Știi ce mănânci? Practici frauduloase comise asupra produselor alimentare.

0
1972
Asculta articolul.
Getting your Trinity Audio player ready...

Societatea actuală este plină de provocări în toate domeniile, iar cel alimentar este unul dintre cele mai controversate. Cu toţii am început să tindem spre o alimentaţie cât mai sănătoasă, cât mai naturală, însă există producători, care din dorinţa de a vinde cu prețuri accesibile și profituri semnificative, folosesc produse prelucrate chimic, alterate artificial sau recurg la mijloace cel puțin dubioase de a crește câștigurile financiare prin falsificarea anumitor calități ale alimentelor. Aceasta se produce însă adesea în detrimentul sănătății noastre…

PRACTICI FRAUDULOASE COMISE ASUPRA PRODUSELOR ALIMENTARE

Consumi băuturi din recipiente anti-îngheţ şi mesteci carne dintr-un hamburger de la fast-food? Se pare că au apărut noi dovezi dintr-un studiu Interpol care ne spun că mai multe alimente de la companii cunoscute conțin alte ingrediente decât cele pe care le ştim noi. Aşa că anchetatorii din industria alimentară din diferite țări au confiscat o cantitate enormă de produse alimentare “false”, mai exact 2500 de tone – este vorba de produse care sunt fie denaturate prin mijloace chimice sau mecanice, fie cu diferite adaosuri nemenționate pe etichete…

Rapoartele acestor acțiuni au luat cu asalt media, din Marea Britanie până în Thailanda, două dintre ţările în care se fac astfel de controale şi în care se închid fabrici care comercializează produse false. În Marea Britanie se pare că a fost comercializat un brand de vodka fals, ţinut în recipient anti-îngheţ tratat chimic pentru a elimina mirosul neplăcut. În mod aşteptat, alcoolul a fost unul dintre cele mai des contrafăcute produse.

Alte produse “false”:

  • fructe de mare,
  • apă minerală,
  • suplimente alimentare,
  • brânza Mozzarella,
  • medicamente farmaceutice,
  • ouă,
  • fructe uscate,
  • ulei de gătit.

Şi aceasta este doar o scurtă listă a articolelor confiscate din peste 47 de ţări printr-o operaţiune a Interpol şi Europol. Şi conform unui articol din revista Time privind rezultatele acestor acţiuni, încă aveam de-a face cu mii de tone de produse contrafăcute care încă sunt pe piaţă – de la articole alimentare comune până la produse mai deosebite, importate.

Mandy Oaklander, autoarea articolului din revista Time spune:

“Produsele falsificate sunt întâlnite în toate categoriile. În Italia, 31 de tone de fructe de mare au fost etichetate drept proaspete, în schimb, ele fiind îngheţate în prealabil, apoi udate cu un produs chimic care conţinea acid citric şi peroxid de hidrogen, pentru a ascunde faptul că începuseră să putrezească. Tot în Italia, într-o fabrică de brânzeturi, s-au găsit lactate şi chimicale expirate, folosite pentru a face brânza veche să pară proaspătă. De asemenea, s-a descoperit şi că brânza Mozarella era afumată într-o dubă/furgonetă, şi nu oricum, ci cu o sursă de afumare produsă din gunoaie.

Şi autorităţile egiptene au confiscate 35 de tone de unt contrafăcut şi au oprit activitatea întregii fabrici care producea ceai fals. În Thailanda, au fost distruse 85 de tone de carne care au intrat în ţară fără a avea testele de sănătate şi siguranţă efectuate. Şi în SUA, FDA, instituţia responsabilă pentru protecţia şi promovarea sănătăţii publice, a descoperit că suplimentele alimentare erau trimise ilegal prin Poştă.

RAPOARTELE SPUN CĂ MÂNCĂM 2500 DE TONE DE PRODUSE ALIMENTARE “FALSE”

Toate aceste produse comercializate în mod fraudulos au fost confiscate din pieţe, aeroporturi, porturi maritime şi magazine între decembrie 2014 şi ianuarie 2015. Acţiunile drastice întreprinse în acest scop, cunoscute sub numele de Operaţiunea Opson IV, sunt cel mai mare efort al instituţiilor statului de a descoperi şi înlătura produsele comercializate necorespunzător sau etichetate greşit. Conform Interpol, în cele două luni de acţiuni, au fost confiscate 2500 de tone de produse alimentare şi 275 000 de litri de băuturi contaminate. În anul anterior, în Operaţiunea Opson III au fost găsite 1200 de tone de alimente false, în peste 33 de ţări.”

CE ÎNSEAMNĂ ASTA PENTRU TINE?

Acest articol nu poate decât să îți reamintească cât este de important să cumperi doar produse de calitate înaltă, de la furnizori locali – cu cat sunt mai simple/de la țară/naturale, cu atât mai bine. Chiar şi experţii privind reglementarea produselor alimentare sunt de acord că doar căutând și consumând produse alimentare ecologice vei şti cu adevărat ce mănânci.

Markus Lipp, Director pentru standarde alimentare la Farmacopeea, declara pentru revista Time „consumul de astfel de alimente ne va ajuta să prevenim falsificarea sau cumpărarea produselor alterate”.

Sunt puţine lucruri pe care oamenii le dispreţuiesc mai mult decât a mânca fără să ştie ce mănâncă, tocmai de aici şi declinul fast-food-urilor (McDonald’s). Din ce în ce mai des ne dăm seama că este tot mai necesar să ştim ce alimente consumăm şi ce efecte au acestea asupra corpului nostru.

Află mai multe pe pagina noastră de Facebook, urmarește-ne pe Instagram, Twitter și YouTube, înscrie-te la newsletter sau hai în taberele noastre ayurvedice de detox şi de gătit. Poți folosi și chatul din dreapta paginii.

Stiai de “Iubire în Bucate“, super cursul nostru ayurvedic de gătit personalizat? Înveți să gătești și să mănânci în perfect acord cu tipologia ta.

Dacă acest articol ţi-a fost util, poţi să îl trimiţi unui prieten. Fă-i şi lui viața mai frumoasă (şi digestia mai eficientă).

Lasa-ne un coment mai jos cu experiența ta. Mulțumim!

Fiecare dintre articolele de pe site-ul Holistica.ro au eclusiv un rol de informare si nu au scopul de a diagnostica, trata sau vindeca afectiuni. In cazul existentei unor problem de sanatate va rugam sa va adresati medicului specialist.

Bibliografie: http://www.endoriot.com/2015/02/report-finds-we-are-eating-2500-tons-of.html

https://www.europol.europa.eu/content/record-seizures-fake-food-and-drink-interpol-europol-operation

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

39 − 31 =