a lungul întregii istorii, schimbarile nutriționale sunt legate strâns de evoluția oamenilor, ca și înțelegere, comportamente și chiar ca și conștiință.

Cine nu şi-a schimbat niciodată obiceiurile alimentare, cu greu poate realiza ce influenţă puternică au acestea asupra comportamentului, tendinţelor şi acţiunilor umane.

Modificarea alimentaţiei în timpul postului este făcută, bineînţeles, în sensul unei purificări, motiv pentru care şi tendinţele şi comportamentele noastre vor trece în timp printr-un proces de transformare pozitivă.

În acest proces, cel care postește în mod echilibrat și corect, va observa cum gândurile sale capătă o orientare benefică, cum emoţiile pozitive (dragostea, aspiraţia sinceră, credinţa, bucuria de a trăi, trăirile estetice elevate) înlocuiesc treptat rutina sau abisurile lăuntrice cu care el se confrunta până atunci. Această adevărată sărbătoare a minţii şi a sufletului, care se va instala treptat, va avea repercursiuni ample şi asupra stării de sănătate fizică, fiind un adevărat panaceu.

Dacă nu se întâmplă acestea, motivul cel mai frecvent este că motivația noastră de a posti nu este cea corectă…

Stările de bucurie, de curăţenie sufletească ori de linişte şi pace profundă, deşi nu sunt descrise în nici un manual de medicină clasică, sunt adevărate forţe vindecătoare.

Postul şi renunţarea

Fiecare om are o anumită dominantă la nivelul dorinţelor, care pot fi mai mult sau mai puţin spirituale. Dominantele la nivelul dorinţelor joase, cum ar fi cele ale marilor gurmanzi, ale celor însetaţi de trăiri sexuale cu orice preţ, ale celor ce doresc puterea financiară şi socială, ale celor extrem de orgolioşi, fac aproape imposibilă manifestarea şi concretizarea impulsurilor spirituale. Procesul de evoluţie interioară devine practic mposibil atât timp cât dorinţele de acest tip sunt foarte puternice, orientând implacabil, şi adesea inconştient, fiinţa spre satisfacerea lor.

Nu sunt puţini cei care aderă cu entuziasm la perceptele şi ideile unei căi spirituale şi care se confruntă după o perioadă cu fenomenul de stagnare, în multe privinţe ei rămânând doar la nivelul consideraţiilor teoretice şi al frustrărilor de tot felul. Ei nu reuşesc să îşi controleze tendinţa de a-şi satisface dorinţele, de a acumula bunuri materiale care să le dea o stare de securitate relativă, de a acumula şi a savura plăceri facile pentru a substitui nevoia de afecţiune profundă, de a îl înlocui pe A FI, cu A AVEA.

Multe dintre aceste tendinţe, adânc ancorate în subconştientul fiinţei, nu sunt totdeauna ușor de eliminat și adesea nu dispar doar pentru că ne gândim că ar trebui să dispară. Aici intervin modificările pozitive în alimentație, care susțin transformările de stare interioară.

Prima formă de acumulare a fiinţei umane este hrănirea excesivă, la care se adaugă tendinţa de a avea şi de a consuma. Postul este modalitatea prin care se acţionează chiar la rădăcina acestui fenomen. Diminuarea orientării către hrană simultan cu un accent mai mare pus pe trăirile pozitive face ca accentul în propria viață să cadă în mod diferit: de la ceea ce era orientat strict spre plăcerea pe care lumea exterioară o poate oferi, la tendinţe izvorâte din suflet şi orientate preponderent spre autocontrol, autoperfecţionare şi cunoaştere de sine. Aceasta este echivalentul unei mai mici sau mai mari revoluţii interioare, datorate schimbării punctului de vedere asupra realităţii.

Pentru orice fiinţă ataşată până la dependenţă cvasitotală de plăcerea gustativă, cea sexuală sau satisfacţii materiale redescoperirea dimensiunii interioare, afective şi chiar spirituale a vieţii constituie un punct cheie al reorientării lor benefice, constructive.

Nu este întâmplător însă faptul că tocmai aceste fiinţe, care au cea mai mare nevoie de post, găsesc întotdeauna cele mai multe motive pentru a nu se apropia de această metodă de purificare, sau se confruntă cu mari dificultăţi în momentul realizării lui. Odată depăşite însă aceste prime etape, transformările în bine se succed rapid, începând cu sănătatea fizică şi continuând cu cea psihică, mentală şi spirituală.

În mod surprinzător, renunțarea la alimentația cu care suntem obișnuiți este văzută ca o suferință. A renunța însă la balastul din trup, la obiceiurile dăunătoare sau la gândurile handicapante este un act generator de fericire și care se opune radical suferinței sau tristeții. Depinde cum știi să privești…

Tu, cum postești?

Află mai multe pe pagina noastră de Facebook, urmarește-ne pe Instagram, Twitter și YouTube, înscrie-te la newsletter sau hai în taberele noastre ayurvedice de detox şi de gătit. Poți folosi și chatul din dreapta paginii.

Stiai de “Iubire în Bucate“, super cursul nostru ayurvedic de gătit personalizat? Înveți să gătești și să mănânci în perfect acord cu tipologia ta.

Dacă acest articol ţi-a fost util, poţi să îl trimiţi unui prieten. Fă-i şi lui viața mai frumoasă (şi digestia mai eficientă).

Lasa-ne un coment mai jos cu experiența ta. Mulțumim!

Fiecare dintre articolele de pe site-ul Holistica.ro au doar rol de informare si nu au scopul de a diagnostica, trata sau vindeca afectiuni. In cazul existentei unor problem de sanatate va rugam sa va adresati medicului specialist.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

34 − 32 =