SCULPTORUL DE CREIERE | Acad. Prof. Dr. Leon Dănăilă

0
4141
Asculta articolul.
Getting your Trinity Audio player ready...

Genialitate, modestie şi pasiune dusă la perfecţiune.

A fost denumit „sculptorul de creiere” şi are peste 50 de ani de când profesează, peste 40.000 de operaţii pe creier, 18 brevete de inventator și 10 de inovator şi este autorul a 39 de cărţi de specialitate. Are 79 de ani şi încă operează. Acad. Prof. Dr. Leon Dănăilă se numără printre cele 5.000 de personalităţi ale lumii, este considerat cel mai bun neurochirurg din Europa şi figurează alături de Einstein printre cele 500 de genii ale secolului 21. A scăzut rata mortalităţii în operaţiile pe creier de la 50-60% la doar 3-4%, a introdus microscopul operator şi a fost primul în România care a făcut operaţii cu laser pe creier. Este membru al Academiei Române, al Academiei de Ştiinţe Medicale şi a altor 21 de academii şi societăţi ştiinţifice de pe tot globul. Clinica de neurochirurgie din Bucureşti există astăzi datorită lui. În urma unor studii de peste 30 de ani,impreuna cu Dr.biolog Viorel Pais a descoperit o noua celula in creier.

 

Se culcă la ora 21, se trezeşte la 4, citeşte cărţi de specialitate 2 ore apoi pleacă la spital. De la 7 la 8 oferă consultaţii gratuite, apoi face vizita zilnică prin saloane şi pe la 9-10 intră în operaţii unde îl aşteaptă cele mai dificile cazuri din România. Are o faţă senină şi oferă cu inimă largă un zâmbet sincer. Este un geniu cu o viaţă de ascet, care atinge nemurirea prin faptele şi rezultatele sale.

Domnule Profesor, aţi devenit o adevărată legendă în domeniul neurochirurgiei mondiale. De cât timp profesaţi?

Am împlinit 52 de ani de neurochirurgie şi 55 de ani de când am terminat facultatea. În anul 1961 am dat concurs aici la Bucureşti pentru a profesa ca şi medic neurochirurg, am reuşit, dar până atunci am lucrat ca medic stagiar la spitalul din Comăneşti, pentru că aşa era legea în vremea respectivă, după ce terminai facultatea trebuia să faci obligatoriu 3 ani la ţară, sau puteai să profesezi 1 an într-un spital, cu leafă mai mică decât în circumscripţie.

leon danaila

Câte operaţii aţi realizat în toată această perioadă?

În cei 52 de ani am realizat peste 40.000 de operaţii. Nu toate făcute de mine, deoarece la cele din perioada de început doar am ajutat dar ulterior, când am devenit şeful secţiei de neurochirurgie vasculară pe care am înfiinţat-o în clădirea dedicată din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă Dr Bagdasar-Arseni, am realizat aproximativ 1.000 de operaţii pe an.

bscap0072

Care sunt calităţile unui neurochirurg?

Un chirurg trebuie să aibe o inteligenţă deosebită, o vedere foarte bună, calităţi deosebite şi mult talent. Se spune – “cel mai bun neurochirurg trebuie să aibă ochi de vultur, mâini de femeie şi inimă de leu”. Neurochirurgia vasculară este cea mai grea specialitate din neurochirurgie şi împreună cu ce cardiacă sunt cele mai grele din cadrul chirurgiei. Neurochirurgia este un domeniu în care trebuie să citeşti foarte mult altfel nu ai posibilităţi să faci performanţă. Încă de mic citeam foarte mult. În facultate îmi spuneau „şoarece de bibliotecă”.

 

bscap0096

Sunteţi cel care a introdus microscopul operator în neurochirurgia românească. Cum şi de ce aţi ales această metodă?

Am primit o bursă Fulbright în Statele Unite şi am învăţat metoda de a opera cu microscopul operator. Apoi am adus această metodă în ţară, pentru că înainte de a o aplica, tumoarea pe creier se scotea cu degetul ceea ce ducea la o mortalitate de 50-60%. Se introducea degetul în creier, se apuca tumora şi apoi se scotea afară. Vă daţi seama că imediat aveam de a face cu o hemoragie intensă. După ce am introdus microscopul operator, mortalitatea a scăzut la doar 3-4%, ceea ce a reprezentat un adevărat miracol. Când operezi trebuie să cunoşti harta creierului foarte bine. Nu trebuie să fii foarte brutal deoarece el coordonează toate funcţiile organismului.

 bscap0090

Cât la sută se cunoaşte din creierul uman?

Creierul este structura cea mai complexă din Universul fizic. Nici măcar la ora actuală nu se ştie cum funcţionează. Se cunosc cam 50% din funcţiile creierului, dar în opinia mea, din acest procent aproximativ jumătate dintre ele nu sunt adevărate. Aşadar acum cunoaştem cu adevărat aproximativ 25% din funcţiile creierului. Dacă cineva ar vrea să realizeze un creier uman folosind toată tehnica inventată până acum, cu siguranţă ar ieşi un produs mare cât globul pământesc, atât de complex este creierul uman. Eu am studiat foarte mult şi am ajuns la o experienţă vastă dar tot nu m-am lămurit pe de-a-ntregul.

 

Sunteţi una dintre cele mai mari somităţi la nivel mondial în domeniul neurochirurgiei. Aţi studiat enorm şi aţi intrat de atâtea ori în contact direct cu creierul uman. Ce vă fascinează cel mai mult la el?

Cel mai mult mă fascinează complexitatea şi vastitatea funcţiilor pe care le îndeplineşte şi mai presus de acestea puterea, rapiditatea şi flexibilitatea cu care realizează diferitele conexiuni mentale. Acestea clar nu pot proveni de la nivelul materiei creierului. În urma activităţii mele, atât ca cercetător cât că şi chirurg, sunt ferm convins că acestea provin dintr-un câmp mental care se află în afara materiei creierului.

bscap0108

Ce vă motivează? Care este crezul care v-a susţinut în toţi aceşti ani?

Fiecare celulă umană este sfântă. Credinţa mea este că Dumnezeu, prin mine, ajută bolnavii respectivi. Dumnezeu mi-a dat creier, mi-a dat mâini, mi-a dat judecată şi eu trebuie să le utilizez pentru binele oamenilor. Pentru bolnavi, pentru ei fac totul. Dacă te dedici acestei meserii, trebuie să renunţi la foarte multe lucruri.

Să ajuţi un bolnav, să-l vezi că a reînviat după ce l-ai operat, este una dintre cele mai frumoase satisfacţii posibile. Să redai viaţa unui om cred că este cel mai important lucru de pe lumea asta. Să salvezi un om, de exemplu să-l operezi la coloană vertebrală, să fie paralizat, să-i scoţi tumora şi el să înceapă să meargă, e una dintre minunile care îţi încântă sufletul.

Am operat preşedinţi de state, prim miniştri şi miniştri din România şi străinătate, oameni din clasa medie, vagabonzi, boschetari chiar şi criminali. Pentru mine nu contează ce statut social sau meserie au, caut doar să le salvez viaţa. Zicala mea favorită este „pentru mine toţi bolnavii sunt regi”.

 

bscap0087

Află mai multe pe pagina noastră de Facebook, urmarește-ne pe Instagram, Twitter și YouTube, înscrie-te la newsletter sau hai în taberele noastre ayurvedice de detox şi de gătit. Poți folosi și chatul din dreapta paginii.

Stiai de “Iubire în Bucate“, super cursul nostru ayurvedic de gătit personalizat? Înveți să gătești și să mănânci în perfect acord cu tipologia ta.

Dacă sfaturile și rețeta ţi-au fost utile şi ţi-a plăcut şi reţeta, poţi să le trimiţi unui prieten. Fă-i şi lui viața mai frumoasă (şi digestia mai eficientă).

Lasa-ne un coment mai jos cu experiența ta. Mulțumim!

interviu realizat de Ionuţ COSTIN | Cu sprijinul Quartz Film

Fiecare dintre articolele de pe site-ul Holistica.ro au doar rol de informare si nu au scopul de a diagnostica, trata sau vindeca afectiuni. In cazul existentei unor problem de sanatate va rugam sa va adresati medicului specialist.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

88 + = 93