12 beneficii ale detoxifierii

0
5952
Asculta articolul.
Getting your Trinity Audio player ready...

Cât este de util să apelezi la un program de detoxifiere? Daca studiem diferitele opinii legate de detox, vom găsi o gamă largă de păreri, de la cei care consideră că este doar un moft, la cei care susțin apariția unor rezultate spectaculoase. Am strâns mai jos doar câteva dintre rezultatele constatate cel mai frecvent de către majoritatea celor care au realizat o astfel de cură în cadrul unui program eficient.

  1. Mai multă energie

Un prim simptom pozitiv al detoxifierii observat de majoritatea participanților la un astfel de program este creșterea nivelului global de energie. Adică nu te mai trezești greu dimineața, nu te mai simți lipsit de chef de viață, nu ești la fel de epuizat după o zi de muncă. Este logic având în vedere că prin detoxifiere ai oprit fluxul acelor cauze care te-au dus la îngreunarea organismului. Prin eliminarea zaharurilor, a cofeinei, a uleiurilor hidrogenate, a grăsimilor saturate și înlocuirea lor cu fructe proaspete și legume vei primi un impuls de energie în mod natural, iar corpul își regăsește puterea vitală. Este important să te hidratezi corespunzător pe parcursul oricărui program detox, ceea ce, deasemenea, poate fi o modalitate de sporire a energiei, mai ales în cazul în care în mod obișnuit nu consumi suficientă apă pe parcursul unei zile. Ai observat că mai multă energie echilibrată înseamnă aproape mereu mult mai puțin stres?

 2. Ușurează activitatea organelor de eliminare

Este obiectul principal al detoxului. Marele câștig al programelor de detoxifiere este faptul că permit corpului să elimine orice exces de deșeuri acumulate, ajutând astfel procesele naturale de filtrare și eliminare de toxine ale corpului. Cele mai multe programe de detoxifiere sunt concepute pentru a stimula întregul organism să se purifice, ajutând ficatul, rinichii, plămânii și colonul să își facă treabă cât mai bine. Pentru ca factorii nocivi să fie eliminați din organism, ușurarea activității tuturor acestor organe este esențială și de aceea un program complet va include alimentație și plante dar și metode fizice și respiratorii. Consumul adecvat de fructe și legume, chiar și după încheierea programului de detoxifiere, reprezintă o modalitate bună de a menține starea de bine obținută și de a ita reapariția stagnărilor în corp.

  1. Contribuie la scăderea în greutate

Deși slăbirea nu este sinonimă cu detoxifierea, este simplu de remarcat că, pe termen scurt, o cură de detoxifiere te ajută să slăbești. Mai important însă decât aceasta, este să îți stabilești obiceiuri alimentare sănătoase pe termen lung, eliminându-le pe cele nesănătoase. De cele mai multe ori reducerea drastică de calorii și pierderea rapidă în greutate sunt sigurele lucruri cărora li se acordă atenție, în special de către mass-media, care a asociat excesiv detoxifierea cu slăbitul rapid. Dar aceste rezultate nu vor dura, dacă nu realizezi că este momentul să înlocuiești complet alimentele nocive cu cele bune, că trebuie să folosești nou-descoperitul plus de energie pentru a face excerciții fizice și pentru a fi, în general, mult mai activ. Un program de detoxifiere te poate ajuta să ai un start excelent în realizarea unor astfel de modificări în stilul de viață.

  1. Susține activitatea sistemului imunitar

Prin detoxifierea organismului, dai voie organelor să funcționeze așa cum ar trebui. Acest lucru se reflectă în întregul sistem corporal și în mod special susțin activitatea sistemului imunitar. O dietă bazată pe ingrediente proaspete (bogate în enzime și vitamine), absorbția crecută de vitamina C în stare naturală, drenajul limfatic realizat acum în mod accelerat, crează o normalizare a capacității de apărare a organismului. Multe dintre plantele utilizate în timpul unei diete de detox, precum și exercițiile fizice ușoare au rolul de a ajuta funcționarea sistemului limfatic care este marcat adesea în mod negativ de modul de viață sedentar și de alimentația modernă defectuoasă. Un corp ușurat de balastul inutil este capabil să facă față mult mai ușor provocărilor exterioare, fie că ele provin de la viruși și bacterii sau din stresul zilnic, întocmai cum o cetate se poate apăra eficient de inamici dacă nu este subminată de lupte interne…

  1. Îmbunătățește aspectul pielii

Fiind cel mai mare organ al corpului, este firesc ca pielea să reflecte foarte repede rezultatele pozitive ale unui program de detoxifiere. Unul dintre modurile în care poți sprijini eforturile de detox ale organismului este mersul la saună și exercițiile fizice mai intense, eliminând prin transpirație toxinele suplimentare. Odată cu detoxifierea te poți deci aștepta la un aspect mai luminos și mai catifelat al pielii. S-au înregistrat rezultate bune și în cazul acneei, sau a unor afecțiuni ușoare ale pielii deși starea se poate agrava inițial pe măsură ce toxinele sunt eliberate. S-ar putea să remarci uneori apariția unor ușoare mâncărimi sau pete pe piele, cu caracter trecător, dar și acestea sunt efecte că ești pe drumul bun al programului de detoxifiere.

  1. Ajută la dispariția mirosurilor corporale neplăcute

Diferitele mirosuri corporale intense și neplăcute sunt cel mai adesea semnul existenței anumitor disfuncții în corp, fiind corelate cu îngreunarea activității de “epurare“ pe care organele specializate o realizează în permanență. Printre primele semne ale unei detoxifieri bine realizate se situează dispariția treptată a mirosului neplăcut al respirației și al transpirației. Ușurarea activității sistemului digestiv va face ca respirația să aibă un miros plăcut, ceea ce face parte dintr-un proces firesc care are loc odată ce toxinele sunt eliminate din organism. Multe dintre persoanele care realizează periodic cure de detoxifiere au constatat că transpirația, urina, fecalele, respirația reprezintă din punct de vedere olfactiv niște indicatori buni ai stării de supra-încărcare a organismului.

  1. Promovează schimbări sănătoase în viața ta

Este dificil să schimbi obiceiurile pe care le ai de o viață, însă un program de detox – indiferent de durată lui – este o modalitate de a pune o barieră între stilul tău vechi de a fi și cel nou. Dacă ești dependent de dulciuri, de cofeină, de cartofi prăjiți sau ceva de ronțăit, poți folosi detoxifierea ca modalitate de a ”pune pe pauză “ aceste pofte. Adesea când doar încerci să nu mai consumi alimentele sau băuturile care dăunează, succesul este destul de limitat și adesea constați că te întorci la vechile obiceiuri, dacă corpul, mintea și emoțiile tale nu colaborează pe deplin pentru aceasta. Mica “magie“ a detoxifierii este tocmai faptul că eliberând corpul și mintea de pâcla acumulărilor nocive, te ajută să faci cu mult mai mare ușurință alegeri corecte și sănătoase, punând în acțiune inteligența naturală a corpului. Adesea poți constata că în urma unui astfel de program simți spontan nevoia de a include mult mai multe legume și fructe în alimentație sau de a considera mișcarea ca pe un ingredient nelipsit al vieții sănătoase.

  1. Gândirea devine mai limpede

Detoxifierea corectă nu este niciodată un proces adresat exclusiv corpului. Un program bun de detoxifiere te va face să devii mai atent la starea ta de spirit în timpul procesului de purificare. Meditația este adesea recomandată, ca o modalitate de a ajunge din nou în contact cu corpul tău dar și cu sufletul tău, pe parcusul purificării și curățării de toxine. Participanții la programele de detox afirmă că în timpul curei gândirea devine mult mai limpede și vigilentă, iar emoțiile sunt clare și luminoase. Este logic, petru că multe dintre alimentele pline de zahăr sau grăsimi saturate care sunt în jurul nostru ne fac să ne simțim letargici și pot îngreuna calitatea percepțiilor și a proceselor noastre de gândire. În plus, majoritatea ingredientelor din programele de detox promovează un ph corporal alcalin, ceea ce are ecouri rapide în reducerea stresului și agitației menținute de o alimentație modernă, preponderent acidă.

 9. Contribuie la un păr mai sănătos

Alături de aspectul pielii și de mirosurile corporale, părul este indicatorul precis al stării de bine a corpului nostru. Atunci când părul tău devine foarte fragil, subțire, tinde să se rupă sau să cadă în mod accelerat, iși pierde strălucirea, soluția nu este doar să schimbi șamponul ci și calitatea de ansamblu a vieții tale. O perioadă de câteva zile de primenire a trupului și a minții te va face să simți diferența și la nivelul podoabei capilare, care își recapătă treptat strălucirea și flexibilitatea. Detoxifierea nu este adesea suficientă pentru a opri calviția, dar s-a observat un proces mai rapid de creștere, semn al unui păr mai sănătos.

  1. Te face să te simți mai ușor

Unul dintre beneficiile detoxifierii este acela că te simți mai ușor, mai ales dacă procesul de curățare a colonului și a ficatului au făcut parte din program. Atunci când nu mai consumi alimente care te îngrașă și le înlocuiești cu sucuri organice de fructe și legume, apare invariabil senzația de a fi mai ușor, plin de energie, ca și când ai renunțat dintr-o dată la o povară pe care o cărai zilnic, fără ca măcar să îți mai dai seama de aceasta.

  1. Aduce beneficii anti-îmbătrânire

Procesul de îmbătrânire este accelerat conform studiilor de prezența radicalilor liberi care crează procese oxidative, de îmbătrânire celulară. Alimentația detoxifiantă este extrem de bogată în substanțe cu rol antioxidant și energizant. Reducând numărul radicalilor liberi răspunzători de daunele aduse organismului, nu numai că vei observa, în scurt timp, numeroase beneficii, dar, pe termen lung, acest lucru va duce și la creșterea longevității. După ce ai încheiat programul de detox este important să nu revii la vechiul stil de viață care a dus la toxicitate. Respectarea noului tip de dietă, cât mai bine adaptată propriului organism, precum și o viață activă, însă nu tensionată, sunt mijloace care în mod sigur te vor face să te simți bine în fiecare moment al vieții tale.

  1. Crează îmbunătățirea stării generale de bine

Când urmezi un program de detoxifiere te simți bine, iar atunci când te simți bine, se crează o profundă armonie care face să apară din ce în ce mai mult bine în propria viață. Simplu, nu? Detoxifierea este folosită adesea ca o strategie pentru a pierde în greutate sau pentru a începe o nouă dietă, dar, în realitate, este o modalitate de a aduce ai multă armonie în întreaga ființă. Acest BINE pe care îl poți simți în întregul corp și în starea interioară, este un indiciu greu de cuantificat în cifre sau în substanțe chimice însă apare fără greș ca un rezultat al funcționării echilibrate a ființei și se reflectă apoi prin îmbunătățirea relațiilor cu ceilalți, a eficienței în activitățile zilnice, a vieții în toate aspectele ei. Acordându-ți timp și atenție într-o cură periodică de detoxifiere, debarasându-te de ceea ce îți încarcă trupul, mintea și emoțiile, realizezi una dintre cele mai importante investiții – în tine însuți. Aceasta se transformă în cele din urmă într-un capital foarte valoros de fericire, deschidere, armonie pe care îl regăsești fără efort în propria ființă în fiecare moment al zilei.

Află mai multe pe pagina noastră de Facebook, urmarește-ne pe Instagram, Twitter și YouTube, înscrie-te la newsletter sau hai în taberele noastre ayurvedice de detox şi de gătit. Poți folosi și chatul din dreapta paginii.

Stiai de “Iubire în Bucate“, super cursul nostru ayurvedic de gătit personalizat? Înveți să gătești și să mănânci în perfect acord cu tipologia ta.

Dacă acest articol ţi-a fost util, poţi să îl trimiţi unui prieten. Fă-i şi lui viața mai frumoasă (şi digestia mai eficientă).

Lasa-ne un coment mai jos cu experiența ta. Mulțumim!

Fiecare dintre articolele de pe site-ul Holistica.ro au doar rol de informare si nu au scopul de a diagnostica, trata sau vindeca afectiuni. In cazul existentei unor problem de sanatate va rugam sa va adresati medicului specialist.

 

 

 

 

 

 

 

Surse: 

12 Benefits of Detoxing the Body

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

13 + = 18